Епидермални кисти

Епидермалните кисти са доброкачествени образувания, произхождащи от космено-мастния фоликул, които се образуват при предразположени (често фамилно) индивиди. Образуват се без причина или след травма, изстискване на пъпка, възпаление и др.

Най-често се проявяват като подутина по кожата на лицето, скалпа, шията, гърба или другаде, която може да е центрирана от черна точка с диаметър 1-2 мм. Изградени са от кистозна стена, която „произвежда“ своето съдържимо. Този факт е изключително важен, защото единствената напълно успешна терапия включва „изваждането“ на кистата, заедно с нейната стена.

Когато не се травмират (изстискват, търкат, масажират), те представляват само козметичен дефект и се отстраняват по козметични съображения.

При навлизане на бактерии през отвора на кистата, съпроводено или не от механична травма (опит за изстискване), кистата се възпалява, подува и става болезнена. В този случай се налага да се извърши пункция с евакуация на съдържимото. С помощта на специален инструмент се прави двумилиметров отвор, съдържимото на кистата се евакуира, взема се материал за микробиологично изследване и антибиограма, след което се извършва лаваж на кухината. Приемът на подходящи антибиотици за не по-малко от седмица, особено когато кистата се намира по лицето, е задължителен. По този начин “подутината” спада моментално, но рецидивът след месеци или години е по-скоро неизбежен.

Актуални цени на процедурата в дерматологични центрове „Lege Artis”:

  • 300 лв. 
  • 350 лв. - цена при д-р Евгени Христозов

Тотална екстирпация на епидермална киста. Представлява радикално и окончателно премахване на кистата заедно с нейната стена. Този метод на терапия изключва повторната поява (рецидив). По същия начин е възможно премахването на всички тумори, намиращи се под кожата (липоми, пиломатрикоми и др.). При по-големи кисти, и в зависимост от локализацията, е възможно да се наложи пластика. Нуждата от пластика се уточнява преди операцията.

Цената за единично премахване включва подготовката за операция, самата операция с изваждане на кистата през минималния възможен разрез, репарацията на образувалата се след изваждането кухина, послойното зашиване с резорбируеми (вътрешни) и нерезорбируеми (външни) конци с атравматични игли, които оставят малки белези, водоустойчива превръзка, ускоряваща заздравяването на раната, и последващи три контролни прегледа без смяна на превръзките и сваляне на външните шевове по време на последния преглед.

Ако се наложи премахване на повече от едно образувание и това е възможно да стане в рамките на една сесия, цената за всяко следващо се намалява с 30%. При нужда от пластика, при близост до важни органи, нерви или кръвоносни съдове, или при операции на деца, цената се коригира със съответния процент за сложност.

Актуални цени на процедурата в дерматологични центрове „Lege Artis”:

  • 350 лв. (за една киста)
  • 520 лв. (за една киста) - цена при д-р Евгени Христозов

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета