Сини петна по устните

Появата на синкави, меки възелчета или петна по устните и по-рядко – по ушните миди, е често явление. Обикновено те се появяват с годините без причина или понякога след лека травма – прехапване, удар или други. Наричат се „венозни езерца“.

От медицинска гледна точка, те са абсолютно безвредни и представляват само козметичен проблем. Много рядко по такъв начин може да изглежда и малигненият меланом – вид злокачествен рак на пигментните клетки. Разграничаването изисква дерматоскопски преглед от специалист.

Премахването на венозните езерца става с помощта на лазер – PDL, NdYAG, Alexandrite са ефективни, като всеки има предимства и недостатъци. Процедурата е евтина, безболезнена и бърза. Очакваният непосредствен резултат е венозното езерце да избледнее и посивее. Ако не изчезне напълно до месец, терапията се повтаря. Обикновено две процедури са напълно достатъчни.

За съжаление е възможно след месеци или години венозното езерце да се появи отново, което налага още една или две процедури.

Въпреки че лазерната терапия на венозните езерца не е окончателна, тя винаги се предпочита, защото е бърза, безболезнена и не оставя белези, за разлика от единствената алтернатива – оперативното лечение с изрязване.

  • Цената на терапията зависи от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой процедури, като варира от 40 до около 60 лв. за лазерна процедура при стандартна патология.

Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета