Затворени комедони (микрокисти) – бели или с цвета на кожата

Затворените комедони представляват малки кисти, изпълнени с кератинови материи и секреция от мастните жлези, които нямат отвърстие към кожната повърхност. Най-често се явяват при хора с мазна кожа и акне и се дължат на увеличената мастна секреция и повишеното количество рогови материи и клетки в космено-мастния фоликул. Може да се формират и в следствие на употреба на неподходяща (комедоногенна) козметика.

Проявяват се под формата на малки (1-2 мм) подутини с цвета на кожата по лицето, шията, гърдите и по-рядко – по гърба. Изстискването им в домашни условия или при козметик е крайно нежелателно, защото се образуват белези или същински кисти с размер на лешник или орех, които могат да бъдат отстранени само оперативно.

Лечението на затворените комедони обикновено е медикаментозно и включва използването на комедонолитични медикаменти. Когато затворените комедони са единични или се търси бърз ефект, е възможно отстраняването им чрез високочестотна електрокоагулация или чрез лазерна вапоризация.


Цената за манипулацията се определя на базата на изразходваното време и варира между 85 и 200 лв. за работа с лазер и между 45 и 150 лв. за работа с електрокаутер.

Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета