Лечение на белезите от акне или между рекламата и реалността

За добро или не, социалната значимост на добрия външен вид придобива все по-голямо значение през последните години. Ежедневно съзнанието ни е бомбардирано от образи на жени и мъже с красиви лица и перфектна кожа. Стотици реклами ни убеждават, че ние също можем да изглеждаме така, необходимо е просто да си купим предлагания продукт – крем, козметична процедура или медицинска услуга.

Живеем в ерата на социалните мрежи и автопортретите (селфита) и добре осветените увеличителни огледала. Всички те ежедневно ни напомнят, че начинът, по който изглеждаме, реално е много различен от мечтания. А едва ли съществува нещо, което по-успешно да унищожи мечтата за перфектен външен вид от червената гнойна пъпка, разцъфнала сутрин в средата на челото, или белезите, които нейните предшественици са оставили по лицето ни. Импулсът да потърсим решение на тези проблеми е прекалено мощен, за да можем да му устоим. Съзнателно или подсъзнателно ние избираме отново чрез рекламата – спираме се на най-лесните и бързи решения – козметичните продукти и услуги. Развръзката е бърза – ефектът е кратък, незначителен или просто липсва. Решаваме да потърсим лекар. Отново съзнателно или подсъзнателно избираме най-щедрите на обещания. Ако имаме късмет, ефектът се различава значително от обещаните 80-100% подобрение. За съжаление при медицинските услуги има и друга възможност – вместо подобрение да постигнем влошаване на състоянието.

Каква е реалността? Практикувам дерматология от повече от двадесет години. През цялото това време лечението на акне и белезите от акне е съставяло една значителна част от практиката ми. Започнах с използването на повърхностни и средно дълбоки химични пилинги през 1996 г., въведох в България терапията с неаблативни лазери и IPL устройства през 1999 година, през 2007 добавих към арсенала си и радиочестотната терапия, а през 2008 година отново за първи в България, започнах да използвам аблативен фракселен лазерен пилинг за лечение на белези от акне. През годините към арсенала, с който лекувам белезите, добавих и дермаролинга, инжектирането на различни медикаменти, терапията с филъри, PRP терапията (т.нар. вампирски лифтинг) и други специфични техники, като subcision, пънчовата, тангенциална и стандартна ексцизия и други.

Огромният опит, който натрупах в тази област, ми предаде няколко ясни урока:

  1. Най-доброто лечение на белезите от акне е тяхното предотвратяване, чрез адекватна и навременна медицинска терапия на самото акне;

  2. Няма лечение, което да е универсално и да повлиява едновременно всички видове белези от акне;

  3. Няма лечение, което да заличава напълно тежките белези от акне;

  4. Терапиите, които не изискват възстановителен период и са без сериозни странични ефекти, обикновено са слабо- или неефективни;

  5. Терапиите, които са ефективни, обикновено изискват възстановителен период и са свързани с по-голям риск от странични ефекти.

В медицинската литература са описани повече от 15 вида белези, които акнето оставя по кожата. За да бъде информацията по-достъпна, ще ги обединя в три големи групи.

  • Първата от тях са петната. Техният цвят обикновено е в различни нюанси на червеното или кафявото, в зависимост от цвета на кожата и тежестта на акнето. Обикновено преминават и без лечение, но оздравителният процес отнема много месеци или 2-3 години. Успешното им лечение е възможно чрез 2-6 процедури с неаблативни (без изгаряне на кожата) лазери (PDL, Alexandrite) или мощни медицински (не козметични) IPL устройства.
  • Втората група белези са навдигнатите над нивото на кожата. Те се лекуват чрез комбинация от оперативни техники и инжекционни медикаменти. Целта е да се превърнат в петнисти белези, които се лекуват по съответния начин.
  • Третата и най-голяма група белези от акне са хлътналите. Тази група се разделя на няколко подгрупи, като всяка от тях се лекува по различен начин. Най-универсалното лечение за този вид белези от акне е аблативният лазерен пилинг – фракселен ( с частично изпаряване на кожата) или пълен ( с контролирано изпаряване на кожен слой с определена дълбочина). Окончателният ефект от този вид терапия се наблюдава 3 месеца след терапията, като дори след няколко процедури с най-съвременните лазери, максималното подобрение, което се постига е не повече от 50-70%.

Каква е точната рецепта за успешното лечение на белезите от акне? Тя има две задължителни съставки –  от една страна квалифициран дерматолог, който разполага с необходимата апаратура и владее нужните дерматохирургични техники, и от друга страна мотивиран, търпелив и дисциплиниран пациент, който има реалистични очаквания за резултата от лечението.

Можем ли да си спестим всичко това? Да, навременното, адекватно лечение на акнето е най-успешната, евтина и ефективна терапия на белезите от акне, които то би оставило по кожата на лицето или тялото ни.

www.acneout.bg


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета