Добра новина за 730 млн. души по света, страдащи от розацея

Главният дерматолог на „Lege Artis" разказва повече за розацеята

Приблизително 10% от населението на света страда от кожното заболяване „розацея". През месец януари 2017 г. български онлайн и печатни медии се допитаха до главния дерматолог на „Lege Artis", д-р Христозов, за да разберат повече за това заболяване и да научат кои са най-ефективните начини на лечение. Добрата новина за тези 730 милиона души по света е, че подобрението е напълно възможно.

Пълният текст на статията следва по-долу.

Вижте какво сподели д-р Евгени Христозов за розацеята пред медиите

Знаете ли, че около 10% от населението на света страда от розацея? И, като се има предвид, че според оценката на ООН за 2015 г. Земята е населявана от около 7.3 млрд. души, то това означава, че поне 730 млн. от тях страдат от заболяването „розацея“. Никак не е малко, нали?! За нещастие по-често засегнати са жените около 30 до 50-годишна възраст. Заболяването е популярно още като „проклятието на келтите“, което само по себе си говори, че хората със светли кожи са „прокълнатите“ и че заболяването е генетично обусловено. Често се случва цели фамилии от няколко поколения да страдат от розацея. А, когато гените говорят, дори гениите (медици) мълчат. Медицината все още не е намерила лек за заболяването, но пък съществуват много ефективни методи за успокояване на симптомите и стопиране на задълбочаването на проблема.

Какво всъщност е розацеята?

Розацеята не е обикновен козметичен проблем (макар в леките стадии да изглежда като такъв) - тя е заболяване, което протича в няколко фази. Допитахме се до дерматолога с над 20 години опит в сферата д-р Евгени Христозов. Той е основател на дерматологичен център „Lege Artis”, както и член на Европейската и Американската академии по дерматология, Европейското дружество по лазерна дерматология и председател на секцията по лазерна дерматология към Българското дерматологично дружество. Определено специалист, на когото можем да се доверим.

Д-р Христозов разказва, че розацеята протича в няколко стадия.

Първата фаза от развитието й е фазата на пристъпното изчервяване. При него кожата се зачервява много лесно и бързо при разнообразни стимули – емоционални, температурни, някои храни. След което връща нормалния си цвят.

Втората фаза е тази на оставащото зачервяване. Кожата на лицето се зачервява лесно, след въздействието на различни стимули, но в определени зони (най-често около носа и под очите) и никога не възвръща нормалния си цвят, а остава леко зачервена. В тази фаза е нормално да се появят и видими разширени капиляри.

При третата фаза на обривите, кожата става все по-червена, никога не се успокоява напълно, като в зачервените участъци се появяват и пъпки с или без гнойни връхчета, наподобяващи акне. Основен фактор за развитието ѝ е микрокърлежът Demodex folliculorum. Той живее в космено-мастния фоликул и се храни със себум (мазната секреция, която произвежда организмът ни). Demodex folliculorum сам по себе си е безобиден, но в него живее бактерията Bacillus oleronius, която създава проблеми. С нарастването на броя на микрокърлежите се увеличава и риска от появата и/или влошаване на розацеята.

Следващата фаза е тази на фиматозните промени. Под влияние на хроничното възпаление кожата в засегнатите области загрубява и задебелява, порите стават все по-видими, а капилярите – все по-големи. При някои хора (предимно мъже) се стига до свръхразрастване на тъканите, предимно по носа, придавайки му гротескни форми и размери (ринофима).

Очната розацея е най-опасното усложнение на розацеята, защото, ако не се лекува адекватно и навреме, е възможно да се достигне до трайно увреждане или дори загуба на зрението.


Има ли лек?

Засега розацеята остава нелечимо заболяване, но пък съвременните технологии дават много добри резултати при стопирането на развитието му, така че да не се стигне до най-опасните или влошаващи външния вид фази. Д-р Христозов препоръчва комбинираното лечение чрез лекарства, според фазата на заболяването, както и лазерно лечение.

„Първите две фази на заболяването могат да се повлияят единствено с апаратна терапия“, казва д-р Христозов. V-Beam PDL лазерната технология на Candela е златен стандарт в лечението на съдови заболявания на кожата. „Лечението е ефективно, без сериозни странични действия и може да се прилага при всякакъв цвят на кожата. Повлиява както склонността към изчервяване, така и видимото зачервяване и капилярите. Процедурата трае по-малко от 5 минути, не е болезнена и се понася нормално от почти всички пациенти“, казва д-р Христозов. Той работи от години с тази технология и има изключително добри резултати върху своите пациенти.

Обикновено във фазата на обривите се използват лекарства за мазане или приемане през устата за няколко седмици. През този период обривите изчезват, след което се преминава отново към лазерна терапия, за да се въздейства върху зачервяването и да се предотврати повторната поява на заболяването или еволюцията му във фиматозна розацея, съветва д-р Христозов.

Върху фиматозните промени при розацеята може да се въздейства основно с хирургични методики, с помощта на които се отстраняват излишните тъкани и се възвръщат нормалните форми и размери на структурите по лицето. СО2RE (въгледвуокисен лазер) е една много прецизна и точна безкръвна терапия с отлични козметични резултати при фиматозната розацея.

И накрая, най-важното: в колкото по-ранна фаза на розацеята започне лечението ѝ, толкова по-добри ще са резултатите. Така че първият съвет на д-р Евгени Христозов е: отидете на преглед при дерматолог, веднага щом забележите първите симптоми на розацея.

www.elle.bg

www.missbloom.bg

www.edna.bg

www.ladyzone.bg

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета