Аблативно подмладяване на кожата

Аблативните процедури за подмладяване са едни от най-ефективните методи за справяне с редица кожни проблеми и несъвършенства – заравняване и стягане на кожата с подобряване на релефа, „затваряне“ на разширените пори и лечение на неравномерната пигментация и предраковите промени (старчески петна), предизвикани от стареенето на кожата.

Този ефект се постига чрез прецизно увреждане на повърхностните слоеве на кожата, което предизвиква тяхното обновяване и подмладяване. От друга страна, контролираното загряване на кожата, което се получава при тези процедури, води до отделяне на специфични белтъчини, наречени „Heat Shock Proteins", които мощно стимулират дермалните фибробласти във всички слоеве, към производството на повече и нови колагенни и еластични влакна, които обновяват дермата и стягат цялата кожа.

В зависимост от технологията, аблативните процедури за подмладяване на кожата се разделят на:

 • Фракселен лазерен ресърфисинг (пилинг) – увреждат се между 5 и 60% от кожната повърхност под формата на малки точици. Има по-слаб ефект от пълния лазерен ресърфисинг, но е значително по-безопасен. 

  Внимание
  – апаратите за фракселен лазерен пилинг не са еднакви! Старото поколение лазери са по-слабо ефективни и по-малко прецизни, което обуславя и високия процент странични действия. 

За разлика от неаблативните терапии за стягане на кожата, акцентът при аблативното подмладяване на кожата е върху малко на брой процедури с мощно въздействие, изискващи възстановителен период. Тези процедури не се препоръчват при всички пациенти, затова предварителната консултация с дерматолог е задължителна. Обикновено след консултацията се обработва тестов участък, за да установим специфичната кожна реакция и да определим най-ефективните и безопасни параметри.


Типичната процедура продължава около 15 минути за обработване на цялото лице и не е болезнена. Скоро след това започва силно затопляне и пламтене на кожата, което налага охлаждане и престой в клиниката за около час-два след процедурата. В следващите дни е възможно да се получи силен оток на обработваната област – това е нормална реакция. На места по повърхността на кожата се появяват малки корички, които отпадат за няколко дни.

След процедурата е препоръчително да прекарате поне 48 часа вкъщи, като следвате стриктно получените писмени препоръки и изпълнявате коректно предписаната терапия, отразена в рецептата на лекуващия лекар.

Един терапевтичен курс изисква от 1 до 3 процедури с интервал поне 45 дни между тях. За да се получи максималното стягане и заглаждане, е необходимо да минат между 3 и 6 месеца. Както при всички терапии, разчитащи на стимулация на собствените фибробласти, максимални резултати се постигат при хора в добро общо здравословно състояние. Пушенето, стресът, недоспиването, излагането на слънце и солариум, неразумното хранене, напредналата възраст и някои заболявания намаляват ефекта от терапията.

Аблативното подмладяване на кожата се препоръчва при пациенти, които желаят максимален ефект на стягане и повдигане на кожата на лицето и шията и са готови да изтърпят известни неудобства в името на тази цел. Стриктното спазване на изписаната терапия и строгото следване на лекарските предписания са задължително условие за постигане на максимален резултат при минимален риск от странични действия.


Цената на терапията на участъци от лице, шия и деколте се изчислява според времето за работа и използваните импулси на лазера. Началната минимална стойност на единична лазерна процедура за части е 120 лв.


Цената за цяло лице при д-р Евгени Христозов и д-р Александра Христозова:
         
 • CO2RE Light  цяло лице - 400 лв.
 • CO2RE Mid  цяло лице - 750 лв.
 • CO2RE Deep цяло лице - 750 лв.
 • CO2RE Fusion цяло лице - 750 лв.
 • CO2RE клепачи - 450 лв.
Цената за цяло лице при д-р Ненкова, д-р Маринова:

 • CO2RE Light  цяло лице - 300 лв.
 • CO2RE Mid  цяло лице - 650 лв.
 • CO2RE Deep цяло лице - 650 лв.
 • CO2RE Fusion цяло лице - 650 лв.
 • CO2RE клепачи - 380 лв.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета