Ботулинов токсин против изпотяване - обща информация

Ботулиновият токсин (известен още като Botox, Dysport, Vistabel) е широко разпространен медикамент за изглаждане на бръчките. Неговите приложения обаче далеч не спират само до там. В днешно време той е и най-ефективният, безболезнен и бърз начин за решаване на проблема с потенето - както за здрави хора, които просто не искат да се потят през лятото, така и за лечението на едно наистина неприятно състояние - хиперхидроза.

Какво представлява хиперхидрозата?

Хиперхидрозата е свързана със засилена или необичайна потна секреция. Честотата, с която се среща, е при 1 на 200 души. Може да засегне цялото тяло, но най-честите области са подмишниците, дланите и ходилата. Причините за възникване на хиперхидрозата са много разнообразни – от емоционално напрежение и стрес до наличие на други заболявания (напр. засягане на щитовидната жлеза) или генетична обремененост. В повечето случаи обаче няма никаква подлежаща причина. Независимо какво е довело до състоянието, прекаленото изпотяване е неприятен проблем, който създава значителен социален дискомфорт и пречи на качеството на живот. Потенето се появява внезапно и без причина. Хората споделят, че се притесняват, когато се изпотят, което допълнително засилва потоотделянето и така се получава един порочен кръг.

Как можем да го прекъснем?

Секрецията на потните жлези се стимулира от симпатикусови нервни влакна, които отделят веществото ацетилхолин. Колкото по-засилена е функцията на симпатикусовата нервна система или колкото повече нервни влакна и потни жлези имаме, толкова по-голямо ще бъде и количеството на отделената пот. Без значение каква е причината, един от най-добрите начини за третиране на състоянието е ботулиновият токсин.

Ботулиновият токсин блокира именно връзката между нервното влакно и потната жлеза и спира отделянето на ацетилхолин. Без този стимул, тя не може да изпълнява функцията си и просто не произвежда пот.

Как протича процедурата и колко дълго трае ефектът?

Процедурата се извършва само от обучени лекари и е бърза, безопасна и безболезнена. Първо със специален тест се определят местата със засилена потна секреция и след това именно там, много повърхностно и с изключително фина игла се инжектират по няколко капки от ботулиновия токсин (Botox, Dysport, Vistabel). Може да се използва повърхностна упойка под формата на крем или обезболяване със студ. При правилно извършена процедура не се наблюдават странични действия. Може да има леко главоболие или зачервяване на мястото, но те преминават за няколко минути.

Ефектът настъпва до 2 седмици и в зависимост от дозата трае 6 - 12 месеца. Често ефектът се натрупва и на пациентите им е необходимо все по-малко количество ботулинов токсин (Botox, Dysport, Vistabel), за да се постигне същия или по-добър ефект.

Възможно е дори да се достигне до преустановяване на процедурите. С прекъсването на стимула за отделяне на пот от жлезите, те „забравят“ за тази си функция, „успокояват се” и спират да бъдат свръхактивни. Дори и след като ефектът на ботулиновия токсин (Botox, Dysport, Vistabel) се изчерпа, количеството отделена пот от тези жлези е много намалено или почти нулево. Премахва се и влиянието от емоционалното състояние. Така порочният кръг бива прекъснат! 

Актуални цени за извършване на процедурата в дерматологични центрове „Lege Artis”:


  •  Изразен проблем, силно неконтролирано изпотяване (150 Speywood units) - 700 лв.

    •  Много изразен проблем, изключително силно неконтролирано изпотяване (200 Speywood units) -950 лв.


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета