Видими капиляри по лице

Телангиектазиите и венектазиите представляват трайно разширени, фини повърхностни кръвоносни съдове с червен или син цвят. Терминът „спукани“ капиляри е неправилен, защото всяко „спукване“ на кръвоносен съд води до кръвоизлив, тоест синина. Всъщност това са капиляри (червеникави) или венули (синкави), които са разширени под влияние на проблеми със стената на кръвоносните съдове, комбинирани или не с промяна на локалното налягане.

Причините за появата им са многобройни и включват придобити или наследствени заболявания. Въпреки че най-често се срещат идиопатичните телангиектазии, които са безобидни, всеки отделен случай трябва да се оценява индивидуално, като особено внимание трябва да се обръща на пациенти с наличие на телангиектазии и/или венектазии както по лицето, така и по тялото.

Типичните промени по кожата са наличие на разнокалибрени нишки по кожата, чийто цвят варира от ярко червен до тъмносин. Понякога веничките са единични, но могат да формират и разклонения под формата на мрежа или „клони на дърво”.

Съществуват множество заболявания и причини, които могат да доведат по поява на разширени (спукани) капиляри по лицето, но най-честите са следните:

  • Единични капиляри под формата на нишки или „звезда“ – след травма (възпаление или механично нараняване) или идиопатични (без причина). Когато са при малки деца, е възможно да изчезнат с времето;
  • Множествените капиляри по цялото лице най-често се дължат на розацея (при хора, които се изчервяват лесно), дерматохелиоза (при продължително излагане на слънце) и други заболявания (над 20);
  • Особен вариант представляват разширените капиляри по кожата на ноздрите, които се лекуват трудно и често рецидивират.

По-старите методи на лечение на разширените (спукани) капиляри по лицето включват терапията с течен азот (криотерапия) и електрокоагулацията (изгаряне) с тънка игла. Въпреки че са сравнително евтини, тези терапевтични техники не се предпочитат, защото са неспецифични и често оставят белези. Не е маловажен и фактът, че са болезнени.

Най-съвременните методи за премахване на разширените (спукани) капиляри по лицето стават с помощта на лазер – ефективни са PDL, NdYAG, Alexandrite, като всеки има предимства и недостатъци:

  • Телангиектазии (червени разширени капиляри) на бяла кожа – PDL, когато са повърхностни и NdYAG / Alexandrite, когато са дълбоки;
  • Телангиектазии (червени разширени капиляри) на тъмна кожа - PDL, когато са повърхностни и NdYAG, когато са дълбоки;
  • Венектазии (синкави разширени капиляри) на бяла кожа - NdYAG / Alexandrite;
  • Венектазии (синкави разширени капиляри) на тъмна кожа - NdYAG.

В някои случаи се налага комбинирането на два или повече лазера, за да се получи максимален ефект при минимален риск от странични действия.

В дерматологични центрове „Lege Artis” разполагаме с експертния опит и всички технически възможности да проведем успешна и безопасна лазерна терапия на разширените (спукани) капиляри, независимо от вида и разположението им. 

  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето и повече за цяло лице. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и обработваната площ.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета