Стандартни белези след оперативни интервенции 

Цикатризацията е процес, при който увредените тъкани в организма се заместват със съединителна тъкан, която изгражда белега. Това е неизбежно биологично явление. Практически не съществува вариант, при който може да се направи разрез в кожата и той да заздравее, без никакъв белег.

Разбира се, отговорът на кожата към една и съща травма може да варира силно. Това означава, че еднакъв по размер и дълбочина разрез може да остави различни по размер белези, в зависимост от генетичните особености на кожата, региона на тялото, използваната оперативна техника, консумативите за зашиване на раната, грижата за раната след операцията, общото здраве на индивида, възрастта и много други. 

Добре е, когато е възможно, тези подробности да се уточняват с лекар-специалист в тази област преди извършването на операцията, за да може да се предприемат всички необходими мерки за намаляване на шанса от поява на неестетичен белег. 

Лечението на белези след операции с помощта на препарати за мазане има ограничена или никаква ефективност. От друга страна, адекватното използването на дерматологични лазери е основано на медицински доказателства и осигурява видими резултати, без друга алтернатива за момента. 

Основните дерматологични лазери, за чието въздействие има достатъчно медицински доказателства, са PDL (Pulsed Dye Laser) и новото поколение СО2 (въгледвуокисни) лазери във фракселен режим с много висока пикова мощност, без температурно увреждане на тъканите.

Лазерната терапия на белези след операции и други интервенции има две основни задачи:

  1. Скъсява времето, през което белегът по кожата е видим (червен) и намалява размера на белега, който остава след преминаване на зачервяването;

  2. Намалява риска от формиране на неестетични (навдигнати или разтеглени) белези при хора, които са предразположени към подобна реакция.

Най-добри резултати се постигат, когато лазерната терапия започне в деня на свалянето на конците, или скоро след това. Обикновено се правят няколко процедури през около 3 седмици до постигане на желания ефект. Лазерната терапия на белези е безболезнена и може да се прилага дори при деца. Типичната процедура продължава по-малко от минута. В много редки случаи, при изключително чувствителни индивиди се използва местна упойка под формата на крем. Лекуващият дерматолог избира вида на лазера, с който се лекува белега, като често се използва и комбинация от два или повече лазера, за да се постигне максимален ефект за възможно най-кратко време. 

Терапия белег
  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето и повече за цяло лице. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.
За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове „Lege Artis” предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета