Нежелано окосмяване

Проблемът с премахването на нежеланото окосмяване занимава човечеството от дълбока древност. Желанието да сме по-малко окосмени най-вероятно идва от стремежа да се разграничим от останалите животни и най-вече от нашите предци.

Инструментите, които е използвало човечеството за решаване на проблема, са много разнообразни – мидени черупки, абразивни камъни, огън, лепкава смола, отскубване по различни начини, химични субстанции, разлагащи косъма, електрически ток, рентгенови лъчи и много други. 

Може би двата най-революционни метода за премахване на нежеланото окосмяване са бръсненето и лазерната епилация.

Избръсването на космите е евтино, достъпно, почти без странични действия и осигурява почти гладка кожа, но за съжаление – само за кратък период от време. 

Лазерната и IPL фотоепилацията първоначално се появиха като екзотика и привилегия за по-заможните в края на 20-ти век, но до наши дни се превърнаха в безопасен стандартен метод за епилация, достъпен за всеки, който пожелае.

Все пак, какво представлява лазерната епилация, наистина ли е толкова безопасна и може ли постигнатият ефект да остане за цял живот, без нужда от „поддържащи“ процедури?

При лазерната и IPL фотоепилацията се използва светлина, т.е. няма „радиация“, която да увреди кожата или организма. Използваната светлина е фокусирана, насочена и е с такива физични характеристики, че да се „погълне“ от тъмните структури в кожата (обикновено космите) и да се преобразува в топлина, достатъчна да увреди избирателно само космите. 

Едва ли има човек, интересуващ се от проблема, който да не е запознат с информацията в горния абзац. За съжаление, това е само върхът на айсберга. 

За да не навлизаме в дебрите на биофизиката, достатъчно е да се знае, че произвежданите за епилация лазери и IPL машини са основно три вида – за домашна употреба, за употреба от немедицински лица (козметични апарати) и за употреба от или под надзора на лекари. Тези три групи устройства се различават значително по цената и ефективността си. 

Обикновено уредите за домашна употреба и козметичните апарати са евтини, но с тях се работи бавно и най-често водят само до забавяне на космения растеж. В някои случаи, когато космите са черни, плътни и не особено гъсти, а кожата е бяла, е възможно разреждането на окосмяването да се задържи за няколко месеца или година, но общото правило е, че с тези апарати косъмът не може да са увреди до такава степен, че да не се появи отново. Просто казано, те не са достатъчно мощни. 

Медицинските лазери и IPL машини са скъпи, големи и тежки. Те трябва да бъдат такива, за да са бързи и достатъчно мощни. Те също така се различават значително по параметрите си (бързина, удобство, комфорт за пациента и други), а когато се използват правилно, с всеки от тях е възможно да се постигне окончателна, перманентна епилация. Проблемът е да се настроят правилно за всеки конкретен случай. Това невинаги е лесно.

Ние се занимаваме с лазерна и IPL фотоепилация от 1999 година – тогава внесохме първия лазер за епилация. Работили сме с почти всички видове устройства – рубинен лазер, най-добрите IPL машини, диоден лазер, NdYAG лазер, александритен лазер. Епилирали сме милиони квадратни сантиметри кожа. Проследяваме редовно пациентите си и се грижим за тях. Затова напълно откровено и без притеснение можем да заявим: „Ние гарантираме поне 16 години ефект след последната процедура.“ Постигаме този резултат при над 80% от пациентите си. 

  • Актуалните цени за лазерна епилация в дерматологични центрове „Lege Artis” можете да видите ето тук.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета