Концепция за естествено подмладяване

Концепция за естествено подмладяване

Estestveno podmladiavane

Автор: д-р Евгени Христозов

Редактор: д-р Албена Христозова

Последна редакция: 15.2.2024 година

За огромна радост на дерматолозите, все повече хора се насочват към концепцията за „естествено подмладяване“. Тоест все повече от нашите пациенти искат да изглеждат по-добре и по-млади, без корекциите да бъдат осъзнавани от околните. Най-честото желание, което чуваме в практиката ни, е „Искам околните да ми казват, че изглеждам освежен(а), отпочинал(а), а не да виждат какви корекции съм си направил(а)!“.

За да постигнем този естествен ефект, са нужни задълбочени познания за анатомията и механизмите на стареене на кожата, лицевите мускули, мастната и съединителна тъкан в областта на лицето. Следователно хармоничното „подмладяване“ се постига, когато едновременно се въздейства върху кожата, мускулната активност на лицевите мускули и подлежащите мастна и съединителна тъкан. „Естествеността“ на естетичните терапии се постига, когато се започва с повлияване на най-изразените и постепенно се „движим“ към по-малко изразените промени. Разбира се, промяната в стила на живот, забавяща скоростта на епигенетично стареене, е основа на естественото подмладяване.

Преди да премина към детайлите, бих искал да обърна внимание върху един познат, но често пренебрегван факт. В медицината профилактиката е много по-евтина и по-успешна от терапията. Превантивното и дискретно въздействие върху процесите на стареене, преди те да са „произвели“ видими симптоми, е много успешна и интелигентна стратегия на поддръжка на младия вид.

Как определяме възрастта на човека, с когото общуваме в момента? Обикновено ние оценяваме възрастта на хората на базата на подсъзнателни наблюдения, които се случват за части от секундата, след което в съзнанието ни се появява предположение за неговите години. Разбира се, езикът на тялото и излъчваната от човек емоция са важни фактори (изправената стойка, липсата на наднормено тегло и излъчваните позитивни емоции ни подмладяват), но основната ни концентрация в общуването с другите е върху лицето.

Когато наблюдаваме лицето, ние оценяваме подсъзнателно три групи промени, които оформят нашето впечатление за възраст.

Преди всичко ние оценяваме подсъзнателно повърхността на кожата, която ни дава информация за остаряването на кожата. Най-общо казано, колкото по-еднаква на цвят и по-гладка е кожата на лицето, толкова по-млад изглежда човек. И обратно – наличието на петънца (червени, кафяви или други), неравности – хлътнали (повърхностни бръчки, белези, разширени пори) и изпъкнали (пъпки, кожни висулки, някои брадавици и други образувания), създават впечатления за по-напреднала възраст. Подмладяването на кожата се извършва основно с подходящи лазери, след което ефектът се поддържа с правилната за всеки човек дермокозметика, съобразена с генетичните му дадености и стила на живот.

На второ място, ние оценяваме подсъзнателно изражението на лицето, което се определя от тонуса на лицевите (мимическите) мускули – остаряване на изражението. В тъканите на лицето има два вида мимически мускули – елеватори (повдигащи лицето) и депресори („смъкващи“ лицето). Колкото по-често използваме елеваторите (отваряме очите, повдигаме веждите, усмихваме се), толкова по-млади изглеждаме. Когато използваме предимно депресорите – сърдити сме, имаме негативни емоции, концентрирани или сериозни сме, толкова по-възрастни изглеждаме.

Интересен е фактът, че активността на мимическите мускули и осъзнатите и подсъзнателни мисли и емоции са в непрекъсната и динамична връзка. Науката тепърва ще открива механизмите на тази връзка, но сега е ясно, че активността на елеваторите и позитивните мисли забавят стареенето на целия организъм, докато повишената активност на депресорите и негативните мисли състаряват не просто вида ни, но чрез мозъка ускоряват процесите на стареене в целия ни организъм.

Обикновено активността на мимическите мускули се определя от подсъзнателни процеси и усвоени стереотипи и модели на поведение, които е много трудно да бъдат контролирани съзнателно. Затова за подмладяване на изражението се използва терапията с ботулинов невромодулатор. С негова помощ можем да променим тонуса на лицевите мускули, като отслабим свързаните с негативните емоции депресори, което засилва активността на свързаните с позитивните емоции елеватори. Всъщност това е търсеният естествен ефект на ботулиновия невромодулатор – подмладяване на изражението в покой. Намаляването и/или изчезването на мимическите бръчки е вторичен ефект, който може да ни подмлади допълнително или да ни накара да изглеждаме неестествено. Обикновено лекарят пита какво точно желаем – подмладяване на изражението или пълна „парализа“ на третираните мускули със „замръзване“ на изражението.

На трето място, когато определяме подсъзнателно възрастта на човек, ние оценяваме формата на лицето. Тя, от своя страна, се определя основно от три групи структури – костите на черепа, мастните депа в лицето и „укрепващата система“, изградените от мощни влакна колаген, кожни лигаменти и retinacula cutis.

Всички тези структури стареят – костите на черепа изтъняват и променят формата си (остеопороза), мастните депа атрофират или хипертрофират (изтъняват или се увеличават), а колагенът на укрепващата система, изградена от кожни лигаменти и retinacula cutis, става все по-отпуснат и нееластичен.

Подмладяването на формата на лицето се постига чрез компенсиране на промените в костната структура, реорганизация на мастните депа по лицето и стягане на кожните лигаменти и retinacula cutis.

След определена степен на деформация формата и контурите на лицето са предмет на терапия на пластичните хирурзи. Това е може би едно от най-важните послания – освен ако не сте привърженик на пластичните операции, погрижете се за младата форма на лицето ПРЕДИ тя да се е променила. Ако прилагате доказани от науката методи и ги съчетаете с адекватен стил на живот, можете да забавите увисването на лицето с много години!

В заключение – естествен ефект на подмладяване се постига чрез комбиниране на различните процедури, според нуждите и възможностите на пациента, под формата на една непрекъсната поддръжка. В комбинирането на процедурите се крие истинският професионализъм на лекуващия лекар. Неговите познания и опит са решаващи за избор на терапия, която да даде максимален резултат в рамките на определения от пациента бюджет.

Един от социалните митове за подмладяващите процедури е, че веднъж започнати, те не могат да бъдат спрени без последствия. Разбира се, това не е вярно. Всяка една естетична грижа може да бъде прекратена във всеки един момент, без да има каквито и да е странични действия или „ефект на влошаване“. В този случай процесите на стареене се завръщат към естествения си ход, определен от наследствеността и стила на живот. Обикновено усложненията или влошаването са резултат от използването на терапии, които не са основани на медицински доказателства, както и в резултат на прекаляването – в доза, в брой процедури и други причини, свързани основно с професионализма на медицинския специалист.

Затова помислете за начина, по който ще изглеждате след 20-30 години (просто погледнете родителите си), и ако видяното не ви харесва, започнете да действате сега. Изберете си компетентен дерматолог, на когото можете да се доверите, направете заедно разумна стратегия, съобразена с вашия морфологичен тип, и започнете да се грижите за себе си!

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета