Милиуми

Милиумите представляват малки жълтеникаво-бели подутинки, разположени най-често около очите и по скулите. Образуват се при предразположени индивиди или след травма (охлузване, изгаряне, дермоабразио, химичен пилинг и др.).

Въпреки че представляват само козметичен дефект, повечето пациенти предпочитат да бъдат премахнати. Лечението им се извършва по два начина:

  1. Пробиване на стената със стерилна игла и избутване на съдържимото. Извършва се в домашни условия или в козметичен салон. Рецидивите след това „лечение“ са неизбежни – милиумите се появяват отново, защото не са премахнати напълно. Обикновено не се практикува от дерматолози;

  2. Високочестотна електрокоагулация или лазерна вапоризация – след местна упойка с крем милиумите се премахват бързо (повече от 10 за минута работа), безболезнено и окончателно. Когато се работи невнимателно или милиумите са прекалено големи, е възможно да остане белег под формата на трапчинка с диаметър около 0,5 мм.

При големи милиуми (над 2 мм) се извършва минимална хирургия след местна упойка, при която се отстранява целият милиум. Образувалият се кожен дефект се залепва или зашива в зависимост от големината му и анатомичната област.

  • Цената за манипулацията се определя на базата на изразходваното време и варира между 85 и 200 лв. за работа с лазер и между 45 и 150 лв. за работа с електрокаутер. 


Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета