Терапия на клепачи

Увисването на горните и долни клепачи и бръчките около очите са едни от най-честите причини за посещение при пластични хирурзи и дерматолози. За съжаление, възможностите за терапия на този проблем не са много.

Обикновено „увисването“ на горния клепач се състои от два проблема – увисване на веждите и отпусната кожа по горния клепач. Когато проблемът е в увисването на веждите или когато излишната кожа по горния клепач е прекалено много, обикновено човек се опитва да компенсира проблема, като активира мускулите на челото, при което се  появяват бръчици непосредствено над веждите. 

При много изразено провисване, обикновено решението е операция – горна блефаропластика (изрязване на излишната кожа) и горен лифтинг.

Когато пациентът се притеснява от операцията или от крайния резултат, не желае да има белези или когато проблемът е по-слабо изразен, има и друго решение. Идеалният вариант е с помощта на ботулинов невромодулатор да активираме мускулите на челото, които да повдигнат веждата и тя да „издърпа“ горния клепач. След това се правят една или няколко процедури с аблативен фракселен лазерен пилинг или Sublative, който стяга излишната кожа и я „прибира“. По този начин можем да постигнем напълно естествен резултат с видимо повдигане на увисналата кожа до няколко милиметра. 

Ако вече сте предпочели блефаропластика, чрез аблативен фракселен лазерен пилинг можем да подобрим белега от операцията и допълнително да стегнем кожата на клепача, удължавайки ефекта на операцията с години.

Увисването на кожата на долния клепач по-рядко води пациентите при лекаря, защото не пречи на зрението. Често това е неосъзнат проблем и пациентът се оплаква от „уморен вид“, който не съответства на настроението и състоянието му.

Понякога отпуснатата кожа на долния клепач се съчетава и с наличието на „торбички“, които най-често представляват мастна тъкан, която не може да бъде задържана от отпуснатите кожа и мускули около очите.

При по-тежките случаи единственото решение е операцията. Когато пациентът не желае драстична промяна или при по-слабо изразени промени, аблативният фракселен пилинг или Sublative помагат да стегнем и приберем кожата, а с помощта на хиалуронова киселина се прави „лифтинг“ на скулата, за да спрем смъкването на долния клепач, след което се оформя по-плавен преход между „торбичката“ и подлежащата гънка, с което постигаме между 50 и 90% подобрение на проблема. 

Актуални цени на процедурите в дерматологични центрове „Lege Artis”:
  • CO2RE клепачи: 440 лв. 

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета