Родилни петна (Port Wine Stain, Nevus flameus)

Nevus flameus (Port Wine Stain) представлява вид капилярна малформация, която е налице при раждането или се появява скоро след това под формата на розово-червени петна и плаки по кожата на лицето, шията или крайниците. Правилното произношение на наименованието ѝ е „невус фламеус“.

Основната разлика, която трябва да се направи, е с инфантилния хемангиом. Хемангиомите са вид доброкачествени „тумори“, изградени от кръвоносни съдове, които могат да са плоски, навдигнати или под формата на язви. Те също се проявяват в детска възраст или са налице при раждането, но за разлика от nevus flameus имат тенденция да нарастват в първите месеци и по-рядко години след появата си, след което постепенно се свиват и изчезват, като оставят белег на мястото си. Над 90% от инфантилните хемангиоми изчезват до 12-годишна възраст.

За разлика от хемангиомите, nevus flameus обикновено прогресира с възрастта, като променя цвета и релефа си. Обикновено промяната в цвета се случва по време и след пубертета, като плаките стават червени или лилаво-червени и с времето засилват тези си нюанси. С напредването на годините започва и промяната по кожата в областта на петното – тя става по-плътна, грапава, с разширени пори и понякога с появата на малки синкави „възелчета“ и „топченца“, които правят релефа още по-грапав.

Въпреки че nevus flameus е предимно козметичен дефект, наличието му може да бъде сигнал и за други аномалии, заради което ранната  консултация с лекар е изключително важна. 

Разбира се, наличието на червено-синкава плака, особено по видимите области на кожата, също така може да бъде причина за сериозен персонален дискомфорт и да се отрази на общуването с другите хора. Поради това ранното лечение на тази аномалия е изключително важно. 

„Златният стандарт“ в терапията на nevus flameus е лечение с PDL (Pulsed Dye Laser). Причините за това са много, но най-важните са: най-висока ефективност, най-голяма безопасност и отличен комфорт по време на терапията. Поради практическата липса на сериозни странични ефекти, лечението с PDL може да се прилага дори при кърмачета. Възможно е да се използват и KTP лазер, много мощни IPL машини, NdYAG лазер и александритен лазер, но тяхната употреба е ограничена поради по-ниската ефективност, голямата вероятност за странични действия и неприятните усещания по време на процедурите.

Смята се, че колкото по-рано във възрастта се започне терапията, толкова по-малко процедури се налагат и толкова по-голям е шансът nevus flameus да изчезне напълно. За съжаление, шансът да постигнем окончателно излекуване е не повече от около 15%. Най-често се постига значително (над 80%) избледняване на петното, което продължава месеци или години. Когато nevus flameus вече е променил релефа си с възрастта, терапията е по-трудна, но напълно възможна. Обикновено процедурите се правят веднъж на 30 - 45 дни.

Когато nevus flameus започне да възстановява цвета си, се правят една или няколко поддържащи процедури, които отново осигуряват комфорт за месеци или години. Изключително важно е, че тази терапия спира обичайната еволюция на nevus flameus и той с годините не става лилав, задебелен и грапав.

Има три подхода при лечението на nevus flameus:

 1. Класически – след терапията цветът на плаката се променя в тъмно-син за около 10 дни. Този подход е ефективен, но неудобен и свързан с повече странични действия;

 2. Постепенен – цветът на плаката не се променя след процедурата. Този подход е удобен и безопасен, но по-слабо ефективен;

 3. Интензивен – плаката се обработва на няколко „минавания“. Обикновено цветът не се променя. Този подход е ефективен, удобен и безопасен, но отделната процедура е малко по-скъпа. 
  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето и повече за цяло лице. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.
  За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове „Lege Artis" предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

  Lege Artis Стара Загора

  Стара Загора 6000
  "Антон Марчин" 64
  За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

  +359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

  +359 88 39 18 802

  E-mail: contact@legeartis.bg

  Lege Artis София

  Връзка с нас

  * - Задължителни полета