Как да се грижим за склонната си към акне кожа преди и след тежък грим?

Съвети за грижа за кожа склонна към акне, преди и след тежък грим

Дори и циганското лято вече бавно отминава и навлизаме в дъждовната част на есенния сезон. Една от характерните особености на този сезон от дерматологична гледна точка е влошаването на състоянието на кожата при пациенти, страдащи от акне. Намалената слънчева светлина, стресът и вредностите на големия град, към който се завръщаме след лятната почивка, промените в диетата и намалената физическа активност са фактори, които благоприятстват влошаване на акнето през този сезон. Естественото завъртане на цикъла продължава с факта, че прекарваме все повече време на закрито - на работното място или в училище и използването на различни форми на грим става все по-често и по-интензивно, особено при дамите. В тази статия ще разгледаме някои основни точки от ежедневната грижа за кожата, склонна към акне, в контекста на грима като част от живота на съвременната дама. 

Основни принципи в грижата за склонната към акне кожа 

Грижата за кожата, независимо дали тя е склонна към акне или не, се уповава на няколко основни стълба като: почистване, слънцезащита и хидратация.

Почистване на кожата след гримПочистването е от изключителна важност за поддържането на здрава и красива кожа, защото чрез него отстраняваме замърсяване и грим и подобряваме проникването на хидратиращи и лекарствени продукти в кожата. Продуктите трябва да отговарят на две основни качества: да бъдат деликатни и едновременно с това ефективни, каквито са бебешките препарати. Препоръчително е използването на нежна мицеларна вода, нежен измивен гел, олио, крем или пяна и да се избягват агресивни продукти, особено с абразивни частици в тях или измиване с помощта на тривки и гъби. Кожата на лицето няма нужда от агресивно, а от систематично и правилно почистване. Също така е препоръчително да се избягват почистващи продукти на алкохолна основа и да се предпочитат такива на водна основа. Неспазването на тези правила води до няколко основни проблема. На първо място е нарушаването на водно-липидната мантия на кожата и съответно намаляването на нейните защитни свойства, увеличаването на склонността й към дехидратация и на склонността й към алергии и инфекции. Агресивното почистване също така нарушава кожния микробиом - множеството микроорганизми, с които ние живеем, и от които се нуждаем за да може кожата ни да функционира нормално и да запази целостта си. Това често предизвиква дисбаланс на кожната флора и съответно поява на различни дерматологични проблеми. Същите правила важат и за премахването на тежък грим. Важно е то да става нежно и гримът да бъде премахнат напълно.  

Друг много ключов аспект по отношение на почистването на кожата, склонна към акне, е избягването на нейното „обезмазняване” на всяка цена. Това води до процес в организма, наречен отрицателна обратна връзка. Мозъкът ни възприема, че кожата е суха и изпраща още повече сигнали тя да се „омазни”, засилвайки активността на мастните жлези, чиято дейност стои в основата на акнето. Също така при кожа, страдаща от акне, се наблюдава дисбаланс на мазнините, затова стремежът е към тяхното балансиране с правилни продукти и начин на живот, а не прекомерно почистване, което само може да доведе до засилване на акнето и дехидратация. 

Слънцезащита и грим

Ежедневното използване на слънцезащитни средства си остава неизменна част от грижата за кожата на лицето даже и в студените месеци. Независимо, че слънцегреенето не е толкова силно, колкото през летните месеци, ултравиолетовата светлина все пак е основен фактор в стареенето на кожата и развитието на кожни ракови заболявания. Ако трябва да сме точни, тя е отговорна за около 80-85% от тези процеси. При кожа, склонна към акне, слънчевата светлина може да предизвика трайни промени в цвета на кожата на местата на преминали вече пъпки, които най-вече се изразяват в хиперпигментации (поява на кафеникави петна). Ежедневната слънцезащита може да бъде и с цвят, което елиминира нуждата от фон дьо тен и дори често покрива още по-широк защитен спектър от слънчевите лъчи. Друг подходящ вариант е комбинирането на слънцезащитен крем и друг продукт с цвят, но придържането към медицинските козметични марки е задължително. Защо това е така? При кожа с акне е изключително примамливо да се използват тежки и матиращи покривни продукти, които да премахнат неприятните отблясъци и да изравнят тена. Проблемът обаче е, че повече такива продукти са изключително тежки и комедоногенни (запушват порите и само засилват акнето и пъпките). Дори и не всички продукти на медицинските марки са достатъчно некомедогенни, затова изборът трябва да е много внимателен и най-добре, препоръчан от специалист. Но винаги може да спазвате едно основно правило - избирайте продукти на водна основа, които не са прекалено покривни и гледайте на опаковката да пише, че са некомедогенни. И помнете - единственият продукт с цвят, който напълно спокойно можете да използвате, е прахообразната пудра. 

Хидратация на кожата и гримХидратацията като част от грижата за кожата има за цел да поддържа бариерната й функция и да подобрява нейното възстановяване. Хидратиращите кремове могат да служат и като основа за грим. Важно е да се прави разлика между суха и дехидратирана кожа. Първата по-често се дължи на намаляване на мазнините по повърхността на кожата, а втората на намаляване на водното съдържание в нея. За правилното балансиране на двете крайности е необходима една адекватна дерматологична терапия, включваща всички необходими продукти за справяне с акнето и едновременно с това балансираща и осигуряваща й достатъчно хидратация и омекотяване.  

Как влияе гримът на склонна към акне кожа?


Гримът по принцип е противопоказан при акне, защото влошава състоянието и забавя лечението. Ако все пак се използва, е редно да се следват някои основни правила.  

Колкото се може по-малко! В търсене на добра покривност и екстравагантни цветове, производителите на грим създават продукти с разнообразен състав. Голяма част от тези продукти запушват порите и са благоприятстващ фактор  за развитие или влошаване на акнето. Колкото по-рядко и колкото за по-кратко се използват покривни продукти, толкова по-добре е за кожата, склонна към акне. Това означава, че в идеалния вариант грим се слага избирателно, а не ежедневно. Абсолютно задължително е почистването на грима преди лягане, тъй като спането с грим удължава значително времето, през което той е върху кожата и оказва негативното си влияние. Да не говорим, че е невъзможно да се погрижите за кожата си, дори и с най-добрите дерматологични продукти, ако ги нанесете на зле почистено лице. Тоест дори и партито за Хелоуин да приключи късно, почистването на  грима преди лягане не бива да бъде пропускано.  

И все пак ние много добре разбираме желанието несъвършенствата по кожата да бъдат покрити, дори и ежедневно. Затова в основата на избора на грим стоят правилата описани в по-горния параграф за слънцезащита - консултация с дерматолог и избор на леки некомедоногенни продукти на водна основа. За щастие, вече има много добри лазерни системи, с които можем абсолютно безрисково и безболезнено да премахнем следите от акнето или дори да третираме активно акне, с което да елиминираме напълно необходимостта от грим. 

Тежък грим и бои за рисуване върху лицето при склонна към акне кожа?

Изключително внимателни трябва да бъдат всички, които избират да носят грим или други продукти за рисуване върху лицето по отношение на техния състав. Желателно е тези продукти да са на водна основа и да не съдържат мазнини. Кожата, склонна към акне, така или иначе обикновено има засилено и дисбалансирано омазняване и допълнително такова е излишно и вредно. Препоръчва се да се избират продукти, които са некомедогенни, тоест продукти, които не благоприятстват запушването на порите и образуването  на черни точки. За съжаление повечето гримиращи продукти са комедогенни и са вредни за акнеичната кожа. Както споменахме, некомедогенни продукти предлагат марките за медицинска козметика, както и някои други производители, макар изборът реално да е доста лимитиран. Обикновено не се налага да преглеждате подробно състава на продукта, за да разберете дали е комедогенен или не. Ако той е некомедогенен, ще бъде означено недвусмислено върху опаковката на продукта. Разбира се, винаги можете да попитате Вашия дерматолог за съвет, кой продукт да изберете.  

Ако трябва да Ви дадем един единствен съвет за  грижа при всякакъв вид кожа, той би бил – започнете бавно. Не е нужно да използвате много продукти за лицето си, а правилните и в правилната последователност. Въвеждайте или извеждайте по един продукт от ежедневната си рутина и си дайте време да прецените ефекта от него. Всяка кожа е различна и реагира различно на различните продукти. Вглеждайте се внимателно, за да разберете кой от тях Ви влияе добре и кой иритира (раздразва) Вашата кожа. Ние, като дерматолози, оставаме насреща и готови да Ви помогнем в избора на подходящата за Вас кожна грижа.

Автори: д-р Александра Христозова и д-р Валери Малев

Ако все още се чудите кои са козметичните продукти и грим, подходящи за Вашата кожа винаги можете да се консултирате с нас.

Оставаме на Ваше разположение тук или на номер 0887 077 307 за Дерматологична клиника "Lege Artis" Стара Загора или на 0886 092 944 за Дерматологична клиника "Lege Artis" София.


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета