Лазерна епилация при пациенти с хормонални проблеми

Тази статия е втората от поредица информационни материали за всички, които имат интерес или са започнали да провеждат лазерна епилация. Тази серия от публикации се основава на медицински факти и на над 19 години практически опит в лазерната и IPL терапия на нежеланото окосмяване. Целта на поредицата е да внесе яснота в терминологията от областта на лазерната епилация и да разясни очакванията и намеренията на хората, които обмислят или се подлагат на подобни процедури.

Лазерната и IPL епилация може да бъде разделена на два основни вида – Окончателна (медицинска) и Трайна (козметична и домашна). При окончателната епилация може да се очаква премахване на минимум 85% от нежеланото окосмяване за период от над 18 години, без необходимост от поддържащи процедури. Трайната лазерна и IPL епилация пък отстранява окосмяването за период от няколко седмици до няколко месеца, след което то се възстановява в първоначалното си състояние. За повече подробности, моля прочетете предишната публикация.

В настоящата статия всяко споменаване на „лазерна и IPL епилация“ има предвид окончателната (медицинската), а не трайната (козметичната) епилация.

Лазерната и IPL епилацията при пациенти с хормонални проблеми винаги е трудна задача, която поставя на сериозно изпитание отношенията лекар-пациент. Това се дължи както на естественото желание на пациента да реши проблема си бързо, евтино и безболезнено, така и на спецификата на медицинските състояния, свързани със засилено окосмяване по тялото.

Ще се опитам първоначално да изясня медицинските аспекти на лазерната и IPL епилация при пациенти с хормонални проблеми.

Анатомично погледнато, човек се ражда с определен брой космени фоликули по главата, крайниците и тялото. Макар и да звучи парадоксално, е доказан медицински факт, че този брой не се увеличава, а само намалява с възрастта. Всъщност, с периода на половото съзряване, а също така и при някои заболявания, хормоните в тялото влияят само върху вида на космените фоликули, а не върху техния брой. Накратко казано – не се появяват нови косми, а просто мъховидните косъмчета, които са руси, тънки и трудно забележими, стават по-дебели и тъмни, следователно – ясно видими и дразнещи. Разбирането на този феномен е ключово за успешната лазерна и IPL епилация при подрастващи и хора с хормонални проблеми.

Най-общо казано, засиленото окосмяване по тялото може да се раздели на „хирзутизъм“, който се определя като поява на окосмяване от мъжки тип при жени, и „хипертрихоза“, което представлява поява или наличие на видимо окосмяване в области, където обичайно има само мъховидни косми. Нека разгледаме в детайли тези две състояния и особеностите на лазерната и IPL епилация при тях.

Хипертрихозата е засилено окосмяване в области, които не са под хормонален контрол. В зависимост от типа на космите тя може да се представи с мъховидни или плътни („терминални“) косми; в зависимост от разпространението се разделя на локализирана (обхващаща само определена област) и генерализирана (обхващаща цялото тяло); а в зависимост от времето на поява може да бъде вродена или придобита. Мъховидната („велус“ или „лануго“) хипертрихоза се повлиява изключително трудно с лазерна и IPL епилация. Такава терапия може да бъде приложена само след успешен тест, който се изразява в обработване на тестова област, в която окосмяването изчезва окончателно (тоест, ефектът се запазва поне 6 месеца след еднократна процедура).

Когато генерализираната (засягаща цялото тяло) хипертрихоза се демонстрира с плътни (терминални) косми, тя може успешно да бъде лекувана с лазерна и IPL епилация. В този случай трябва да се разгледат два варианта – вродена (наблюдаваща се още в бебешка възраст) генерализирана хипертрихоза с плътни косми и придобита (появяваща се в детска или зряла възраст) генерализирана хипертрихоза с плътни косми.

Причините за вродената генерализирана хипертрихоза с плътни косми са разнообразни – прием на алкохол или медикаменти от майката по време на бременността, наследствена склонност към засилено окосмяване, наследствени заболявания и дефекти, засягащи също така и други органи и системи. Затова първичната консултация с дерматолог е задължителна. Теоретично, генерализираната вродена хипертрихоза с плътни косми може да бъде лекувана с лазерна и IPL епилация още в бебешка възраст. На практика обаче това е трудно осъществимо, както поради стреса от неприятните за едно бебе усещания по време на процедурите, така и поради факта, че хормоналните въздействия по време на пубертета могат да компрометират постигнатия резултат. Затова обикновено при индивиди с вродена хипертрихоза с плътни косми, успешната лазерна и IPL епилация е възможна след 12-14 годишна възраст.

Придобитата генерализирана хипертрихоза с плътни косми се появява в детска, пубертетна или зряла възраст и в повечето случаи представлява медицински проблем, свързан със заболяване, или е следствие от прием на лекарства по някакъв друг повод. За да бъде успешна лазерната или IPL епилация, тя трябва да бъде съпроводена или предхождана от изясняване и по възможност – премахване на здравословния проблем, водещ до това неприятно състояние. Не бива да забравяме, че при придобитата генерализирана хипертрихоза с плътни косми всъщност не се появяват нови косми, а се случва трансформация на мъховидните косъмчета, след която те стават тъмни, дебели и видими. Но на този проблем ще се спрем по-късно.

Локализираната хипертрихоза с плътни косми засяга определени области и пак може да бъде вродена или придобита. И в двата случая тя се лекува успешно с лазерна или IPL фотоепилация, като когато се появява след детска възраст, трябва да се открие и премахне причината за това състояние.

Второто състояние, свързано със засилено окосмяване, засяга предимно жени и се нарича „хирзутизъм“. То се наблюдава по време на половото съзряване (пубертета) или след това и винаги е резултат на хормонално въздействие. При момичета и жени с хирзутизъм се наблюдава поява и развитие на терминални косми на места, които са типични повече за мъжете – лицето, брадичката, между гърдите, по корема и други.

Налице са два варианта на хирзутизма – при единия е налице болест с промяна в хормоналния статус, тоест имаме увеличаване на изследваните стойности на определени (в зависимост от заболяването) хормони, а при другия индивидът е здрав и нямаме промяна в хормоналния статус, а в чувствителността на космените фоликули към хормоните. Тоест, при първия вариант някъде в организма се синтезират повече хормони, които стимулират космените фоликули, а при другия промяната е заложена генетично и се случва периодично, на различни времеви интервали, в самите космени фоликули.

И в двата случая крайният резултат е един и същ – мъховидните (велус) косми в определена област започват да се трансформират в плътни и тъмни (терминални) косми. Скоростта, с която се случва тази промяна, зависи от заболяването и конкретния индивид. Лазерната и IPL фотоепилация при тези пациенти е ефективна и възможна, но при определени условия.

Както вече споменахме, човек се ражда с определен брой космени фоликули по тялото и те не се увеличават, а бавно намаляват с възрастта. Те са разположени с равномерна гъстота по цялото ни тяло, но по-голямата част са велус, тоест мъховидни, и ние просто не ги виждаме. Казано по друг начин – цялото ни тяло е окосмено толкова, колкото и скалпа ни, но косата е изградена само от терминални, видими косми, докато по тялото са разположени предимно велус, мъховидни косми.

Проблемът при хирзутизма е, че под влияние на хормоналните стимули, велус (мъховидните) косми започват да се променят и стават плътни и видими. ТРЯБВА ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧВА НА ЕТАПИ И Е ПРОЦЕС, КОЙТО ПРОДЪЛЖАВА С ГОДИНИ! Лазерната и IPL епилацията могат да въздействат успешно само на терминални (плътни) и някои по-дебели мъховидни косми. Лазерната и IPL епилацията не могат да въздействат върху русите, тънки мъхчета, преди те да станат видими под влияние на хормоналните стимули.

В смисъла на казаното по-горе, лазерната и IPL епилация при пациенти с хормонални проблеми може да се раздели на два вида:

1. Лазерна и IPL епилация при пациенти с хирзутизъм, при които хормоналният стимул може и е бил премахнат. Тези пациенти могат да разчитат на окончателен резултат, подобен на този при здрави индивиди.

2. Лазерна и IPL епилация при пациенти с хирзутизъм, при които хормоналният стимул НЕ може да бъде премахнат или все още е в процес на изчезване. Тези пациенти могат да разчитат на окончателен резултат САМО ПО ОТНОШЕНИЕ НА КОСМИТЕ, КОИТО ВЕЧЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ. Казано по друг начин, след около 6 процедури над 85% от видимите косми в третираната област трябва да изчезнат трайно, но за разлика от здравите индивиди, ние очакваме бъдеща и постепенна трансформация на останалите мъховидни косми във видими, което налага и бъдещи процедури за премахване на НОВОПОЯВИЛИТЕ СЕ КОСМИ. Периодичността на тези процедури е различна и варира от веднъж на няколко месеца до веднъж на няколко години, в зависимост от скоростта, с която се случва трансформацията на мъховидните във видими косми при конкретния пациент.

Тази статия е предназначена за широката публика, а не за медицински специалисти. В този смисъл съм се постарал да представя само практическите аспекти на този сложен проблем, а не да го изясня напълно от медицинска гледна точка.

Бъдещите публикации ще засягат други интересни теми, свързани с лазерната епилация, като например лазерна епилация на трудни за повлияване области, лазерна епилация на светли и руси косми, лазерна епилация при пациенти с кожни заболявания, лазерна епилация при деца и тийнейджъри, странични действия след лазерна епилация, опасности за персонала, извършващ лазерна епилация и много други. 

 

Д-р Евгени Христозов е основател, собственик и главен дерматолог в дерматологични центрове “Lege Artis”. Започва работа с дерматологични лазери през 1995 година, а през 1999 година първи в България въвежда лазерната епилация в дерматологичната практика. През 2013 основава и марка специално за лазерна епилация – “EpiPro”, основана на собствено ноу-хау за окончателна лазерна епилация. Както “Lege Artis”, така и “EpiPro” са запазени марки. 

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета