Акценти от годишния конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Париж 2018 г. - част 1

12.10.2018 г., в: Новини
Годишният конгрес на EADV за 2018 г. се проведе в красивата френска столица Париж

През изминалия месец септември в Париж се проведе годишното събрание на Европейската академия по дерматология и венерология. Верни на своя стремеж към непрекъснато развитие и квалифициране, ние от „Lege Artis” имахме присъствие чрез наши представители на конгреса. С радост ще споделим с вас основните акценти от разискваните на събранието теми.

През последните години външният вид на кожата придобива все по-голямо значение – както благодарение на все по-достъпните и усъвършенствани устройства за дигитална фотография, така и заради развитието на визуалната комуникация през социалните медии. Поради тази причина основният лайтмотив в разискваните на конгреса теми бяха проблеми, които засягат най-видимата част от нашата кожа, а именно – лицето.

При кого се появяват белезите от акне и как да ги лекуваме ефикасно?

Само допреди 5-6 години за белезите от акне не се знаеше особено много и повечето усилия на дерматологичната научна общност бяха насочени към тяхното лечение с различни методи. Едва напоследък започнаха да се публикуват разнообразни проучвания, които хвърлят светлина върху причините за появата, начините на предотвратяване и по-ефикасното лечение на различните видове белези при акне.

Белезите след акне са много разнообразни – могат да бъдат кафяви, червени или с цвета на кожата; могат да бъдат навдигнати, хлътнали или на нивото на кожата. Могат да се появят след тежко акне, а понякога са налице и след много слаби обриви.

Всъщност най-важното, с което трябва да започнем, е причината за появата на белезите. Те се наблюдават при генетично предразположени индивиди, при които акнето продължава повече от година. Генетичното предразположение е свързано с дефектни механизми за възстановяване на кожата и е факт, върху който съвременната медицина не ни позволява да въздействаме. Продължителността на акнето е от ключово значение за появата и тежестта на белезите. Колкото по-рано започне ефективното лечение на акнето, толкова по-малка е вероятността от поява на белези и по-леки ще бъдат те.

Всъщност, най-важният прогностичен белег за появата на белезите са червените петна, които остават след преминаването на пъпките. Доскоро се смяташе, че те се дължат просто на разширени капиляри, но това схващане се оказа погрешно. В действителност червеният цвят се дължи на продължаващо възпаление в кожата, което довежда до появата на хлътнал или навдигнат белег при предразположени индивиди. Затова изстискването на пъпките, както самостоятелно, така и от козметик, увеличава възможността от и тежестта на белезите от акне.

Важно е да се каже, че ефективното лечение на акнето включва три компонента – първо, задължително лекарства за мазане и/или прием през устата (в зависимост от формата на болестта); второ, медицинска козметика, която подобрява поносимостта на медикаментите, и трето – процедурна дерматология, тоест лазерни или други манипулации, които ускоряват възстановяването на кожата и подпомагат лекарствата.


Какво научихме за акнето при жени в следпубертетна възраст?

Конгресният център за събранието в Париж.

В дерматологичната общност отдавна се наблюдава увеличение на случаите на поява на акне при жени след пубертета или пък липса на подобрение или дори влошаване на пубертетно акне във възрастта, в която то трябва вече да е преминало. Досега се знаеше малко за причините за това състояние, както и за ефективните терапевтични подходи при тази особена форма на болестта.

Благодарение на няколко актуални проучвания вече разполагаме с нови данни, които ни позволяват да разбираме по-добре и да лекуваме по-ефективно акнето при жени в следпубертетната възраст. Това е особено важно, тъй като тази форма на заболяването оставя белези значително по-често от пубертетното акне.

Оказа се, че причините за поява на акнеични обриви при жени след пубертета се различават от тези, които водят до появата на акне в пубертетна възраст. И при двете състояния става въпрос за хормонални въздействия, които стимулират активността на мастните жлези и водят до поява на обриви. Особеното при следпубертетното акне е, че половите хормони играят малка или никаква роля. Основно значение имат стреса по време на работа, неправилното хранене и неправилната козметична грижа.

Механизмите на действие са следните – стресът увеличава нивото на „стресовите“ хормони, приеманата храна влияе както върху инсулина, така и върху популацията от нормално живеещи в червата ни бактерии. Те от своя страна въздействат върху мозъка, който чрез хормони стимулира мастните жлези. Неправилната козметична грижа пък дразни кожата или просто запушва мастните жлези.

Всички тези факти имат категорично научно потвърждение и подкрепят холистичния подход при лечението на следпубертетното акне, при който лекуваме не просто кожата, а целия организъм. Този метод на лечение изисква много повече усилия от страна на пациента, но е значително по-безопасен, ефективен и с дълготраен резултат. Холистичният подход на терапия на следпубертетното акне не изключва употребата на медикаменти, но те са предимно за мазане и за ограничен период от време. Разбира се, за пациентите, които не желаят да полагат усилия, съществуват и варианти за лечение с лекарства, приемани през устата.

Очаквайте и следващата наша новина във връзка с годишния конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология в Париж 2018 г. В нея ще обобщим изнесената информация за розацеята, демодекозата и актуалните тенденции в областта на дерматологията.

Ако искате да научите повече за белезите от акне, вижте тук. Ако пък искате да се консултирате с нас във връзка с притеснения за акне, белези от акне или други кожни проблеми, не се колебайте да се свържете с нас по телефон или имейл още сега – ще се радваме да ви приемем!

С грижа за Вас,
Lege Artis

Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета