Червени зрънца (сенилни ангиоми)

Червените зрънца по кожата, наречени от медицината „сенилни ангиоми", са изключително често срещани при хората над 30-годишна възраст. Представляват пъпчици с диаметър от един до няколко милиметра, оцветени в различни нюанси на червеното. Наблюдават се по кожата на тялото и по-рядко по крайниците, шията, лицето и скалпа. Обикновено броят и размерът им се увеличават с годините, като могат да достигнат до стотици.

От медицинска гледна точка представляват козметичен дефект, дължащ се на ограничено разрастване на капиляри. Премахването им е възможно, но обикновено се извършва периодично (например веднъж годишно), поради факта, че се появяват нови.

Терапията им се извършва по козметични съображения, поради което трябва да се избират най-безвредните методи, които са с минимален риск от формиране на белези:

  1. Лазерната терапия с Pulsed Dye Laser е ефективна и безопасна, но понякога изисква повече от една процедура за премахване на по-големи сенилни ангиоми. Най-подходяща е за работа в окосмени зони, защото не въздейства върху окосмяването. За премахването на един ангиом се изискват от 1 до 4 импулса;

  2. Лазерната терапия с NdYAG лазер е много ефективна. Премахването на ангиомите става само с една процедура, но при по-големи образувания е възможно да се формира незначителен белег. За премахването на един ангиом се изисква само един импулс.
  • Цената на терапията зависи от броя образувания и времето за обработването им, като варира от 95 лв. до около 180 лв. за лазерна процедура при стандартна патология.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

Всеки делничен ден от 09:00 до 14:00

+359 88 70 77 307, +359 88 87 01 206

за спешни повиквания - +359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета