„Lege Artis” е българското участие на Международния дерматологичен форум на Pierre Fabre Dermo-Cosmetique в Барселона 2018 – част 3

17.07.2018 г., в: Новини

БАРСЕЛОНА: Както вече Ви представихме в нашите новини, на 28 и 29 юни 2018 г. в Барселона беше проведен 2-рият „Международен форум за дерматология“, организиран от Pierre Fabre Dermo-Cosmetique – фирмата зад водещата световна марка за дермокозметика Avène. На форума присъстваха над 1000 дерматолози от 75 страни по света, а за нас е удоволствие, че главният дерматолог на „Lege Artis” д-р Евгени Христозов осигури и българско присъствие на голямото събитие като гост и модератор на една от 6-те научни сесии.

В рамките на серия от публикации в нашия уебсайт д-р Христозов представя синтезиран обзор на актуалната информация по темите на научните сесии, а именно:

  • Акне
  • Фотозащита
  • Онкодерматология
  • Косата и кожата на скалпа
  • Грижи за кожата при деца и хора в напреднала възраст
  • Атопичен дерматит


Вече Ви представихме актуалния научен консенсус по темите за акнето, както и от сесиите за фотозащита и онкодерматология. В настоящата статия ще споделим обобщение на сесиите за косата и кожата на скалпа, както и за грижите за кожата при деца и хора в напреднала възраст.

По темата за косата и кожата на скалпа беше представена нова, научно обоснована концепция за стареене на косата. Тя демонстрира, че с годините косата изтънява, но количеството косми по скалпа остава непроменено. Беше представен и обзор на възможностите за терапия на оплешивяването. Трябва да се има предвид, че засега хирургичните методи остават единствената работеща алтернатива. Терапията чрез инжектиране на стволови клетки от космени фоликули или мастна тъкан все още е недостатъчно надеждна, но добрата новина е, че е възможно в бъдеще да стане по-ефективна.

В сесията за дерматология при децата (дерматопедиатрия) и при хората в напреднала възраст (геронтодерматология) акцентът беше поставен върху деликатната и ранима кожа, съпровождаща тези два периода от живота – детската и „третата“ възраст. Адекватната грижа за кожата веднага след раждането, както и в бебешка и детска възраст, е много важна за предотвратяване появата и развитието на екзема, инфекции и други дерматози. За пореден път превенцията е най-доброто лечение, тъй като “да отгледаш здраво дете е много по-добре, отколкото да лекуваш болен възрастен.”

В напреднала възраст пък структурата на кожата започва да се изменя, което води до появата на някои кожни заболявания, типични за този период от живота – като например така наречените „старчески петна“. И тук предотвратяването на тези заболявания чрез адекватна грижа за кожата е много по-лесно и евтино, отколкото тяхното лечение.

Любезно Ви каним да разгледате нашия уебсайт и да следите новините на www.legeartisbg.com, за да се запознаете с обзора и на другите теми от Международния форум по дерматология Барселона 2018, а именно:

 

С грижа за Вас,

Дерматологичен център „Lege Artis”

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

Всеки делничен ден от 09:00 до 14:00

+359 88 70 77 307, +359 88 87 01 206

за спешни повиквания - +359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета