Защо старее кожата и можем ли да забавим процеса?

Стареенето на кожата е патологичен процес, който може да се влияе с добра превенция и профилактика.

Човек и добре да живее, кожата му старее… но дали това е хронологичен или патологичен процес? С други думи, дали се дължи просто на това, че времето минава, и ние наистина ли няма какво да направим по въпроса... или са налице и външни фактори, които си взаимодействат с нашите генетични особености?

Вижте мнението на дерматологичните експерти от Lege Artis.

Какво представлява понятието „стареене на кожата“?

Стареенето на кожата е патологичен процес. Бихме могли да го определим като заболяване, съпътствано от различни симптоми, които не са просто козметични проблеми. Резултат е от генетично определения тип кожа и характерния за индивида начин на живот (излагане на слънце, тютюнопушене, начин на хранене и др.)

Споделете кои симптоми подсказват, че кожата ни е в процес на стареене?

Симптомите са знаците, които дава нашата кожа:

- Появата на бръчки.

- Появата на кафеникави или по-светли петънца.

- Цялостно отпускане и изтъняване на кожата, особено в излаганите на слънце области.

- Промените в начина на размножаване на клетките, изграждащи кожата, които водят до появата на предракови състояния и промяна в кръвоносните съдове.

Каква е ролята на специалиста?

Ролята на дерматолога е от основно значение. Идеята е, когато лекуваме или профилактираме стареенето на кожата, да въздействаме върху всеки един от тези симптоми, като ги оценяваме в тяхната пълнота. Често безобидни на пръв поглед образувания по кожата се оказват сериозни предракови състояния. За пациентите е важно да знаят, че трябва да бъдат лекувани с лекарства и медицинска апаратура, а не с козметични методи.

Бихме ли могли да спрем влиянието на факторите върху нашата кожа и каква терапия забавя нейното стареене?

Фотозащитните кремове са средство номер едно за превенция и спомагане на терапията за кожното стареене. Не визирам отпускането на лицето и промените в SMAS слоя, а именно предраковите промени, рисковите образувания и бръчките.

Когато говорим за терапия, а не за профилактика, работим предимно с лазери. Мнозина от Вас ще се запитат защо с лазери? Защото с тях можем да въздействаме върху определени патологични проблеми,  без да въздействаме върху здравата кожа и така я щадим. Трябва да се знае, че всеки проблем изисква специфичен лазер, няма универсален такъв. Неаблативните лазерни методики за терапия на стареенето на кожата са ефективни в различна степен, с много нисък риск от странични въздействия, като успехът на лечението зависи от конкретния проблем, избора на апарат и правилната му настройка.

И в заключение…

Вечният стремеж на хората да изглеждат по-добре води до повишения интерес към все по-усъвършенстваните технологии за подмладяване на кожата, които неутрализират или компенсират следите от нейното стареене. Превенцията с фотозащитни кремове остава най-ефективна и е в ръцете на всеки човек. Периодичните прегледи от дерматолог пък се грижат стареенето на кожата да не доведе до усложнения. В този аспект изграждането на професионални отношения лекар-пациент, основани на взаимното доверие, са фундаментално условие за всяка добра медицинска практика и за всеки човек, който желае да се грижи за здравето и добрия външен вид на кожата си.


Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета