Себацейни хиперплазии

Себацейните хиперплазии представляват малки червеникави пъпчици, образуващи се по лицето, обикновено при индивиди с по-мазна кожа и след 35-40-годишна възраст. Обикновено хората не им обръщат особено внимание, докато не станат достатъчно големи. Това създава проблеми, защото след определен размер премахването им без белег е трудно и понякога – невъзможно.

Основното медицинско значение на себацейните хиперплазии е разграничаването им от един вид кожен рак, наречен базоцелуларен карцином. Понякога дори опитни дерматолози и дори с помощта на дерматоскоп се затрудняват да бъдат категорични в диагнозата. В тези случаи биопсията с последващо хистологично изследване е единственото бързо решение.

Премахването на себацейните хиперплазии става по няколко начина:

  1. Криотерапия с течен азот или химичен пилинг – стари методи, при които липсва прецизност. Увреждането на съседната здрава кожа и появата на белези не са рядкост;

  2. Електрокоагулация – резултатът зависи силно от уменията на лекаря. При внимателна работа ефектът е отличен. Процедурата е неприятна и обикновено изисква местна упойка. Кожата се възстановява за 10-тина дни. При големи образувания е възможно да остане белег. 

  3. Лазерна вапоризация – изпаряване на засегнатите тъкани. Бърза, прецизна и ефективна процедура. Възстановяването на кожата е много бързо – няколко дни. Обработената кожа може да се мокри, къпането не е забранено. Процедурата е неприятна и обикновено изисква местна упойка. Кожата се възстановява за 10-тина дни. При големи образувания е възможно да остане белег. 

  4. Лазерна терапия с PDL – унищожава кръвоснабдяването на себацейните хиперплазии и те изчезват. Лечението е абсолютно безболезнено. Белезите са изключителна рядкост. Изискват се няколко процедури през около 3-4 седмици. 
                 
  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето/тялото. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема, времетраене на процедура и  големината на обработваната площ.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета