Големи разширени капиляри по кожата на краката

Телангиектазиите и венектазиите представляват трайно разширени, фини повърхностни кръвоносни съдове с червен или син цвят. Терминът „спукани“ капиляри е неправилен, защото всяко „спукване“ на кръвоносен съд води до кръвоизлив, тоест синина. Всъщност това са капиляри (червеникави) или венули (синкави), които са разширени под влияние на проблеми със стената на кръвоносните съдове, комбинирани или не с промяна на локалното налягане.

Разширените капиляри и венули по краката трябва да се разграничават от разширените вени, които са по-дебели и обикновено изпъкнали. Не е рядкост съчетаното наличие и на двете.

Обикновено причините за появата на тези червеникави и синкави нишки, образуващи на места мрежа по долните крайници, са основно две. При първата група пациенти няма сериозни съпровождащи заболявания и появата на венектазиите и телангиектазиите се дължи на съчетание на хормонални (при бременност, от противозачатъчни) и наследствени фактори. При втория случай обикновено са налице отклонения в структурата и функцията на цялостната венозна система на долните крайници.

Известните влошаващи състоянието фактори са излагането на силно слънце, студ, топлина и различни процедури, които загряват засегнатата кожа (някои видове кола маска, сауна, терапии за отслабване и др.), продължителното стоене в изправено положение или с кръстосани крака.

Премахването на разширените капиляри по долните крайници става с помощта на лазер – PDL, NdYAG, Alexandrite са ефективни, като всеки има предимства и недостатъци:

  1. Телангиектазии (червени разширени капиляри) на бяла кожа – PDL, когато са повърхностни и NdYAGAlexandrite, когато са дълбоки;

  2. Телангиектазии (червени разширени капиляри) на тъмна кожа - PDL, когато са повърхностни и NdYAG, когато са дълбоки;

  3.  Венектазии (синкави разширени капиляри) на бяла кожа - NdYAG / Alexandrite;

  4. Венектазии (синкави разширени капиляри) на тъмна кожа - NdYAG.

В някои случаи се налага комбинирането на два или повече лазера, за да се получи максимален ефект при минимален риск от странични действия.

В дерматологични центрове „Lege Artis” разполагаме с експертния опит и всички технически възможности да проведем успешна и безопасна лазерна терапия на разширените (спукани) капиляри, независимо от вида и разположението им. 

  • Цената на терапията зависи от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой процедури, като варира от 40 до около 200 лв. за лазерна процедура при стандартна патология.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета