Черни точки по носа

Едно от най-честите оплаквания, които чуваме в лекарската си практика, е: „Мажа се редовно с лекарствата против акне и всички обриви по лицето ми изчезнаха, с изключение на черните точки по носа.“

Много слабо е известен фактът, че черните точки по носа не са отворени комедони (които са симптоми на акнето), а представляват малки тъмни косъмчета, които израстват съвсем малко или просто врастват в кожата, формирайки тези тъмни точици.

А за хората, шокирани от тази информация (както почти всички наши пациенти, които търсят решения на проблема), ще предоставим просто доказателство. Направете макро снимка с висока резолюция (с фотоапарат, не с телефон) на добре осветен участък от носа си и прегледайте снимката на монитора си на максимално увеличение.

Най-достъпното решение на този проблем е честото посещение на козметик – на всеки 15-20 дни. Обикновено в козметичния салон, след парна баня, се „изстискват“ черните точки и те „изчезват“ за кратък интервал от време. При премахването им, се „изцежда“ и съдържанието на мастните жлези, свързани с тези косъмчета, което създава мита, че те са просто отворени комедони.

По-трайното решение на този проблем е лазерната терапия. Когато се използва подходящ лазер, настроен според типа на кожата на пациента, се постига дълготрайно премахване на проблема (за месеци или години). Колкото по-големи са черните точки по носа, толкова по-бързо и успешно се повлияват от лазерната терапия.

Не е маловажен и фактът, че цялата процедура отнема не повече от минута и струва около 40 лева.

Разбира се, понякога черните точки по носа наистина са отворени комедони. Най-правилно е лекуващият дерматолог да определи вида им, преди да се започне терапия.

Актуални цени на терапевтичната процедура в дерматологични центрове „Lege Artis”: 

  • 40 лв.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета