Ботоксът бори не само бръчките, а и потта

Ето и какво споделя д-р Христозов за малко известната употреба на ботулиновия токсин:

Какво представлява ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин е лекарство, което по своята същност представлява невромодулатор, т.е. чрез него лекарите могат да повлияват взаимодействието между периферните нерви и съответстващите им структури – мускули или потни жлези.

Това друга дума за ботокс ли е или е абсолютно едно и също?

„Ботокс" е търговското име на първия медикамент, съдържащ ботулинов токсин. Вероятно поради това е придобило и тази популярност, нещо като „Ксерокс" и копирна машина. На пазара в България са регистрирани два легални медикамента, съдържащи ботулинов токсин и нито един от тях не се нарича „Ботокс". През последните години се наложи термина ботулинов невромодулатор, който е сравнително неудобен, но е много точен.

Освен за изглаждане на бръчки, за какво друго се прилага ботулиновият токсин в медицината и естетическата медицина?

Показанията за приложението на ботулиновия невромодулатор в медицината се умножиха през последните години. Освен за промяна на изражението на лицето, лечението на хронични болки, терапията на спазми на клепача, той се използва често и в дерматологията за лечение на белези и заболявания, свързани с прекалено изпотяване в определени области. Напоследък, голяма популярност придоби лечението на някои видове екземи по дланите, както и на засилено изпотяване в областта на подмишниците и свързаната с него неприятна миризма.

В кои зони на потене може да се използва ботулиновият невромодулатор?

Въпреки че теоретично би могъл да се използва във всички области на тялото, различни практически съображения ограничават използването му до големите гънки (подмишници, под бюста и др.), дланите и рядко по ходилата.

Как точно действа той?

Прекъсва за определен период връзката между потните жлези и нервните окончания, които регулират действието на потните жлези. Добре е да се знае, че ефектът на ботулиновия невромодулатор върху изпотяването е значително по-продължителен, сравнен с въздействието му върху мимическата мускулатура на лицето и често надхвърля 10 месеца.

Потенето е една от естествените функции на тялото, с която се изхвърлят токсините. В такъв случай потискането му не е ли вредно?

„Изхвърлянето на токсини" с потта е доста спорно и обикновено има минимално въздействие върху нормалния метаболизъм. Основното и най-важно значение на потенето за организма е регулацията на температурната хомеостаза, т.е. поддържането на постоянна телесна температура. Въздействието на ботулиновия невромодулатор ограничава значително емоционално предизвиканото свръхизпотяване в определени области и по никакъв начин не повлиява регулацията на телесната температура, а още по-малко екскрецията на вещества чрез изпотяването (т.нар. „изхвърляне на токсини").

При какви случаи трябва да се прибегне до тази процедура? От суета или при някакви проблеми със секрецията?

Най-често пациентите ни търсят заради засилено изпотяване в определени области, което може да бъде провокирано от емоции, някои храни и напитки или висока температура. Често ни посещават и хора, които спортуват редовно и искат да ограничат изпотяването в областта на подмишниците или дланите. Когато става въпрос за терапия на дерматологични заболявания, обикновено ние предлагаме на пациентите този начин на лечение.

Самата манипулация болезнена ли е?

Зависи от използваните игли и техниката на инжектиране. Когато иглите са достатъчно тънки и се използва правилния обезболяващ крем за достатъчно време, процедурата е свързана с никакъв или минимален дискомфорт. За съжаление, когато се работи в областта на дланите, някои пациенти съобщават за по-силно изразени субективни усещания.

Еднократно ли се извършва или трябва да се прави няколко пъти?

В зависимост от използваната и третираната област средната продължителност на ефекта е около 8-10 месеца. След този период медикаментът спира да действа и се налага нова апликация. Интересно е, че при някои пациенти с емоционално-провокирано свръхизпотяване ефектът продължава години след преминаването на действието на лекарството.

Има ли странични ефекти?

Поради ниските дози които се използват, страничните ефекти са много редки, не са сериозни и са свързани главно с техниката на поставяне. Редно е лекуващият лекар писмено и устно да информира пациента преди процедурата за всичко свързано с нея. Например, в дерматологичен център „Lege Artis" всички пациенти попълват подробно информирано съгласие, след което следва консултативен преглед, по време на който информираме подробно пациента за всичко, свързано с предстоящото лечение

Има ли значение какъв медикамент се използва?

Както вече споменах, в България има два медикамента, с които легално може да се извърши такава терапия – Dysport и Vistabel. Освен незаконна, употребата на внесени нелегално продукти може да бъде и доста опасна, поради неизвестния състав, неправилните начини на транспортиране и много други причини. В научната литература има описани случаи на животозастрашаващи състояния, настъпили след инжектиране на нелегален ботулинов невромодулатор.

Колко пъти човек може да се подлага на подобна манипулация? Например, след като мине ефектът, трябва ли да почива или може отново да си постави ботулинов токсин?

На този етап от развитието на медицинската наука не са известни факти, които да налагат подобни ограничения. Както и при всяко друго лекарство, използването на ботулинов невромодулатор има ясно определени противопоказания, свързани с определени хронични заболявания и приема на някои медикаменти.

Трябва ли някаква специална подготовка преди процедурата (изследвания, бръснене, ако е под мишниците и т.н.)?

По принцип, не. Необходимо е пациентът да информира лекаря за всички медикаменти, които приема, както и за наличие на хронични заболявания, ако има такива. Ако кожата, която ще се третира е окосмена, по-удобно е пациентът да премахне окосмяването предварително, без значение по какъв начин.

Има ли ограничение във възрастта на пациентите, които се подлагат на манипулация с ботулинов невромодулатор?

Ограничението е само в дозата. Все пак да не забравяме, че при индивиди под 18 години, ботулинов невромодулатор може да се инжектира само по строги медицински показания, след писмено информирано съгласие, подписано от родителите на пациента.

Много от звездите, които си изглаждат бръчките, накрая изглеждат сякаш имат маски. Защо се получава този ефект „парализирано лице" и как да се избегне?

Всъщност този феномен на „ботулинова маска" се наблюдава сравнително често. Интересно е, че дори се е оформило обществено мнение, че това е нормалния ефект от приложението на ботулиновия токсин. На практика истината е много по-различна.

Работата с ботулиновия невромодулатор, подобно на работата с филъри, е изключително творческа. Спазвайки определени принципи на безопасност, добре подготвеният лекар може да постигне много разнообразни ефекти, като съобразява дозата на медикамента, както и начина и местата на инжектиране с мимиката и анатомичните дадености на пациента. Когато не се подхожда творчески, с разбиране, а се прилагат определени терапевтични „шаблони", резултатите са много индивиди с еднообразна масковидна мимика. Всичко зависи от лекаря и потребностите на пациента, затова предварителната консултация е изключително важна, защото именно тогава се определят целите на терапията и начина на постигането им.

Още информация за употребата на ботулиновия токсин, може да намерите тук

www.tialoto.bg

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета