Химични пилинги

Пилингът с различни химични субстанции е един от най-древните методи за подмладяване на кожата, доказал своята ефективност през годините и подкрепен от достатъчно научни доказателства.

С навлизането на лазерните технологии и развитието на фармацевтичната индустрия, ролята на химичните пилинги в естетичната медицина рязко намаля. Все пак, при определени обстоятелства, както и при липса на подходяща апаратура, те биха могли да бъдат включени в общата програма за подмладяване на кожата.

Основният принцип, на който се основава въздействието на химичните пилинги, е „унищожаването“ на няколко слоя от повърхността на кожата, които в последствие се излющват. При възстановяването си кожата също така се обновява под въздействието на отделените растежни фактори.

Обикновено силата на въздействие, както и вероятността за странични действия, зависят от дълбочината на химичния пилинг. По този критерий химичните пилинги могат да се разделят на:

  1. Домашни – маски с различни плодове и зеленчуци, съдържащи слаби органични киселини;
  2. Козметични – много слабо въздействие, но с нисък риск. Не са болезнени. Рядко водят до видимо излющване;
  3. Медицински повърхностни – слабо въздействие с нисък риск. Не са болезнени. Обикновено не водят до видимо излющване. Използват по-мощни комбинации в по-висока концентрация в сравнение с козметичните;
  4. Медицински средно дълбоки – средно въздействие с умерен риск. Относително неприятни при приложение. Винаги водят до значително излющване;
  5. Медицински дълбоки – силно въздействие с висок риск от странични действия. Болезнени при приложение. Винаги водят до силно излющване и до зачервяване на кожата, продължаващо седмици или месеци след процедурата.

Според допълнителните активни съставки, химичните пилинги са различни и според преобладаващия ефект:

  1. Избелващи – съдържат съставки, намаляващи пигментацията;
  2. За лечение на акне – въздействат предимно върху мастните жлези на кожата;
  3. За подмладяване – с допълнителни съставки, стимулиращи образуването на колаген.

Важно е да се знае, че терапията с химични пилинги никога не се използва самостоятелно, а обикновено засилва и ускорява ефекта на основното лечение, като го прави и по-удобно. Често пациентите, напълно погрешно, гледат на химичните пилинги като на основно лекарство, което ще реши проблема им завинаги. Поради това използването им винаги трябва да става при преценка на съотношението риск/полза, след подробна консултация и разясняване на всички останали възможности за лечение.

Актуални цени на процедурата в дерматологични центрове „Lege Artis”:

  • Стандартен повърхностен химичен пилинг с гликолова киселина - 40 лв.
  • Химичен пилинг със салицилова киселина - 80 лв.


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета