Причините за появата на акне

Интервю с д-р Евгени Христозов пред BTV в предаването “Духът на здравето”.

"Духът на здравето" - гледайте интервюто.

Водещ и автор на предаването е д-р Неделя Щонова - специалист невролог, специализирала във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж.

Дерматологията и медицинската козметология, освен методи, чрез които ставаме по-красиви, са и последователност от стъпки и медицински стратегии, които са изцяло насочени към активизиране на грижата за нашата кожа.  

Кожата е най-големият човешки орган, нейното състояние отразява това, което става вътре в нашия организъм, и онова, с което ни  въздейства околната среда. Тя е вековният стандарт за външна красота и младост, обаче не винаги е перфектна и порцеланова. Ето какво показва статистиката: 85% от тийнейджърите имат пъпки, а почти 41% от жените също страдат от някаква лека форма на акне. Ранното лечение на този проблем е от изключително голямо значение. - Д-р Неделя Щонова въвежда в темата. 

Сега, за една широка дискусия по темата в студиото при нас е д-р Евгени Христозов. - продължава д-р Щонова. 

Здравейте, радвам се, че сте тук! Още няколко щрихи към Вашия портрет: Д-р Христозов е член на Американската академия по дерматология и венерология и на Европейското дружество по лазерна дерматология. - д-р Щонова представя д-р Христозов. 

Само за един лек увод по темата, д-р Христозов, Оскар Уайлд казва, че само повърхностните хора не съдят за външния вид и понеже ние с Вас сме задълбочени, надявам се, ще погледнем съвсем детайлно и в дълбочина проблема с акнето. И така, болест ли са всъщност младежките пъпки? - д-р Щонова задава първия си въпрос. 

Ако продължа Вашата мисъл - Гьоте е казал, че човек вижда това, което знае. Така че, да, за съжаление, те са болест, и голяма част от родителите на страдащите от акне и самите болни правят грешката да не взимат мерки навреме и да не се лекуват. А всъщност все по-голяма част от пациентите с акне продължават да боледуват дори след пубертета, т.е. това не е само пубертетно заболяване. - отговаря д-р Христозов. 

Защо е необходимо да бъде лекувано пубертетното акне, при все че то с течение на времето преминава? - пита д-р Щонова. 

Пубертетното акне е много сериозен проблем. Дори то е по-скоро един психологически и социален проблем. Има много изследвания, които показват, че страдащите от акне в пубертетна възраст много по-трудно се адаптират социално, много по-трудно намират общ език със съучениците си и приятелите си, много по-трудно комуникират в социума, в който живеят, по-трудно се реализират в училище. Тоест това е един проблем, който е съвсем актуален. Освен това този проблем се задълбочава напоследък, защото благодарение на съвременната култура съществува един мит, че кожата може да бъде действително порцеланова и гладка. Този мит се налага съзнателно и подсъзнателно от средствата за масова комуникация и рекламните материали, това е нормално, и така тийнейджърите съзнателно или не се стремят към една неосъществима действителност. Освен това често пъти това следпубертетно акне при тези 40-50% от жените е започнало още в пубертета. Тоест акнето в пубертета е проблем, на който трябва да се обръща внимание, със сигурност. - д-р Христозов отговаря. 

Ако трябва да поговорим за причините - екзогенни, ендогенни - кои са причините, какво всъщност представлява акнето в зряла възраст и какво го предизвиква? - д-р Щонова продължава с въпросите. 

Както винаги причините за това заболяване са поне два вида, т.е. едни, които произлизат от организма, и такива, които произлизат от околната среда. Тези, които произлизат от организма, са най-вече наследственост, т.е. акнето често пъти е един наследствен проблем, той е свързан с това какво родителите са предали като генетична предиспозиция (предразположеност) на детето си. Свързано е, разбира се, с начина на живот, който това дете води. Може да се асоциира с хормоналните проблеми. Свързано е с начина, по който тийнейджърите се грижат за кожата си или не се грижат за нея. До голяма степен зависи от диетата. Напоследък всъщност се обръща все по-голямо внимание на храненето. - отговаря д-р Христозов.  

Ако трябва съвсем кратичка и бърза скобка да отворя - тогава можем ли да говорим за профилактика на акнето? - подпитва д-р Щонова. 

Да, категорично, категорично! Дори бъдещето на профилактиката и терапията на акнето се сливат в лицето на една ваксина за акне, върху която се работи много активно във Франция. Може би до няколко години ще има и практически резултати. - информира д-р Христозов. 

Интересно е това с ваксината. А сега до момента, докато тя все още не е на пазара, кои са най-честите грешки, които се допускат при отношението, при третирането и при повлияването на акнето? - д-р Щонова продължава диалога. 

Най-честите грешки са свързани с факта, че поради различни причини, като не винаги тези причини зависят от самите пациенти, последните не получават квалифицирана лекарска помощ. Една от най-честите грешки е: “На еди коя си приятелка ... тя се маза с това лекарство, то и помогна, значи и на мен ще помогне." - д-р Христозов представя често срещана ситуация. 

По съседство. Ясно, мисля, че и на мен ще помогне... - д-р Щонова, добавя. 

По съседство, да, приятелки, познати... Другият вариант е с директно отиване в аптеката, за съжаление, знаете в България това е сериозен проблем - самоволното закупуване на лекарства без рецепта. Проблем е след това и за нас, защото пациентите развиват антибиотична резистентност и става все по-трудно да лекуваме новите случаи на акне. - продължава д-р Христозов. 

Терапевтичната ширина, с която вие разполагате се скъсява много? - загрижено пита д-р Щонова. 

Терапевтичната ширина и без това е малка. Инструментариумът не е толкова голям и когато пациентите поради невнимание компрометират част от този инструментариум, след това за нас е много, много по-трудно да помогнем. - добавя д-р Христозов и продължава. Други грешки са свързани с неправилната хигиена на кожата. Много малко от хората знаят, че съществува така наречената комедоногенна и некомедоногенна козметика. Комедоногенната козметика е тази, която съдържа препарати или съставки, които запушват порите и засилват акнето. Когато в тези случаи акнето се засили, какво правят тийнейджърите - започват да употребяват още повече и повече козметика, като така влизат в един порочен кръг, който в края на краищата ги води при лекар или при козметик. 

Д-р Христозов, влиянието на начина на хранене и на стила на живот, изобщо като научен дебат, датира отдавна и към момента какви са съвременните гледни точки? Храненето например и диетичните грешки отразяват ли се като фактор, провокиращ акнето? - д-р Щонова задава наболял въпрос. 

Аз бих искал да кажа, че се чувствам много гузен в момента, защото преди десет години, когато пациентите ми казваха, че се влошават след консумация на шоколад, аз отговарях, че науката категорично е доказала, че диетата не влияе на акнето. За съжаление, науката… тя е развиващо се явление и показа напоследък, че да, диетата има огромно значение за развитието на акнето. Все повече изследвания се натрупват в тази насока. Приема се, че пациентите с акне не бива да консумират повече от 300 мл. прясно мляко на седмица, все още не се знае дали това касае и млечните продукти или само прясното мляко. На второ място трябва да бъде ограничена консумацията на бързите въглехидрати или храните с висок гликемичен индекс. Това са както всички сладки неща, така и хлябът, оризът и картофите. Тоест пациентите с акне трябва да балансират диетата си, това не означава да спират напълно тези храни, те са безспорно много полезни, особено хлябът, когато е правилно приготвен, разбира се. Но трябва да се балансира. И не на последно място държа да кажа, че полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в зехтина и океанската риба, уловена в студени води, съдържат вещества, които потискат развитието на акнето и действат благотворно. Тоест така наречената средиземноморска диета действа благотворно и на акнето. - обяснява д-р Христозов. 

Вие вярвате ли в медицинската козметика? Какво представлява тя? И в крайна сметка вие знаете, че хората, ние жените, плащаме толкова много пари за медицинската козметика, за бялата козметика, за различни видове брандове, а в крайна сметка тя работи ли? - пита д-р Щонова. 

Разбира се, че работи. Тя има своето място в лечението на акнето, но тя не е лекарство. Искам много ясно да кажа, че медицинската козметика не може да излекува едно акне по никакъв начин. Акнето е заболяване, а всяко заболяване се лекува с медикаменти. За съжаление, някои от медикаментите, които се използват за лечение на акне, са не до толкова приятни за употреба. Те предизвикват зачервяване, залющване - общо взето създават неудобства на пациентите, на индивидите и точно тук е мястото на медицинската козметика - тя подпомага поносимостта към тези медикаменти, т.е. прави по-комфортен живота на хората, които ползват тези медикаменти. И разбира се, другата роля на медицинската козметика е след като се постигне терапевтичния резултат, тъй като предразположеността за акне остава доживотно. - отговаря д-р Христозов.  

Тя остава, така ли? Предразположеността остава доживотно? - се включва учудено д-р Щонова. 

Точно така, това е, което всъщност прави медицинската козметика. С медицинската козметика постигаме този контрол, защото медикаментите не могат да се използват толкова дълго и безопасно, както медицинската козметика. - допълва д-р Христозов. 

А кои съставки на медицинската козметика упражняват точно този ефект? - д-р Щонова пита за пояснение. 

Тук, може би, трябва да кажем, че акнето е едно мултифакторно заболяване (много фактори участват в развитието на това заболяване). Един от факторите безспорно е формирането на микрокомедона и впоследствие на същинския комедон, отворен или затворен. Това е запушването на пората, както е по-популярно да се казва. След като се запуши пората, т.е. отворът, от който излиза секретът на мастните жлези, се получава торбичка, в която се размножават бактерии, произвеждащи вещества, които от своя страна дразнят кожата, предизвикват възпаление и впоследствие, това възпаление, за съжаление, преминава често пъти с белези . Тоест когато ние искаме да лекуваме акнето, ние трябва да го атакуваме във всички етапи от неговото развитие, защото, ако атакуваме само един от етапите, т.е. ако използваме само антибактериални средства, това няма да ни помогне да постигнем пълен ефект. В този смисъл активните съставки, които се използват за лечение на акне, биват на първо място комедонолитични, т.е. това са съставки, които разхлабват връзките между клетките, които образуват запушалката на мастната жлеза, тоест така да кажем разтварят комедона. Най-честите такива съставки са алфа-хидрокси киселините с един типичен представител - млечната киселина, която се използва твърде широко заради добрата поносимост, липсата на странични действия и абсолютната безвредност на този продукт в ниски концентрации. - д-р Христозов обяснява детайлно и продължава. На второ място препаратите трябва да съдържат антибактериални съставки. Антибактериалните съставки са различни и важното за тях е, че те трябва да бъдат също безвредни, да могат да се употребяват дълго време, да не предизвикват сенсибилизиране, т.е. алергизиране на организма. И тук, например, декандиолът е една такава съставка, която действа много добре в тази посока. На трето място трябва да използваме, все пак и  съставки, които намаляват мастната секреция, намаляват това засилено отделяне на мастни секрети, което е свързано с пубертета. И тук една от популярните съставки е еукарнитинът, който повлиява метаболизма в митоходрийте, тези енергийни централи на клетката, и намалява активността на мастните жлези. Четвъртата съставка, която е много важна или четвъртата група съставки, са тези, които премахват възпалението в кожата, свързано със акнето. Тук трябва да споменем ликохалкона, което е екстракт от ликвириция, който от една страна има противовъзпалителни свойства, но е и много интересна съставка, тъй като има и много широки антиоксидантни свойства, свързани дори с противотуморно действие и сам по себе си той също има и антибактериално действие, т.е. намаля количеството на бактериите, които са свързани с развитието на акне, т.е. пропиом бактериум акнес. - заключава д-р Христозов. 

Добре, страхотно, д-р Христозов! Започнахме с Оскар Уайлд, минахме през Гьоте, сега на финала нека вкараме малко и Уорън Бъфет - инвеститор номер едно на всички времена, който има своя собствена формула за успеха и той казва, че това е инвестицията в ценности. Той вярва, това е неговата философия, че човек трябва да инвестира в ценности. В тази връзка и като едно естествено продължение на разговора ни, според вас вложенията в красотата са ли инвестиция в ценност? - д-р Щонова води интервюто към края си. 

Да, бих искал само да припомня, че колкото и нескромно да е, ще цитирам себе си, аз много пъти казвам, че красивата кожа е здравата кожа и в този смисъл - да, лечението на това заболяване има безспорно значение за развитието на индивида. Нашият социум обръща внимание на външния вид и това е нещо, от което не можем да избягаме, това е факт, с който трябва да се съобразим. И бих искал да припомня на родителите на страдащите от акне, че всъщност социалният натиск върху техните деца е много по-голям, от този, който те са изпитвали, когато те са били на тяхната възраст, просто времената са много по-различни. Аз имам пациенти, които заради 2 пъпки не излизат от дома си със седмици. - д-р Христозов отговаря. 

И изпадат в социална изолация и се депресират … да, това е голям проблем. - добавя д-р Щонова.  

В такива случаи работим с психиатри в близка връзка. - пояснява д-р Христозов.  

Ще говорим за това. Сега, след края на нашето предаване Вие излитате за Япония, нали? - д-р Щонова задава въпрос на д-р Христозов. 

Да. - отговаря д-р Христозов. 

И обещавате, че когато се върнете с новостите от дерматологичната седмица в Япония, ще минете през нашето студио и ще споделите? - д-р Щонова завършва интервюто. 

С най-голямо удоволствие. - отговаря д-р Христозов.  

Казваме довиждане на акнето - надявам се изчерпахме темата. Казвам довиждане и на Вас. - д-р Щонова.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета