Важността на хидратацията на лицето – защо и как

Важността на хидратацията на лицето – защо и как

Skin-hydration

Автор: д-р Евгени Христозов

20.02.2024 г.

Въпреки че много се говори за нуждата от хидратация на лицето, достъпната информация по темата е предимно с комерсиална насоченост и не информира обективно хората. Освен това, като че ли от този проблем се интересуват предимно жените. Основната причина за този феномен е вероятно фактът, че женската кожа е като цяло по-суха и по-изложена на различни химични субстанции с козметичен и домакински произход. От друга страна обаче, мъжете са рискови, както заради редовното избръсване на лицето, така и заради по-честото им участие в рискови за кожата професии.

Тази статия е предназначена за всички любознателни хора, които биха искали да се грижат правилно за кожата си и да не им се налага да посещават дерматолог по повод проблеми с лицето си.

Кожна хидратация

Хидратацията на кожата се определя основно от два фактора. От една страна е възможността на дермата (средния слой на кожата) да свързва и поема вода, а от друга – способността на най-външния кожен слой (епидермиса) да не ѝ позволява да се изпари в околното пространство.

Дермата ни е уникална структура, в която ежесекундно се случват безброй важни за тялото ни процеси. Тя е изградена в огромния си процент от влакна (колагенови и еластинови), както и протеогликани и гликопротеини (основно хиалуронова киселина). Дермата ни съдържа също така много видове клетки, космени фоликули, потни жлези, кръвоносни съдове, нерви и нервни рецептори и др.

Хиалуроновата киселина е изключително важна за здравето на нашата кожа заради едно просто качество. Тя е естествена въглеводородна молекула, която е способна да каптира много молекули вода. Популярната теза е, че 1 грам хиалуроновата киселина свързва и задържа между 1000 и 6000 грама вода. Въпреки че научните експерименти опровергават това твърдение, все пак е сигурно, че хиалуроновата киселина създава тази фундаментално важна за функционирането на дермата ни гелообразна структура. За да могат да се придвижват и да функционират правилно, клетките в дермата имат нуждата от този воден гел, изграден от хиалуронова киселина и вода.

Здравият епидермис, от своя страна, е изграден от белтъци и мазнини, формиращи преграда между дермата и околния свят. Тази епидермална бариера е уникална със свойството си да избира какво пропуска от дермата към външната среда и обратно. Освен това епидермисът е важен и заради здравословния за кожния ни микробиом микроклимат.

Увреждане на епидермалната бариера

Когато увредим епидермалната бариера, се случват основно два процеса. От една страна, водата в дермата започва да се изпарява необезпокоявано навън и всички важни за здравето ни процеси в тази структура започват да стават дефектни. От друга страна, в организма ни попадат бактерии, вируси, токсични вещества, алергени, механични частици и други, които предизвикват разнообразна патология.

Последствията от увредената епидермална бариера са разнообразни – ускорено остаряване, чувствителна кожа, зачервяване (израз на възпаление с разнообразни причини), алергични или токсични реакции, промяна в качеството и количеството на кожния микробиом и други. Тези реакции в началото са дискретни и увлечени в „по-важни“ дела, ние не им обръщаме внимание, докато не започнат сериозно да ни безпокоят и да влошават качеството ни на живот.

Обикновено увреждането на епидермалната бариера е резултат от два процеса – разрушаването ѝ с неосъзнати действия и липса на активности за нейното възстановяване. Колкото повече усилия полагаме да увредим епидермиса си с токсични и механични въздействия и колкото по-малко правим за неговото възстановяване, толкова по-бързо ще настъпят описаните горе патологични процеси. Генетичните особености на организма също имат значение. Хората със суха кожа, както и тези, при които стилът на живот определя една постоянна свръхреактивност на имунната система, ще се „наслаждават“ на по-тежки и по-скоро настъпващи кожни заболявания.

Разрушаването на епидермалната бариера най-често настъпва несъзнателно. Обикновено ние увреждаме кожата си механично и чрез въздействие с токсични за нея субстанции.

Един от най-честите вредни навици е използването на различни пособия за измиване на лицето – гъби, гумени изделия, механични устройства и други. Причината е социалният мит, че кожните заболявания на лицето са свързани с недостатъчна хигиена. Всъщност дерматологичната практика показва точно обратното – огромната част от болестите на кожата в съвременния свят са свързани с прекалена и почти никога с недостатъчна хигиена. Най-доброто за вашата кожа е да я измивате със…собствената си кожа. Просто използвайте ръцете – нежно и внимателно масажирайте с измиващия продукт и просто изплакнете след това.

Друг вреден навик, свързан с механичното нарушаване на епидермалната кожна бариера, е свързан с ежедневната употреба на декоративна козметика и най-вече с нейното отстраняване. Най-често нанасяме на лицето си сенки, тонирани (оцветени) кремове и пудри с различно съдържание на мазнина. Независимо от името си, тези продукти съдържат стрити минерали или казано по друг начин – много фин пясък. Когато почиствате тези минерални частици от лицето си, те действат като повърхностен абразив и ежедневно увреждат епидермалната бариера. Ако ги почиствате правилно, увредата е малка и натрупваща се във времето, ако почистването е неправилно, скоро се появяват симптомите на кожно раздразнение. А колкото по-фини са минералните частици, толкова по-голяма част от тях не могат да се измият и остават в кожата ни. Как ни вредят е тема на отделна статия. Затова – използвайте декоративна козметика, само когато случаят го налага, и винаги я почиствайте нежно с обилно количество измиващ продукт.

Специален случай на системно увреждане на епидермалната кожна бариера има при редовното избръсване на лицето, основно при мъжете. При този наложен от културата ни навик ние увреждаме кожата поне по два механизма – чрез пяната/гела/крема за бръснене и механично, със самобръсначката. Ако към това добавим и популярното нанасяне на спиртен разтвор след избръсване, не трябва да се учудваме, че лицето се зачервява и възпалява след всяка такава „сесия“. Ако професията ни позволява, можем да разредим бръсненето. Все пак, най-добрият вариант е да намалим травмата, използвайки качествени пяна/гел/крем за бръснене, по-нежна манипулация със самобръсначката и използване на гел (при мазна кожа) или крем (при суха и нормална кожа) след избръсване.

Идеята, че ежедневно върху кожата ни попадат или ние нанасяме токсични субстанции, може да изглежда налудничава, но е абсолютна реалност. Нека не забравяме, че в зависимост от дозата си, почти всяко химично съединение с изкуствен ИЛИ с естествен произход може да бъде токсично за кожата ни. Когато ежедневната доза е ниска, просто е нужно повече време, за да се развие токсична реакция. А за алергичните реакции дори не е нужна и висока доза – просто повече повторения.

Най-честото увреждане на кожната бариера е с използването на измивни вещества. По принцип продуктите за измиване обезмазняват кожата ни, за да я почистят добре. Тези, които са предназначени за мазна кожа, го правят по-успешно, докато продуктите за суха и чувствителна кожа са по-деликатни. Разбира се, има значение и химичният им състав.

Проблемите с кожата започват, когато скоростта, с която обезмазняваме кожата си при измиване, надхвърли скоростта, с която тя може да се възстанови. Тогава започват всички имунологични, алергични, токсични и инфекциозни процеси, споменати по-горе. В тези случаи появата на заболяване е само въпрос на време. Затова избирайте измивни продукти, които са за ежедневна употреба и след които усещате кожата си леко мазна, дори след обилно изплакване.

Добре е да знаем, че всички козметични и лекарствени кремове съдържат химични съединения, които увреждат бариерната функция на кожата, за да могат активните им съставки да проникват в кожата ни. Това е нещо нормално, просто е малко известен факт. Затова всеки козметичен крем може да предизвика токсична или алергична реакция, независимо от цената си. Понякога много скъпите продукти са и най-рискови, защото имат най-богат състав и са щедро ароматизирани. От друга страна, евтините козметични кремове обикновено включват и най-рисковите химични субстанции, защото другите са просто много скъпи. Затова избирайте ежедневните си кремове разумно, в идеалния случай след консултация с дерматолог и преглед на кожата. Когато намерите своята грижа, с която се чувствате добре, не се изкушавайте да я смените за нещо по-лъскаво или по-рекламирано.

Не на последно място трябва да споменем и токсичните за кожата химични съединения, които се използват в домакинските препарати. Добре е да знаем, че дори да използваме ръкавици и да не докосваме с тях лицето си, токсичните химикали в някои продукти се изпаряват в достатъчно количество, за да увредят кожата на лицето. Тази вероятност се увеличава, ако работим приведени към повърхността, която почистваме, ако сме в затворено помещение и, разбира се, ако епидермалната бариера на лицето ни е вече увредена от неправилна грижа. Затова не е лоша идея да нанесете подходящ за кожата ви бариерен крем върху лицето, преди да използвате агресивни домакински препарати, и след това да го почистите незабавно по най-деликатния възможен начин.

Разбира се, всички описани състояния се лекуват, но достъпът до качествена дерматологична помощ не винаги е лесен и/или бърз. Затова е добре да си помогнем сами с правилна (не прекалена) хигиена и нанасяне на възстановяващ кожата продукт след всяко измиване и особено след всяко избръсване за мъжете. Освен ежедневната грижа, е добре да обмислите и редовни козметични хидратиращи процедури, особено през студените и/или ветровити месеци на годината.

Какви хидратиращи процедури и с каква честота

Обикновено козметичните хидратиращи процедури имат за цел да увеличат водното съдържимо на кожата и да намалят изпарението на влагата чрез обогатяване на епидермиса с подходящи липиди. Очевидните ефекти от подобни процедури са свързани с подобрено усещане за собствената кожа. Реалните ползи са много повече – кожата става по-здрава заради повишената си устойчивост спрямо механични, токсични, алергични и инфекциозни увреждания. А здравата кожа боледува по-малко и старее по-бавно.

Нормалната за всеки периодичност на тези процедури варира в зависимост от типа кожа и сезона, но обикновено е около веднъж месечно. Когато кожата е с подчертана сухота и сезонът е студен и ветровит, ежеседмичната активна хидратация не е лоша идея. Бюджетна алтернатива на козметичните хидратиращи процедури са домашните „хидратиращи маски“, които са просто много мазни кремове, използвани веднъж седмично. Въпреки че са несравнимо по-слабо ефективни, все пак редовната им употреба е по-добра от липсата на грижа.

Изключително важно е след всяка хидратираща процедура или „обикновено“ нанасяне на крем да се изчаква поне 20 минути, преди да се изложим на студен или сух въздух.

Хидратиращи масажи с хипоалергенни продукти

Това са най-популярните и достъпни хидратиращи козметични процедури. При тях се използват продукти, които съдържат само вещества, доказали своята ефективност в хидратацията и безопасност при дълбоко проникване в кожата. Обикновено кожата се хидратира в дълбочина с помощта на фонофореза (ултразвук, увеличаващ дълбочината на проникване на използваните продукти) или чрез мануален масаж, който увеличава кръвообращението и подобрява лимфния отток, като по този начин повишава „вътрешната“, в добавка към „външната“ хидратация от използвания продукт.

Мануалната хидратация с продуктите на Esthederm се основава на биологичния подход, залегнал във философията на Naos. Активните съставки и особено „клетъчната вода“ подпомагат хидратацията на кожата по един уникален и различен от стандартните козметични процедури начин. Не е маловажен и фактът, че Naos инвестира много в развитието на науката за остаряването на организма като лечим болестен процес

Както мануалният масаж, така и микромасажът от ултразвуковите вълни подобряват кръвообращението на кожата и стимулират механично фибробластите в дермата за производство на нов колаген. Ефективността и безопасността на хидратиращите масажи зависят от използваните консумативи и хигиената на работното място на козметика. Всяко зачервяване на лицето след подобна процедура, продължаващо повече от час, трябва да бъде повод за консултация с дерматолог.

Апаратни хидратиращи процедури

Guinot Hydradermie +

Популярна и ефективна процедура за интензивна хидратация на лице, шия, деколте. Голямо предимство на тази процедура е възможността ѝ за индивидуализация според типа кожа и желания ефект. Може да се изпълни в 7 варианта, в зависимост от състоянието на кожата: дехидратирана, суха, зряла, чувствителна, смесен тип и мазна, кожа с пигментации, подготовка преди излагане на слънце.

Апаратният метод за хидратация на Guinot е патентован и включва разнообразни въздействия, увеличаващи количеството влага във всички слоеве на кожата чрез двойна йонизация, мускулна стимулация, лимфен дренаж и релаксиращ мануален масаж със специална техника.

Използваните по време на процедурите серуми, гелове и кремове на Guinot са обогатени с активни съставки, които регенерират кожата по много начини. Редовните процедури (веднъж месечно) с Guinot Hydradermie + безспорно правят кожата по-здрава и забавят процесите на стареене в нея.

Oxyjet кислородна мезотерапия

Апаратен метод за хидратация на кожата, при който използваните продукти се вкарват активно с помощта на газ под налягане, пулсиращ върху кожата ни. По този начин активните съставки проникват по-дълбоко, отколкото при намазване, без обаче този ефект да е свързан с увреждане на епидермалната бариера от убождане, механичен или химичен пилинг.

Незабавният ефект от процедурата е усещане за комфорт, съпроводено от видимо (но временно) заглаждане на фините бръчки и линии по лицето заради интензивната хидратация на кожата. Микромасажът от пулсациите подобрява кръвообращението на кожата и стимулира механично фибробластите в дермата за производство на нов колаген.

Beauty Defect Repair (B.D.R.)  

Beauty Defect Repair (B.D.R.) е лицензирана безигленна мезотерапия, при която се използват микроперфорации на повърхностните слоеве на епидермиса, които улесняват по-дълбокото проникване на активните продукти. Обикновено се използва коктейл от хиалуронова киселина, витамини и микроелементи, за които се смята, че активизират естествените процеси на обновяване на кожата и стимулиране на синтеза на колаген и еластин.

B.D.R. терапията се препоръчва при нормална и/или мазна кожа без признаци на възпаление. Употребата ѝ при суха и/или зачервена кожа може да влоши състоянието на лицето. Този факт е валиден за всяка друга процедура, която нарушава механично (мезотерапия, механичен пилинг) или химично (химичен пилинг) целостта на епидермалната бариера.

В заключение

Здравословната хидратация на кожата на лицето се основава на изграждане на нормални ежедневни навици и разрушаване на вредните привички. При генетично склонна към изсушаване и възпаление кожа домашните ритуали често са недостатъчни. Съобразените със спецификата на кожата козметични процедури допълват и засилват ефектите от правилната домашна грижа.

Добрият вид на кожата на лицето е важно условие за пълноценна комуникация в нашето общество. Маскирането на проблемите по лицето не е разумен начин за тяхното „разрешаване“. Създаването на здравословни ритуали за ежедневна грижа, допълнени от адекватни козметични хидратиращи процедури, биха ни спестили много пари, време и негативни емоции за лечение на дерматологични проблеми. Нека възприемаме грижата за кожата на лицето си като важен аспект на проява на любов и уважение към самия себе си.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета