Псориазисът е възпалително заболяване на целия организъм, проявяващо се най-често със зачервени, задебелени и лющещи се петна по кожата, евентуално съпроводени с болки и оточност в ставите.

През последните години това „кожно“ заболяване беше изучавано в големи детайли, което доведе както до натрупване на много нова информация, така и до появата на нов вид лекарства, които облекчават страданието на пациентите с тежки форми на заболяването.

Причините за появата на псориазиса не са напълно изяснени, но е безспорно, че в огромния процент от случаите е налице съчетаване на наследственост (съответната комбинация от гени) и фактори, свързани с начина на живот, които „отключват“ или влошават заболяването. Някои от безспорните „виновници“ за заболяването са тютюнопушенето, наднорменото тегло, стресът, неправилно хранене, приема на някои медикаменти, ниски нива на витамин Д и други.

Погрешно е да се смята, че псориазисът е заразно заболяване. Човек не може да се зарази при контакт с болен от псориазис или при ползване на общи басейни, сауни и др.

Изключително важно е да се знае, че псориазисът не е заболяване на кожата. Обривите по кожата са само един от симптомите. Всъщност болестта засяга също така ставите и кръвоносните съдове и често се съчетава с предразположеност към атеросклероза, диабет, подагра и някои злокачествени заболявания. Затова всеки човек, страдащ от псориазис, който има в рода си някоя от изброените болести, следва да се изследва и лекува адекватно.

Един от митовете за псориазисa е, че той е нелечим.

Истината е, че при по-леките и умерени форми на заболяването, при които не са засегнати ставите, изключването на предразполагащите фактори, в съчетание с разумно прилагане на подходящи лекарства, може да доведе до пълно и стабилно изчезване на симптомите. Разбира се, ние не можем да променим гените, но промяната на начина на живот променя тяхната активност, следователно и проявите на псориазиса. При тежките форми на псориазис, както и при пациенти, които не желаят да променят начина си на живот и хранене, се използват лекарства, които потискат симптомите на заболяването и подобряват значително качеството на живот.

Едно от новите средства за лечение на псориазис, който се проявява само с единични „дежурни“ плаки, е терапията с PDL лазер. Само няколко процедури водят до почти пълно изчезване на обрива, което се задържа стабилно за много месеци. Лечението е напълно безвредно, като сеансите се правят веднъж месечно. Не е маловажен и фактът, че като цена терапията е напълно достъпна.

  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето и повече за цяло лице. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.

  • За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове "Lege Artis", предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета