Гигантски комедони

Гигантските комедони представляват малки кисти, свързани с повърхността на кожата чрез сравнително голямо отвърстие. Този отвор е запълнен с излющени клетки, себум, пигмент и детритни материи, поради което се вижда като черна, понякога навдигната точка по кожата, с диаметър няколко милиметра.

Най-често гигантските комедони се образуват при хора с акне и се дължат на увеличената мастна секреция и повишеното количество роговa материя и клетки в космено-мастния фоликул. В някои случаи гиганските комедони могат да бъдат и посттравматични, поради натрупването на рогова материя в увредения от травмата повърхностен слой на кожата.

Гигантските комедони се образуват предимно по тялото (гърба и гърдите) и по рядко в областта на лицето. Представляват малки белезникави възелчета с отвор, запушен от черна на цвят тапичка.

Премахването им чрез механично изстискване е погрешно, защото стената на кистичката остава в кожата, те се появяват отново и могат да се инфектират или да се трансформират в същински кисти.

Терапия – когато са малки, се отстраняват чрез високочестотна електрокоагулация или лазерна вапоризация. Когато са над 2 мм, се предпочита да се премахнат напълно чрез пънчова или стандартна ексцизия.


  • Цената за манипулацията се определя на базата на изразходваното време и варира между 85 и 200 лв. за работа с лазер и между 45 и 150 лв. за работа с електрокаутер. 
  • Пънчова ексцизия – 120 лв.
  • Пънчова ексцизия при д-р Евгени Христозов: 240 лв.
  • Тотална екстирпация – 200 лв.
  • Тотална екстирпация при д-р Евгени Христозов: 400 лв.

Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета