Акценти от годишния конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Париж 2018 г. - част 2

22.10.2018 г., в: Новини
Париж - прекрасният град-домакин на годишния конгрес на EADV

Скъпи приятели, както вече споделихме с вас миналата седмица, през месец септември в Париж се проведе годишното събрание на Европейската академия по дерматология и венерология. Верни на своя стремеж към непрекъснато развитие и квалифициране, ние от „Lege Artis” изпратихме свои представители на конгреса. Вече обобщихме за вас част от водещите теми на събранието, а именно – белезите от акне и акнето при жени в следпубертетна възраст. Днес се радваме да споделим с вас другите основни акценти от разискваните на събранието теми.

Червеното лице – розацея или демодекоза?

По време на конгреса станахме свидетели на продължение на един дебат, започнал в научната литература още преди години, който напоследък придобива нова оживеност, а именно – каква е ролята на микрокърлежите от семейството на демодексите при появата и развитието на розацеята.

Важно е да изясним, че този дебат съвсем не е чисто научен и не засяга само академичните среди. Коректно поставената диагноза е ключова за правилната и успешна терапия на всяко едно заболяване, затова засяга пряко и всеки пациент.

Много хора са шокирани да разберат, че по кожата ни нормално живеят кърлежи. Всъщност около 10% от телесната ни маса са бактерии, вируси и микрокърлежи. Те са навсякъде – по кожата, лигавиците, вътре в нас… и това не само е нормално, но дори и ни помага.

Демодексите живеят в мастните жлези по кожата на лицето, миглите и понякога по тялото. Те се предават от родителите на децата при развиването на мастни жлези през пубертета. Обикновено не създават проблеми, но понякога са причина за появата или влошаването на някои заболявания.

Отдавна знаем, че по кожата на болни от розацея има увеличен брой демодекси. Уловката обаче е в това, че не знаем... кой всъщност има розацея! Клиничните критерии за поставяне на диагнозата варират от учебник на учебник и често са доста неясни. Всъщност се оказва, че при голям брой пациенти, диагностицирани уж с „розацея“, червенината по лицето се дължи на увеличения брой демодекси. Този факт е изключително важен, защото към момента розацеята е практически нелечима. Макар и да можем да постигнем огромно подобрение с третирането ѝ, все пак нямаме възможности да предотвратим повторната поява на болестта. Затова, след успешно лечение, пациентите с розацея остават на постоянно наблюдение и поддържаща терапия.

Добрата новина е, че при демодекозата не е така. Успешното лечение е по-евтино, по-бързо и с много по-стабилен ефект. Разбира се, понякога се срещат и затруднения. В такива случаи търсим други заболявания, които компрометират успеха на терапията – метаболитен синдром, диабет, други причини за потискане на имунитета. Освен това не ни помага и фактът, че засега лекарствата за лечение на демодекоза се броят на пръстите на едната ръка.

Според нас тепърва ще стават наше достояние много новости в тази посока. Демодекозата може да имитира не само розацея – може да се прояви и като „стафилокова“ инфекция или акне, като обрив по гърба, като „ечемици“ по очите, дори като множество корички върху възпалена кожа по лицето при пациенти с влошен имунитет. Предвид все по-големия брой медикаменти за лечение на възпалителни заболявания на кожата, които въздействат чрез потискане на имунитета, случаите с демодекоза ще се наблюдават все по-често. Затова е важно дерматолозите да познават и да умеят да лекуват този дерматологичен проблем.

Съвременните тенденции в дерматологията

Лекция от годишния конгрес на EADV

Една от най-интересните и важни лекции по време на годишния конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология очерта тенденциите в бъдещето на дерматологията и с радост можем да кажем, че тези тенденции са прекрасни и от гледна точка на пациента, и от гледна точка на лекаря.

Разбира се, една от най-важните посоки на развитие е въвеждането на все по-добри методи за диагностика и терапия на кожните заболявания. Бързият напредък на технологиите и особено навлизането и развитието на изкуствения интелект  са в основата на този прогрес. Поради бързите темпове на технологично развитие, тази тенденция определено поставя по-високи изисквания към непрекъснатата квалификация на дерматолозите. За да бъдем винаги на гребена на вълната с най-актуалните и ефикасни терапии, ще трябва непрестанно да поддържаме и високото ниво на нашите квалификации – нещо, което ние в „Lege Artis” така или иначе сме ангажирани да правим.

Друга тенденция в съвременната дерматология е, че вече се обръща все по-голямо внимание на връзката лекар-пациент. Балансираната комуникация между дерматолога и неговите пациенти ще става все по-важна за успешното завършване на терапията. Двата полюса на този проблем са: от положителна страна – все по-голямата информираност на пациентите, а от отрицателната – все по-често срещаната „псевдоинформираност“, или информираност с погрешни данни или неверни факти. Навигирането между тези два полюса все повече ще изисква усвояване на допълнителни комуникационни умения от дерматолога. (Именно това е и една от причините през месец септември да проведем обучение за по-добра и успешна комуникация за целия наш медицински и немедицински персонал.)

Друга все по-ясна тенденция е склонността на пациентите и застрахователните фирми да заплащат не просто за извършването на дадена услуга, а за качеството на тази услуга. Казано по друг начин, те ще се интересуват както от крайния резултат, така и на каква цена е постигнат този ефект. Вероятно тази тенденция в бъдеще ще засегне и публичното здравеопазване.

Един тренд, който следва логично от всичко, написано до момента, е окрупняването на дерматологичните практики. Новите технологии за диагностика и терапия идват на все по-високи цени, административният натиск по отношение на практикуването на лекарската професия става все по-силен, дерматологията се развива с много бързи темпове и е изключително трудно за един индивидуален специалист–дерматолог да бъде достатъчно компетентен във всичките области на развитие на този клон от медицината. Именно поради това се смята, че бъдещето принадлежи на по-големите дерматологични центрове, в които работят множество дерматолози. Всеки от тези дерматолози ще бъде специализиран в определена област, за да осигурява максимално ефективна диагностика и терапия, а мащабът на дерматологичния център ще позволява разполагането с достатъчно технически възможности за диагностика и терапия на по-широк спектър от дерматологични проблеми. Точно това е и концепцията, която развиваме ние в дерматологични центрове „Lege Artis”.

Ако желаете да се запознаете с вече споделените акценти от годишния конгрес на EADV, кликнете тук. Ако пък искате да сте в течение със света на дерматологията и с начините, по които ние в „Lege Artis” се развиваме и се стараем да ви бъдем полезни, можете да се абонирате за нашия бюлетин ето тук.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета