„Lege Artis” е българското участие на Международния дерматологичен форум на Pierre Fabre Dermo-Cosmetique в Барселона 2018 – част 1

12.07.2018 г., в: Новини

БАРСЕЛОНА: На 28 и 29 юни 2018 г. в столицата на каталунската провинция беше проведен 2-рият „Международен форум за дерматология“, организиран от Pierre Fabre Dermo-Cosmetique – фирмата зад водещата световна марка за дермокозметика Avène. На форума присъстваха над 1000 дерматолози от 75 страни по света и 45-ма ключови лектори. С удоволствие съобщаваме, че на това голямо събитие имаше и българско участие в лицето на главния дерматолог на дерматологични центрове „Lege Artis” – д-р Евгени Христозов, поканен за модератор на една от 6-те научни сесии.

Д-р Христозов сподели впечатленията си за форума: „За мен този МФД, организиран от Pierre Fabre Dermo-Cosmetique, беше изключително приятна изненада. Много рядко се срещат форуми, организирани изцяло от една компания, които да бъдат на такова високо научно ниво и едновременно с това да не се усеща значително комерсиално влияние при представянето на фактологията.“

Всяка от 6-те научни сесии в двата дни на форума включваше по 5 лекции от изтъкнати специалисти. Шестте главни теми на сесиите са актуални не само за специалистите-дерматолози, а и за множество хора с интерес към грижите за здравето на кожата. Темите бяха следните:

  • Акне
  • Фотозащита
  • Онкодерматология
  • Косата и кожата на скалпа
  • Грижи за кожата при деца и хора в напреднала възраст
  • Атопичен дерматит

Ние от „Lege Artis” ще се радваме да Ви представим кратко обобщение на актуалния научен консенсус на форума по всяка от шестте теми в серия от публикации в нашия сайт.

Тъй като акнето е един от най-широко срещаните дерматологични проблеми, сесията на тази тема беше една от най-посетените, а дискусиите – едни от най-оживените. Поканеният за неин модератор д-р Христозов сподели следното: „Като модератор на сесията, посветена на акне, имах уникалната възможност за персонален контакт и обмен на мнения с едни от най-изтъкнатите световни експерти в тази област. Да бъда единственият български дерматолог сред модераторите на конференцията беше огромна отговорност, но също така изключителна чест и удоволствие.“

В рамките на сесията бяха представени много нови и затвърждаващи данни за естеството на акнето и причините за неговата поява, за ефикасните и неефикасните медикаменти и спомагателния ефект на дермокозметичните средства, както и за приложимостта на лазерите и други процедури при терапията на акне или белези от акне.

За пореден път беше подчертано, че акнето не е заразно заболяване, а резултат от хормонална стимулация на мастните жлези, като освен половите хормони голямо значение имат и хормоните, които отделяме при стрес или след консумация на сладки храни и напитки – така наречените „бързи въглехидрати“. Затова успешната терапия на пациентите с акне силно се влияе от промяната в начина на хранене (намаляване на инсулина) и повишаването на физическата активност (което намалява инсулина и стресовите хормони).

Важен акцент е налаганата от всички специалисти в областта тенденция към ограничаване на употребата на антибиотици за мазане и прием през устата при пациенти с акне – ефективността на антибиотиците в тази насока е ограничена и не е категорично доказана.

Затова, макар че ретиноидите за мазане и бензоил пероксида са склонни да дразнят кожата, те остават в основата на почти всички терапевтични схеми. Системните ретиноиди са „задължителни” както при тежките форми на акне, така и при случаи, които не се повлияват от средствата за мазане. За да се подобри комфортът на терапията и да се повиши ефективността на тези лекарства е много важно използването на дермокозметични продукти.

Интересна беше и дискусията за употребата на лазери, химични пилинги и други медицински процедури за лечение на заболяването. Отново бе подчертано, че това са методи за ускоряване на ефекта от лекарствата и не могат да служат като основен метод за терапия на акне. От друга страна, няма медикаменти, които да лекуват задоволително белезите, които акнето може да остави. В такива случаи лазерната терапия, заедно с други дерматохирургични техники, са най-ефективни. И все пак най-успешното „повлияване” на белезите от акне си остава ранното и адекватно лечение на заболяването, което предотвратява тяхната поява.

Любезно Ви каним да следите новините на нашия уебсайт www.legeartisbg.com, за да се запознаете с обобщенията и на другите теми от Международния форум по дерматология Барселона 2018, а именно:

  • Фотозащита и онкодерматология
  • Косата и кожата на скалпа
  • Грижи за кожата при деца и хора в напреднала възраст
  • Атопичен дерматит

 

С грижа за Вас,

Дерматологичен център „Lege Artis”

 

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета