Лазерна терапия на стареенето на кожата – симптоматична и патогенетична

Лазерна терапия на стареенето на кожата – симптоматична и патогенетична

Laser therapy

Автор: д-р Евгени Христозов

Редактор: д-р Албена Христозова

Последна редакция: 13.2.2024 година

Преди да започна разказа си по темата, мисля, че е добре да дам малко контекст, за да съм сигурен, че читателите на тази статия ще влагат в използваните термини смисъла, който имам предвид.

В медицината използваме няколко вида терапии, но основните са следните:

1.        Етиологична е терапията, при която се стремим да премахнем причината за болестния процес. Винаги когато е възможно лекарите се стремят към този терапевтичен подход, защото е най-смислен.

2.       Когато не можем да приложим етиологична, се насочваме към патогенетична терапия. Тоест, когато не успяваме да премахнем причината за заболяването, въздействаме на неговите механизми, за да забавим протичането му.

3.       Симптоматичната терапия е насочена само към премахване на симптомите на заболяването. Тоест, тя не повлиява по никакъв начин на хода на заболяването, а само облекчава болния, като премахва някои симптоми, свързани с усещанията (болка, сърбеж, гадене и т.н.) или с проявата на болестта (обрив, отоци, повръщане и др.).

Съвсем логично, много от читателите на статията ще си зададат въпроса: „Защо говорим за терапия и болест, когато статията е за един нормален процес, настъпващ с времето – стареенето на кожата?“. Защото има два вида стареене – хронологично (зависещо само от времето) и преждевременно (биологично, епигенетично, зависещо от въздействието на вредни фактори, свързани със стила на живот).

Да, науката потвърждава този факт – ние стареем много по-бързо от нормалното за нашия биологичен вид и това се случва благодарение на стила ни на живот – мислене и емоции, хранене, физическа активност и токсични навици (цигари, алкохол, сладки храни и др.), както и социалната ни среда (избор на приятели, партньор в живота, работно място и др.). И тъй като това е една много дълга тема, в тази статия ще се спрем само на вредния си навик да не предпазваме кожата си навреме и достатъчно от състаряващото действие на светлината.

Светлината състарява кожата ни по много и различни начини. И всеки непредубеден човек може да го установи, като просто сравни кожата на вътрешната страна на мишниците (или друга област от тялото, която обикновено не се излага на слънце ежедневно) и лицето или шията. Преждевременно остарялата от слънцето кожа е с ясни симптоми – тя е по-суха и тънка (с нарушена бариерна функция), по-петниста и с прозиращи разширени капиляри. С годините идват и крайните форми на фотоиндуцираното стареене на кожата – предраковите изменения и немеланомните форми на кожен рак.

Редовната употреба на фотозащитни кремове (за областите, които редовно излагаме на слънце, а не за цялото тяло) е един от начините да забавим преждевременното остаряване на кожата си. С правилните за кожата ни противостареещи кремове можем да възстановим бариерната функция и да подобрим сухотата. Как обаче да лекуваме останалите изменения?

Ето тук е мястото да направим връзката с увода на статията – един от начините за лечение на преждевременно остарялата от слънцето кожа е чрез симптоматичната лазерна терапия. С помощта на дерматологични лазери ние можем да премахнем симптомите на фотоиндуцираното стареене – да лекуваме пигментациите (с пигментни лазери), да премахнем разширените капиляри (с васкуларни лазери), да лекуваме предраковите промени (с фракселни аблативни лазери) и дори да лекуваме успешно някои форми на кожен рак (с васкуларни лазери).

И все пак, не трябва да забравяме, че макар и много модерна и съвременна, симптоматичната лазерна терапия на преждевременното стареене на кожата е… симптоматична. Тоест, с нейна помощ премахваме симптомите, но не въздействаме върху протичането на болестта. А дали можем да спрем или поне забавим процеса?

Предпазването от слънцето е форма на етиологична терапия на преждевременното стареене на кожата. Но нека не забравяме един много важен факт – ние имаме нужда от тази светлина. Слънцето подобрява настроението ни, помага ни да си синтезираме Vitamin D, има и много други ползи за организма ни. Затова нека предпазваме само областите, които получават прекалено висока доза – (обикновено лице, шия, деколте и предмишници) и излагаме разумно останалите области на слънце.

Можем да лекуваме преждевременното стареене на кожата и патогенетично, т.е. като въздействаме на болестния процес. Правилният хранителен режим, богат на плодове и зеленчуци (поне три пъти дневно), снабдява организма ни с антиоксиданти, позитивното мислене и емоции (в различните им форми) влияе на нивата на хормони и невротрансмитери, които също имат отношение към скоростта, с която старее кожата ни.

А дали има други начини на патогенетична терапия на преждевременното стареене на кожата? Съществуват нов клас медикаменти и субстанции, наречени „сенолитици“, за които в момента се провеждат множество клинични проучвания и може би в близко бъдеще ще разполагаме с ефективни и безопасни противостареещи медикаменти. На този етап обаче употребата им е свързана с неизвестни въздействия.

През последните години се натрупаха достатъчно научни данни, за да можем обаче да твърдим, че технологично разполагаме с лазери и други ЕБУ устройства, с които вече можем патогенетично да въздействаме върху процесите на преждевременното стареене на кожата. Можем не просто да забавим преждевременното стареене на кожата, но дори да „върнем часовника назад“. Оказва се, че съвременната медицинска наука е способна дори на такива „чудеса“…

 

Лазерната терапия на кожни заболявания има над 60-годишна история. В началото дерматолозите просто са премахвали лесно, успешно и избирателно много от симптомите на преждевременното стареене на кожата – пигментации, разширени капиляри, кожни образувания и др. После се натрупали данни за успешно лечение и на повърхностни бръчки и предракови кожни изменения.

В резултат на тези наблюдения се провели хистологични проучвания, които показали, че до около третия месец след лазерната терапия в кожата все още се образувал нов колаген (неоколагеногенеза). След това се случило нещо много любопитно – учените забелязали, че подобряването във вида и структурата на лекуваната с лазери кожа продължило и след спирането на неоколагеногенезата на третия месец. Оказало се, че дерматологичните лазери подмладяват кожата буквално – като регенерират активността на гените на кожните клетки.

Лазерната светлина въздейства върху кожата по много начини. Как и какъв терапевтичен ефект ще постигнем зависи най-вече от дозата, която се определя от лекуващия дерматолог. Ниската доза води до липса на ефект, високата доза предизвиква изгаряне, но какво се случва, когато използваме правилната терапевтична доза?

Преди да отговоря на този въпрос, е необходимо да се обърнем към съвременните теории, обясняващи стареенето на организма и на кожата в частност. Една от най-последните и най-всеобхватните е теорията за протеомната хомеостаза. Според нея правилното функциониране на организма ни минава през нормалната структура на белтъчните молекули, от които е изграден. Всичко в нашият организъм се състои или се управлява от белтъчни молекули – ние сме това, което сме, благодарение на тях. Когато структурата на белтъчните молекули се промени под влияние на различните вредни фактори, на които се подлагаме, те не функционират адекватно и се развиват болестните процеси и в частност – преждевременното остаряване.

Организмът ни е развил перфектна система за предпазване и възстановяване на структурата на белтъчните молекули – така наречените "молекулни шаперони". Това са молекули, които откриват дефектните белтъчни молекули и или ги „ремонтират“ (когато дефектът им е малък), или ги транспортират до клетъчните органели за разграждане и повторна употреба. Едни от най-изучените молекулни шаперони са HSP (Heat Shock Proteins), които се отделят в тъканите, когато са изложени на правилната терапевтична доза лазерна светлина.

Казано накратко – налице са безспорни научни доказателства, че дерматологичните лазери могат патогенетично да подмладяват кожата, като въздействат на процесите, водещи до преждевременното ѝ остаряване, чрез три основни механизма. В ниските си дози те предизвикват реактивация на клетъчните митохондрии (енергийните централи на клетките), в аблативните си дози предизвикат контролирана кожна увреда, последвана от регенерация, а във високите си неаблативни (без изграяне) дози водят до мощна секреция на молекулни шаперони под формата на HSP, които възстановяват протеомната хомеостаза.

Нещо повече – съвременните лазерни технологии позволяват да проникнем дълбоко под кожата, където бихме могли да стимулираме регенерацията (да подмладим) не само кожата, но и лицевите лигаменти и мастната тъкан. Този ефект на дерматологичните лазери е комерсиално познат под името „лазерен лифтинг“. За съжаление, това е термин, с който много се спекулира…

Много е важно да се отбележи, че патогенетичната лазерна терапия на преждевременното остаряване на кожата и подлежащите тъкани е процес. От една страна, кожата продължава да остарява, а от друга – ние я подмладяваме. В коя посока ще се насочат процесите зависи основно от баланса между силата на патогенетичната лазерна терапия (вид използван лазер, доза на лазерната светлина, брой проведени процедури), от една страна, и мощта на преждевременно състаряващите ни фактори, определени от начина ни на живот – мислене и емоции, хранене, физическа активност и токсични навици (цигари, алкохол, сладки храни и др.), от друга.

Затова, преди да посетите „лазерния“ си дерматолог, помислете какво да поискате.  Ако желанието ви е просто да премахнете симптомите на предизвиканото от слънцето остаряване на кожата – насочете се към симптоматичната лазерна терапия, която дава бързи резултати.

Ако обаче бихте искали да повлияете на скоростта, с която кожата и тъканите под нея се състаряват по един напълно естествен начин, обсъдете с дерматолога си патогенетичната лазерна терапия на кожното стареене. И преди всичко – вгледайте се в живота си и помислете как можете да бъдете по-здрави и по-щастливи. И започнете промяната днес…


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета