Ботулинов токсин – кратка информация

Терапията с ботулинов „токсин“ (ботокс) революционизира корективната дерматология през последните двадесет години. Едва ли има друг вид процедура, която да съчетава по подобен начин висока ефективност, предсказуемост на резултатите, отличен профил на сигурност и висока степен на удовлетвореност при пациенти и лекари.

Бoтулиновият „токсин“ (ботокс) представлява невромодулатор, извличан от бактерия. С негова помощ опитният лекар променя тонуса на определени мускули на лицето, при което намаляват или изчезват някои мимически бръчки, а изражението в покой (без мимика) придобива по-младежки вид. Един от най-разпространените митове за ботулиновия „токсин“ е, че той не трябва да се употребява, защото е отрова. Едва ли има по-абсурдно твърдение. Реално погледнато, всяко едно лекарство е отрова; всъщност известна истина в медицината е, че единствената разлика между лекарството и отровата е дозата. Всяко едно лекарство, без изключение, когато надхвърли определена доза, се превръща в „отрова“, която вреди.

Ботулиновият „токсин“ е лекарство, което се употребява безопасно в медицината повече от 30 години. Използваните дози за естетични корекции (около 50-100 единици) са значително по-ниски от обичайно прилаганите в медицинската практика (500-1000 единици) и многократно по-ниски от токсичните за човека (около 8000 единици). Казано по друг начин, за да увредим здрав човек, трябва да му инжектираме около 20 флакона ботулинов „токсин“, вместо нормалната доза от около една трета от флакона. Чисто практически това е почти невъзможно да се случи.

Разбира се, всичко това е валидно единствено при приложение, че се използва легален медикамент от страна на лицензиран лекар. Използването на нелегален ботулинов токсин носи значителни рискове поради това, че съдържанието на флакона е неизвестно като качество и количество. В дерматологични центрове „Lege Artis” използваме единствено легално внесен ботулинов токсин, закупен от оторизиран дистрибутор за България.

Друг разпространен мит за ботулиновия „токсин“ е, че той придава масковиден и неестествен вид на лицето. Всъщност този ефект винаги се дължи на неправилно изчислена доза. Честа практика е лекарите да използват една „схема“ на приложение за всички пациенти, независимо от тяхната възраст, пол, мимическа активност, мускулна сила и ред други фактори. Правилната индивидуална преценка на необходимата доза и начин на приложение невинаги е лесна, но е единственият начин за постигане на естествена корекция. 

Затова в дерматологични центрове „Lege Artis” преди всяка първа процедура с ботулинов „токсин“ правим консултативен преглед, а на 14-тия ден след процедурата извършваме преглед. Тези консултации са включени в цената на процедурата.

Най-честата заблуда, свързана с ботулиновия „токсин“, която подвежда хората, е свързана с времето за започване на терапия. „Твърде рано ми е за ботулинов „токсин““ е фраза, която чуваме изключително често в нашите клиники. Употребата на ботулинов „токсин“ не се различава от употребата на всяко друго лекарство – за да има адекватен ефект, трябва да се започне навреме и в правилна дозировка. Добра аналогия е приемът на антибиотици – ние не ги приемаме, след като се получат усложненията от пневмония, а именно за да не се случат!

По същия начин трябва да се разсъждава за терапията с ботулинов „токсин“. Когато тя се започне навреме, ефектът е по-естествен, използваните дози са по-ниски и с времето проблемите не се задълбочават. Всъщност, след определена възраст, когато кожата е прекалено отпусната, терапията с ботулинов „токсин“ дори не е препоръчителна, защото обикновено само влошава ситуацията.

Ценообразуването за поставяне на ботулинов токсин (ботокс) (VistabelDysport) се осъществява според броя на поставените единици и работещия лекар.


Цената включва следното:
  • Консултация преди процедурата с фотодокументация
  • Поставяне на местна упойка на мястото на убождане, която намалява усещането и вероятността за формиране на синини
  • Консултативен преглед 10 дни след процедурата за обективизиране на ефекта от терапията.

По време на консултативния преглед преди първата процедура се определят дозировката и прогностичният ефект, в зависимост от клиничния тип на пациента.

Забележка: Поставянето на ботулинов токсин (ботокс) фронтално (в областта на челото) не бива да се извършва самостоятелно, поради опасност от птоза (увисване) на веждите, и винаги трябва да се съчетава с компенсаторна корекция (макар и частична) и на останалите области!

Ако желаете да научите по-задълбочена информация за ботулиновия „токсин" – неговата история, механизма му на действие, приложенията му в медицината и евентуалните странични ефекти, моля, кликнете тук.

За да видите всички видове корекции с помощта на ботулинов токсин (ботокс), които извършваме в дерматологични центрове „Lege Artis” и техните съответни цени, моля, кликнете тук.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета