Филъри с хиалуронова киселина – подробна информация

Кратка история на филърите

Запълването на кожни бразди и бръчки с цел подмладяване на лицето има над 100-годишна история. Първите опити с парафин са разочароващи, поради страничните реакции на отхвърляне и миграцията му извън местата на приложение. Употребата на собствена мастна тъкан изглежда обещаваща заради липсата на странични действия, но краткият ефект и възможността за белези поради необходимостта от поставяне чрез дебели игли (канюли), водят до отлив. През последните години интересът към собствената мастна тъкан отново се засилва, но недостатъците на метода не са преодолени напълно.

През 50-те и 60-те години на миналия век в употреба е включен силиконът в множеството му разновидности. Разочарованието, дължащо се на страничните ефекти, бързо измества началния ентусиазъм. През последните години периодично се появяват запълващи агенти, осигуряващи „много дълъг” или „доживотен ефект”, подобно на силиконa. Принципът им на действие се основава на стимулиране на собствената колагенова продукция в дермата. Те представят групата на нерезорбируемите филъри. Голяма част от тях бяха спрени от продажба, заради високата честота на странични ефекти, проявяващи се понякога след години и водещи до трайни естетични и здравословни проблеми.

През 1982 г. е регистриран за употреба колагенов филър, съдържащ говежди колаген. Необходимостта от тестуване преди употреба, възможността за алергични реакции и краткият ефект са основните причини, поради които тези продукти търпят неуспех, особено след появата на филъри, съдържащи хиалуронова киселина.

Хиалуроновата киселина е кисел мукополизахарид, съдържащ се в голямо количество в средния слой на кожата, наречен дерма. Уникалното свойство на това вещество да свързва огромно количество вода, съчетано с факта, че е еднакво за всички живи многоклетъчни организми, поради което не предизвиква имунологична реакция на отхвърляне, го прави кандидат за „идеалния” филър. Проблемът е в неговата бърза биоразградимост, поради което при производството му се използват различни технологии, които да забавят разграждането му от дермалните ензими.

През 1995 г. се появи първият филър, базиран на хиалуронова киселина с животински произход. Като стабилизатор беше използван винилсулфон, който осигуряваше ефект, по-кратък дори от филърите с колаген. През 1996 г. на пазара беше регистриран първият двуфазен филър на базата на хиалуронова киселина с неживотински (биосинтетичен) произход – Restylane. Той съдържа частици напречно свързана хиалуронова киселина, в разтвор на несвързана напречно хиалуронова киселина. През 2000 г. се появи първият монофазен филър, съдържащ само напречно свързана хиалуронова киселина с неживотински произход – Juvederm. Монофазната технология позволи да се създадат препарати с по-добър профил на сигурност, по-пластични, осигуряващи по-естествен и значително по-дълготраен резултат. Съществуват документирани резултати с продължителност на ефекта повече от две години без поддържащи процедури. В момента почти всички предлагани на пазара филъри, съдържащи хиалуронова киселина, са монофазни, но далеч не всички осигуряват подобен ефект. 

Предимства на хиалуроновата киселина

Въпреки че хиалуроновата киселина е субстанция без видова специфичност, която практически не предизвиква възпалителни промени, има описани различни видове странични ефекти, появили се вследствие на нейната употреба. Всъщност тези възпалителни реакции се дължат на веществата, които се използват за стабилизиране и удължаване на ефекта на хиалуроновата киселина. Задължение и отговорност на лекуващия лекар е да познава препаратите, с които работи, и да предложи на пациента си най-добрия и най-безопасен вариант на корекция. Към момента на писане на статията се смята, че най-безопасната субстанция, която осигурява добра защита на хиалуроновата киселина срещу ензимите в кожата, е наречена BDDE (butanediol diglycidylether).

Натрупването на огромен клиничен опит, както и развитието на технологиите, позволиха създаването на медицински изделия, съдържащи хиалуронова киселина, които позволяват множество и разнообразни корекции, на фона на впечатляващ профил на безопасност и дълготрайност на резултатите. Трябва да се има предвид, че за разлика от медикаментите, съдържащи ботулинов токсин, препаратите на база хиалуронова киселина са медицински изделия.

Когато става въпрос за качествени продукти, предимствата на филърите, съдържащи хиалуронова киселина, могат да бъдат синтезирани по този начин:

  • Най-висока безопасност в сравнение с останалите продукти;
  • Дават възможност за разнообразни корекции;
  • Осигуряват продължителен ефект (най-често повече от година);
  • Биоразградими (организмът ги разгражда напълно);
  • С възможност за форсирано разграждане (с помощта на хиалуронидаза) при наличие на нежелана реакция или неудачна корекция.


Противопоказания и странични ефекти, свързани с препарата на хиалуроновата киселина

Както вече посочихме, този вид странични ефекти не са свързани със самата хиалуронова киселина, а с добавките към нея. Колкото повече допълнителни вещества съдържа медицинското изделие с хиалуронова киселина, толкова по-голям е потенциалът му за нежелани ефекти.

Някои от съдържащите се във филъра вещества могат да предизвикат реакция години след попадането им в дермата. Поради това „смесването” на филъри от различни производители, т.е. поставянето на различни продукти на едно място, не се препоръчва.

Най-често описваният проблем е свързан с поява на зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, свързано с реакция на непоносимост към някоя от съставките на филъра. Обикновено се появява няколко дни или седмици след естетичната корекция и може да бъде израз на алергична реакция, неалергична възпалителна реакция или инфекция. Състоянието обикновено е напълно лечимо, като колкото по-рано започне терапията, толкова по-добри са резултатите, въпреки че понякога остава и белег. Този вид реакция на непоносимост не трябва да се бърка с появата на оток и зачервяване на мястото на приложение в деня след манипулацията при някои видове филъри; те отминават за около 72 часа, без да е необходима терапия.

При поставяне на филъри около очите са описани и специфични реакции, свързани с особеностите на мястото на вкарване. Обикновено това са засилени отоци на клепачите при общо заболяване на организма, свързано с температура, възпаления или задръжка на течности. Тези отоци обикновено са преходни и не изискват специфично лечение.

Друг вид особена реакция след поставяне на филъри около очите е изместването на инжектираната хиалуронова киселина при употреба на стегнати очила за плуване. Лечението е инжектиране на хиалуронидаза, която разгражда филъра, и евентуално – нова корекция.                                                                                                                     

През последните години са описани и случаи на размножаване на бактерии в поставения филър, които достигат до него чрез кръвоносната система при поява на инфекция на съседни структури – синуси, зъби, кожа, гърло, сливици и други. Появяват се симптоми на възпаление на мястото, където (обикновено преди месеци или години) има инжектирана хиалуронова киселина – зачервяване, болка, оток, дори образуване на гной. Лечението е комбинация от прием на антибиотици и локална терапия.


Странични ефекти, свързани както с препарата, така и с техниката на инжектиране

Травмата на тъканите по време на апликацията на филъра може да се дължи както на неумела работа от страна на лекаря, така и на необходимостта от използване на по-дебели игли при инжектиране на препарати с по-висока плътност. В тези случаи се наблюдава различна по степен и сила болка, както по време на, така и след манипулацията, а също така и поява на кръвоизливи в кожата, водещи до появата на синини. Последните могат да се получат дори и след коректно поставяне, ако при пациента са налични проблеми, свързани със системата на кръвосъсирване или с лесна ранимост на стените на кръвоносните съдове.

Зачервяването и подуването на някое от местата на инжектиране на филъра могат да се дължат и на инфекция. Дори когато кожата е адекватно дезинфекцирана преди работа, е възможно около намиращия се в дермата продукт да се размножат сапрофитни (нормални за кожата) бактерии, в необичайно големи количества. Ситуацията се дължи на благоприятните условия за растеж, които хиалуроновата киселина предоставя на микроорганизмите. Лекува се с приложение на адекватни антибиотици за достатъчно дълъг период от време. 

Странични ефекти, свързани с техниката на инжектиране

Най-често наблюдаваните странични действия от филърите с хиалуронова киселина се класифицират в тази група. Причината е големият брой медицински и немедицински лица без необходимата квалификация, които се опитват да инжектират дермални импланти (филъри). Редно е пациентите да се отнасят със сериозно съмнение, когато някой им предложи корекция с неясно какъв филър, която да бъде извършена извън лечебно заведение, регистрирано по смисъла на ЗЛЗ – например в хотели, частни апартаменти, козметични салони и други подобни.

Инфекции с патогенни бактерии – получават се, когато по време на апликацията на дермалните импланти (филърите) не се спазват правилата на асептика и антисептика. Източник на инфекцията могат да бъдат повърхностите на помещението, където се извършва процедурата, въздухът от климатика, ръцете (ръкавиците) на провеждащия манипулацията и/или неговия асистент, иглата или самият филър (при неясен произход) и много други. Повечето подобни инфекции се лекуват за около 3-5 седмици, но обикновено белезите са неизбежни.

Неправилно изпълнени корекции – това са най-многобройните случаи на странични ефекти и отново са свързани с извършващия манипулацията.  

Тук попадат:

  • Наличието на „буци”, „подутини”, „възли” и други, които са с цвета на кожата и са налични веднага след манипулацията;
  • Липса на ефект – пациентите трябва да имат предвид, че нормата е лекарят да им предложи обективно сравнение на резултата от процедурата със снимки. Ако това не се случи, е твърде вероятно той да не е уверен в резултата от своята работа или да не се отнася достатъчно сериозно към проблема. Макар и неокончателен, ефектът от апликацията на филъра може да се види непосредствено след поставянето. Ако веднага след процедурата не забележите видим резултат, почти невероятно е това да се случи след няколко дни или седмици;
  • Тиндалов ефект - филърът е поставен повърхностно и се вижда под кожата. Поради физичен феномен, наречен "Тиндалов ефект", кожата синее, въпреки че филърът е прозрачен.

Има описани изключително редки случаи на инжектиране на филъри (предимно от немедицински лица или неподготвени лекари) в кръвоносни съдове. Това води до запушване на кръвоносния съд и съответните последствия – поява на кожна некроза, заздравяваща с белег, нарушаване на зрението на едното око, дори и имитиране на инсулт.

Предупреждение за пациентите, обмислящи поставяне на филъри

Уважаеми пациенти, молим Ви да имате предвид следното:

Поставянето на инжекционни дермални импланти (филъри) от немедицински лица или от лекари извън регистриран лекарски кабинет е абсолютно неприемливо и незаконно. Пациентите, приели да им бъде инжектиран филър от немедицинско лице или извън регистриран лекарски кабинет, поемат значителни рискове както по отношение на съществуващите странични действия по време на процедурата, така и във връзка с късно настъпващи проблеми като тежки инфекции, реакции на непоносимост, незадоволителен ефект и/или влошаване на съществуващото състояние, настъпили като следствие от непрофесионалното приложение на дермалните импланти. Терапията на тези усложнения е възможна, но често трудна, продължителна и значително по-скъпа от корекцията с филър. 

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета