Враснали нокти

„Враснал нокът“ е състояние, при което нокътната плочка на един или повече пръсти, предимно на стъпалата, започва да израства в погрешна посока, поради което започва да дразни механично околните тъкани и се формира хронично възпаление, съпроводено с различен по степен дискомфорт. Когато към възпалението се добави и вторична инфекция, симптомите се засилват, като се появява и секреция, засъхваща в корички и с неприятна миризма.

Причините за това състояние са различни – неправилно изрязване на ноктите, засилено изпотяване на стъпалата, носене на неудобни обувки, хронична травма при някои видове спорт, някои заболявания на нокътя и много други.

Лечението на врасналите нокти се изразява в отстраняване на причината за появата им. Ако това не е достатъчно за спонтанно подобрение, се извършва оперативно лечение, което никога не включва отстраняването на целия нокът.

Адекватното оперативно лечение на враснал нокът се изразява в частично премахване на тази част от нокътната плочка, която врасва, заедно с прилежащия матрикс (корена на нокътя), след поставяне на проводна анестезия (местна упойка). Поради премахването не само на врасналата нокътна плочка, а и на матрикса, от който тя израства, резултатите са отлични, като рецидивите са изключение. Козметичният резултат също е много добър, особено ако не е предприемано предхождащо оперативно лечение с премахване на цялата нокътна плочка.

Добре е пациентите да ограничат ежедневната физическа активност (да са в покой) за не по-малко от седмица след манипулацията, като при адекватни грижи и липса на усложнения, оперативната рана зараства за 2 до 3 седмици.

Цената при нашите лекари е за едностранна операция на един нокътен вал и включва всички оперативни мерки, заедно с три последващи контролни прегледи без превръзки. Когато се налага оперативно лечение на повече от един нокътен вал, се добавят по 80 лв. за всеки допълнителен.

  • 250 лв.

Цена при д-р Евгени Христозов, д-р Александра Христозова:

  • 350 лв.
Когато се налага оперативно лечение на повече от един нокътен вал, се добавят по 140 лв. за всеки допълнителен.
Превръзките не са включени в цената.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета