Хлътнали белези

Хлътналите белези по кожата се формират, когато в следствие на нараняване или патологичен процес част от тъканите отпаднат и се заменят от цикатрициална съединителна тъкан. Обикновено дълбочината им е в зависимост от тежестта на травмата или болестния процес, но силно зависи и от генетичните особености на индивида. Има хора, при които дори повърхностните наранявания оставят видими белези и други, при които и по-тежки рани зарастват без значими следи по кожата.

Като изключим нараняванията, изгарянията и оперативните интервенции, най-често срещаните кожни болести, при които се формират белези, са акне (младежки пъпки), варицела (шарка), кожни инфекции, херпеси (зостер и симплекс) и други болести, които увреждат тъканите на достатъчна дълбочина. За съжаление, хлътнали белези могат да се наблюдават и след някои дерматологични манипулации, при които се използва течен азот, електрокаутер, химичен пилинг, IPL или лазер, както и след премахване на доброкачествени или злокачествени кожни образувания чрез операция. 

Лечението на хлътналите белези винаги е комплексно и зависи от кожата, мястото на формиране на белега, болестния процес и склонността на индивида към поява на белези. Най-успешните лечебни методики, които се използват в дерматологията, са: 

1. Фракселен и пълен лазерен пилинг 

  • Минимална цена от 50 лв. за единични белези от варицела; 
  • За части от лицето се изчислява по калкулатор според големината на обработваната зона; 
  • Цена за цяло лице - 640 лв.

2. Инжектиране на филъри 

  • Цена от 550 - 650 лв. за 1 мл.

3. Субцизията (subcision – латински), позната още като „подкожна хирургия без разрези“ е метод в дерматохирургията, въведен от американските дерматолози Орентрайх и Орентрайх през 1995 година. При тази хирургична техника, след поставяне на местна упойка (крем или инфилтрационна анестезия), през малък отвор се въвежда специална канюла, с която се извършват специфични движения. Целта на тази терапия е да се разрушат фиброзните влакна, които „закотвят“ засегнатата кожа към подлежащата мастна тъкан, влошавайки нейната естествена еластичност и подвижност. При този процес се създава кухина, която се изпълва с нормална гранулационна тъкан и подобрява състоянието на третираната област.

Субцизията се прилага главно при терапия на:
  1. Белези след акне;
  2. Други белези;
  3. Бръчки.

Процедурата е бърза, не е болезнена и е подходяща за специфични белези и бръчки. Обикновено се съчетава с други методи (фракселен лазерен пилинг, инжектиране на филъри и други), подобрявайки ефекта от терапията. 

Възстановяването от терапията е бързо, като трябва да се има предвид, че за няколко дни след нея е възможно да се формира синина и лек оток.  Цената е 70 лв. за една област
  • Цената на терапията зависи от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой процедури, като варира от 60 лв. до около 250 лв. за лазерна процедура при стандартна патология.

За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове „Lege Artis” предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета