Лазерна терапия на стрии

Стриите са едни от най-често срещаните промени по кожата. Обикновено те се появяват по време на пубертета (70% при момичета и 40% при момчета), бременност (около 90% от всички бременни), след употреба на кортикостероиди (инжекции, таблетки, кремове), както и при разтягане на кожата при наднормено тегло или интензивни тренировки за мускулна маса.

Обикновено стриите се разполагат перпендикулярно на посоката на разпъване. Самото механично усилие не е достатъчно да предизвика появата на стрии. Обикновено се добавят и допълнителни фактори като хормонални промени, бременност, индивидуална предразположеност и други.

По отношение на вида си, стриите могат да се разделят на червени (нови) и бели (стари). Обикновено, те представляват повече стадии в появата им, отколкото различни заболявания. В началото стриите започват като червени, понякога слабо навдигнати ивици, които с времето избледняват до белезникави и хлътват в различна степен.

Местата, в които се появяват, зависят донякъде от придружаващото състояние. Обикновено в пубертета стриите се наблюдават по бюста, бедрата и седалището при момичета, докато при момчета се развиват предимно по вътрешната повърхност на мишниците и гърба. При бременност са най-често по корема, но могат да се наблюдават и по бедрата и седалището.

Лечението на стриите е изключително трудно. Използването на козметични продукти за стрии има главно успокояващ пациента ефект. Единствените медикаменти, които имат доказан ефект, са локалните ретиноиди, които водят до слабо до умерено подобряване, и то след не по-малко от една година редовна употреба.

Единствената действаща терапия за червени (нови) стрии е използването на васкуларни лазери или IPL машини, като най-ефективен и безопасен е PDL (Pulsed Dye Laser).

Обикновено се правят няколко процедури с честота веднъж месечно, докато не започне видимо избледняване. Освен, че премахва червения цвят на стриите, лечението с PDL намалява вероятността те да хлътнат.

Белите (стари) стрии могат да бъдат повлияни чрез различни аблативни (с контролирано изгаряне на кожата) и неаблативни техники, като първите са по-ефективни. Най-бърз и най-добър ефект се постига с фракселния лазерен пилинг, както и със Sublative. От по-щадящите методи ефективни са Sublime, както и неаблативният лазерен лифтинг.


  • Цената за единична процедура започва от 120 лв и може да достигне до 320 лв за части от тялото. Цената за единична процедура се определя от тежестта на проблема и големината на обработваната площ.
За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове "Lege Artis", предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета