Как да се подготвим за лабораторни изследвания ?

Какво е нужно да знаете за подготовката за лабораторни изследвания и получаването на коректни резултати?

akram-huseyn-fKC9eWRnlGY-unsplash

Какво е нужно да знаете?

Всеки човек, потърсил лекарска помощ иска да бъде излекуван максимално бързо и с минимални усилия. Това е желанието както на пациента, така и на лекуващия го лекар. Без съмнение поставянето на точна диагноза е основата на успешното лечение. За съжаление, понякога само прегледа от лекар не е достатъчен, за да се изясни проблема в неговата цялост. В тези случаи се налага извършването на лабораторни или други изследвания.

Лабораторните изследвания се провеждат в клинични лаборатории. Добре е да знаем, че както лекарите се различават по своят опит, квалификация и знания, така и клиничните лаборатории не са еднакви. Обикновено лекарите предпочитат да работят с доверени лаборатории, за да са сигурни в данните, които получават и на основата на които трябва да поставят диагнозата и да изберат най-доброто лечение. Понякога предпочитаните от лекаря лаборатории са технически недостъпни за пациента. В тези случаи изборът на лаборатория и достоверността на получените данни са отговорност на пациента, защото лекаря ще работи с това, което получи.

Как да се подготвим за изследвания?

За да бъдат достоверни резултатите е нужно кръвта за определяне на биохимичните показатели да се взема при строго спазване на изискванията на преданалитичната фаза:

· Кръвната проба се взема сутрин, на гладно между 7.30 и 9.30 часа;

· Не по-малко от 12 часа преди това, т.е. от 19.30 на предходния ден, не трябва да сте приемали през устата нищо, освен вода.

· Поне три дни преди вземането на кръвната проба не трябва да сте тренирали физически.

· При вземане на кръвната проба, трябва да бъдете в пълен физически и емоционален покой, т.е. да не сте изморен, задъхан или стресиран. Това означава да останете седнали в приемната на лабораторията за около 20 минути, в които не правите нищо, дори не си гледате телефона (за да намалите стреса).

Кога да отидем в лабораторията?

Добре е да знаем, че повечето хора отиват в лабораторията рано, преди работа. Поради тази причина опашките и дългото чакане са между 7.30 и 8.30 часа. Най-разумно е да отидем в лабораторията около 8.45-9.00, когато няма да чакаме дълго и ще имаме достатъчно време да поседим и да влезем в нужния за достоверни резултати физически и емоционален покой.

Как да постъпим, когато вземем готовите резултати?

Обикновено лекуващия лекар очаква да получи резултатите по време на следващата визита. Следователно е разумно да направите изследванията няколко дни преди планирания контролен преглед, след което да подготвите и предоставите резултатите в цифров или разпечатан вариант.

Моля, имайте предвид, че не е във Ваш интерес да донесете потребителското име и парола, получени от лабораторията, вместо готовите резултати. В този случай ще намалите времето, през което можете да обсъдите важни за Вас проблеми при контролния преглед.

Понякога е нужно да направите изследванията преди датата на контролния преглед. В такива случаи ще получите специфични изисквания за срок и начин да изпратите резултатите.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета