Червени зрънца (сенилни ангиоми)

Червените зрънца по кожата, наречени от медицината „сенилни ангиоми", са изключително често срещани при хората над 30-годишна възраст. Представляват пъпчици с диаметър от един до няколко милиметра, оцветени в различни нюанси на червеното. Наблюдават се по кожата на тялото и по-рядко по крайниците, шията, лицето и скалпа. Обикновено броят и размерът им се увеличават с годините, като могат да достигнат до стотици.

От медицинска гледна точка представляват козметичен дефект, дължащ се на ограничено разрастване на капиляри. Премахването им е възможно, но обикновено се извършва периодично (например веднъж годишно), поради факта, че се появяват нови.

Терапията им се извършва по козметични съображения, поради което трябва да се избират най-безвредните методи, които са с минимален риск от формиране на белези:

  1. Лазерната терапия с Pulsed Dye Laser е ефективна и безопасна, но понякога изисква повече от една процедура за премахване на по-големи сенилни ангиоми. Най-подходяща е за работа в окосмени зони, защото не въздейства върху окосмяването. За премахването на един ангиом се изискват от 1 до 4 импулса;

  2. Лазерната терапия с NdYAG лазер е много ефективна. Премахването на ангиомите става само с една процедура, но при по-големи образувания е възможно да се формира незначителен белег. За премахването на един ангиом се изисква само един импулс.
  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от лицето/тялото. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема, времетраене на процедура и  големината на обработваната площ.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета