Биопсичното изследване е една от привилегиите на дерматологията, защото кожата е много лесно достъпен орган. Понякога едни и същи кожни изменения са типичен симптом на различни кожни заболявания, които изискват различно лечение. За да вземе правилното решение, дерматологът се нуждае от по-задълбочен поглед, който се осигурява от изследването на тъканите под микроскоп.

Всъщност това е и най-честата причина за вземане на биопсия. Кожната биопсия в никакъв случай не означава задължително съмнение за злокачествено заболяване. Тя е метод, при който кожата се изследва на клетъчно и понякога на молекулярно ниво, за да се уточни диагнозата и да се предпише ефективно лечение. За да бъдат резултатите достоверни, е задължително терапията да се прекрати поне за една седмица, както и мястото за вземане на биопсията да се избере прецизно. 

Процедурата е абсолютно безболезнена. Поставят се няколко капки местна упойка, при което се усеща незначително убождане (иглите, които използваме, са по-тънки от „инсулиновите“ игли), след което е възможно да има пощипване за няколко секунди. При деца и чувствителни индивиди е възможно предварително да се използва крем, който елиминира убождането от иглата.

Технически биопсията се извършва със специфичен инструмент, наречен пънч, с помощта на който се изрязва кръгче от засегнатата кожа с диаметър от 2 до 6 мм, в зависимост от нуждите на изследването. Раничката, която остава, обикновено заздравява за няколко дни. Ако се стремим към минимален белег, е добре дефектът да се зашие с атравматични игли и конци.

Актуални цени за процедурата в дерматологични центрове „Lege Artis”:

  • 80 лв. без шев
  • 90 лв. със зашиване на биопсичния дефект.
Ако се наложи вземането на повече от една биопсия в рамките на една сесия, цената на всяка следваща е 10 лв. (за биопсия с вторично заздравяване) и 30 лв. (за биопсия със зашиване на дефекта).

Д-р Христозова:

  • 80 лв. без шев
  • 100 лв. със зашиване на биопсичния дефект.
Ако се наложи вземането на повече от една биопсия в рамките на една сесия, цената на всяка следваща е 10 лв. (за биопсия с вторично заздравяване) и 30 лв. (за биопсия със зашиване на дефекта).

Д-р Христозов:

  • 110 лв. без шев
  • 130 лв. със зашиване на биопсичния дефект.
Ако се наложи вземането на повече от една биопсия в рамките на една сесия, цената на всяка следваща е 20 лв. (за биопсия с вторично заздравяване) и 60 лв. (за биопсия със зашиване на дефекта).


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета