Стареене на кожата

Увеличената продължителност на живота в развитите страни е безспорен демографски факт и е следствие както на постиженията на съвременната медицина, така и на повишаване на здравната култура на населението. Освен, че се чувстват здрави и в тонус, хората след определена възраст продължават да желаят и да изглеждат добре. Този стремеж обуславя и бурното развитие на науката и технологиите, които стоят зад практикуването на естетичната и корективна дерматология и пластичната хирургия. 

За съжаление, въпреки безспорния напредък на медицината, стареенето на кожата е процес, който не е напълно изяснен. Безспорно е, че в основата му стоят молекулни механизми, водещи до натрупване на вредни въздействия върху клетките на кожата, които влошават нейния вид и биологични функции. 

За по-доброто разбиране на тези процеси е удобно да разделим стареенето на кожата на два вида. Единият се обуславя от общото състояние на организма и въздействащите върху него фактори, т.е. взаимодействието между наследствените дадености на индивида и начина на живот, който е избрал да води. Този вид стареене на кожата се означава като „вътрешно” или хронологично и се демонстрира най-ясно в областите, които не са изложени на постоянното въздействие на слънчевата светлина. За неговото обяснение има създадени множество теории – клетъчно стареене, скъсяване на теломерите, натрупващи се мутации в митохондриалната ДНК, оксидативен стрес, генетични мутации с намаляване на нивото на някои хормони и др.

Вторият вид стареене на кожата се означава като „външно”, „УВ-индуцирано”, преждевременно или фотостареене. Ясно е, че главната роля в този сценарий се изпълнява от ултравиолетовите лъчи, независимо дали те са с естествен (слънцето) или с изкуствен (солариуми) произход. Смята се, че те са отговорни за 80% от външното стареене на кожата на лицето. Останалите 20% се разпределят между причини като тютюнопушенето, замърсяването на въздуха, инфрачервената радиация и непълноценното хранене. 

В основата на фотостареенето на кожата стоят добре проучени молекулни механизми. Достигналите до кожата ултравиолетови лъчи се поглъщат от структури на кожата, наречени хромофори. Абсорбираната от хромофорите енергия стартира биохимични процеси, които водят до молекулни промени, които обуславят преждевременното остаряване на клетките в епидермиса и дермата и свързаната с него поява на злокачествени кожни образувания. Сборът от оформящите се патологични промени е познат в дерматологията като „дерматохелиоза", чиито симптоми се наблюдават най-вече по често излаганите на слънце участъци – длани, деколте, лице и др. – и включват:

 • Соларно лентиго - плоски кафеникави петна („възрастови" петна); 
 • Актинични кератози - слабо релефни кафеникави или червеникави петна („възрастови" петна);
 • Телангиектазии („спукани" капиляри);
 • Разширени пори;
 • Статични бръчки;
 • Атрофия (изтъняване) на епидермиса с прозиране на дермалните кръвоносни съдове;
 • Поява на микрокисти и „гигантски" комедони;
 • Червеникави пъпчици с централно вдлъбване – себацейни хиперплазии;
 • Брадавицовидни промени по кожата;
 • Дерматохалазия (отпускане на кожата), дължащо се на потисната функция на фибробластите в дермата, които произвеждат по-малко и дефектни еластични и колагенни влакна;
 • Пигментни предракови и злокачествени промени по кожата;
 • Непигментни (немеланомни) предракови и злокачествени промени по кожата.

 В светлината на изложените факти става ясно, че при терапията на фотостареенето на кожата, освен чисто естетичните се постигат и строго медицински цели – профилактиката на някои видове кожен рак. 

Независимо от напредването на технологиите, на този етап не е налична „универсална" и/или „с доживотен ефект" терапия на стареенето на кожата. Разбира се, съществуват лечебни методики, чрез които би могло да се въздейства едновременно на различни симптоми на стареенето на кожата, но общото правило е, че всеки проблем изисква своето конкретно апаратно и/или медикаментозно решение. Познаването и правилното комбиниране на разнообразните технологични и лекарствени форми на въздействие представлява значително интелектуално и финансово предизвикателство пред лекарите, занимаващи се с корективна и естетична дерматология. 

Съвременната медицинска наука предлага два „арсенала". Единият включва химични субстанции, влагани в медикаменти и медикокозметични продукти. На първо място, разбира се, са фотозащитните кремове с широк спектър, произведени от реномирани производители. Безспорно доказали ефективността си са антиоксидантите (Vitamin C и Е, коензим Q10, ниацинамид, β-каротен), полифенолите (зелен чай и други растения), ейкозапентенова киселина, ретиноиди, хормони и растежни фактори, ДНК-възстановяващи ензими и други.

Вторият арсенал включва апаратни методики, насочени както към терапията на отделни симптоми на стареенето на кожата (възрастови петна, разширени капиляри, статични бръчки), така и технологии, стимулиращи обновяването на кожата чрез активиране на собствените системи за регенерация.

Въпреки огромното разнообразие от терапевтични техники и апарати, практически принципът на действие на почти всички се основава на контролирано термично увреждане на структури в дермата по време на процедурата, което задейства каскада от репаративни механизми. Растежните фактори, които се синтезират и отделят в кожата по време на този процес, стимулират фибробластите за производство на нови дермални структури (колагенни и еластични влакна), при което кожата се стяга, повдига, изглажда и обновява.**

Неаблативните методики, които използва естетичната и корективна дерматология за постигане на тези цели, включват IPL фототерапията (с медицински, а не козметични апарати), „радиочестотния лифтинг” (с медицински, а не козметични апарати) и неаблативните лазери, излъчващи в инфрачервения спектър. Тези начини на терапия на стареенето на кожата са ефективни в различна степен, като успеха на лечението зависи от конкретния проблем, избора на апарат и правилната му настройка. Всички те се характеризират с умерено въздействие, изискващо серия от процедури за постигане на задоволителен ефект, но и с много нисък риск от странични въздействия.

Другият полюс включва аблативните лазери, при които се наблюдава много добър и отличен резултат от терапията, но за сметка на силна болезненост, налагаща обща упойка, висок риск от тежки странични ефекти и дълъг възстановителен период след процедурата. При фракселната разновидност на лазерния пилинг, не се обработва цялата кожна повърхност, а между 5 и 40% от нея. Този ефект се постига чрез специално устройство, което е настроено така, че прогаря (при аблативните) или загрява (при неаблативните лазери) малки участъци от кожата, но на голяма дълбочина. 

По този начин се постига комбинацията от кратък възстановителен период, висока ефективност и липса на сериозни странични ефекти. За съжаление, болезнеността остава известен лимитиращ фактор при фракселния лазерен ресърфисинг.

Друг аспект на терапията на стареенето на кожата на лицето е въздействието върху тонуса на лицевата мускулатура чрез инжектиране на ботулинов токсин („ботокс"). Терапията с ботулинов токсин („ботокс") революционизира корективната дерматология през последните двадесет години. Едва ли има друг вид процедура, която да съчетава по подобен начин висока ефективност, предсказуемост на резултатите, отличен профил на сигурност и висока степен на удовлетвореност при пациенти и лекари.

Ботулиновият токсин („ботокс") представлява невромодулатор, извличан от определен вид бактерия. С негова помощ опитния лекар променя тонуса на определени мускули на лицето, при което намаляват или изчезват някои мимически бръчки, а изражението в покой (без мимика) придобива по-младежки вид.

Ботулиновият токсин („ботокс") е лекарство, което се употребява в медицината повече от 30 години. Използваните дози за естетични корекции са значително по-ниски, от обичайно прилаганите в медицинската практика и многократно по-ниски от токсичните за човека. Терапевтичната ширина (разликата между лечебната доза и дозата, при която е възможно увреждането на здрав човешки организъм) е значително по-голяма, отколкото при повечето широко използвани медикаменти, което обуславя отличния профил на безопасност на ботулинов токсин („ботокс"). Разбира се, всичко това е валидно единствено при приложение на легален медикамент от страна на лицензиран лекар.

Всяка една статия, посветена на лечението на стареенето на кожата, би била непълна без темата за дермалните филъри. Запълването на кожни бразди и бръчки с цел подмладяване на лицето има над 100-годишна история. Първите опити с парафин и собствена мастна тъкан са последвани от употребата на силикон и колаген, заместени от препарати на базата на хиалуронова киселина. Предимството на хиалуроновата киселина се дължи на факта, че този кисел мукополизахарид е еднакъв за всички живи многоклетъчни организми, поради което не предизвиква имунологична реакция на отхвърляне. Всъщност редките странични явления, появяващи се след апликация на ХК, се дължат или на стабилизаторите и консервантите, използвани при производството на филърите или на грешки на медицинския персонал.

Натрупването на огромен клиничен опит, както и развитието на технологиите позволиха създаването на медицински изделия, съдържащи хиалуронова киселина, които позволяват множество и разнообразни корекции на фона на впечатляващ профил на безопасност и дълготрайност (често години) на резултатите. Както и при други подобни медицински изделия, на пазара са налични разнообразни видове и марки филъри на базата на хиалуронова киселина. Продуктите, произвеждани от реномирани производители, са значително по-безопасни и най-вече с многократно по-дълготраен ефект, което напълно оправдава по-високата цена.

Вечният стремеж на хората да изглеждат по-добре обуславя и повишения интерес към все по-усъвършенстваните технологии за подмладяване на кожата. За съжаление, реалността често значително се различава от формираните от нереалистични реклами погрешни очаквания на пациентите. Точно тази е ситуацията, в която проличава професионализмът на лекуващия дерматолог. Когато препоръките, които дава по време на предварителната консултация, са основани на медицинските факти, разминаването на очакванията на пациента с резултата от терапията е рядко явление, което обуславя и високата степен на удовлетворение от добре свършената работа. А както знаят успелите лекари, изграждането на професионални отношения лекар-пациент, основани на взаимното доверие, са фундаментално условие за всяка добра медицинска практика. 

*Ефективността на изброените активни субстанции се базира на научни доказателства. От друга страна, за голяма част от използваните от козметичната индустрия активни субстанции не са налични категорични доказателства по отношение на ефективност и безопасност, поради което те не са включени в настоящето изложение. 

**Този ефект не замества, а допълва както въздействието на дермалните филъри, чрез които се заместват загубените с възрастта тъканни обеми, така и на ботулиновия токсин, чрез който въздействаме на мимическите бръчки и възстановяваме променения с годините тонус на лицевата мускулатура. 

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета