Затворени комедони (микрокисти) – бели или с цвета на кожата

Затворените комедони представляват малки кисти, изпълнени с кератинови материи и секреция от мастните жлези, които нямат отвърстие към кожната повърхност. Най-често се явяват при хора с мазна кожа и акне и се дължат на увеличената мастна секреция и повишеното количество рогови материи и клетки в космено-мастния фоликул. Може да се формират и в следствие на употреба на неподходяща (комедоногенна) козметика.

Проявяват се под формата на малки (1-2 мм) подутини с цвета на кожата по лицето, шията, гърдите и по-рядко – по гърба. Изстискването им в домашни условия или при козметик е крайно нежелателно, защото се образуват белези или същински кисти с размер на лешник или орех, които могат да бъдат отстранени само оперативно.

Лечението на затворените комедони обикновено е медикаментозно и включва използването на комедонолитични медикаменти. Когато затворените комедони са единични или се търси бърз ефект, е възможно отстраняването им чрез високочестотна електрокоагулация или чрез лазерна вапоризация.


Цената за манипулацията е 60 лв. за първото образувание + 5 лв. за всяко следващо образувание при премахване чрез високочестотна електрокоагулация или премахване чрез лазерна вапоризация при начална минимална стойност 120 лв.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета