Кожни висулки (фиброми)

Фибромите (акрохордони) са често срещани доброкачествени образувания, представляващи малки израстъци по кожата. Причините за появата им са неясни, но съществуват различни предразполагащи фактори като фамилна обремененост, ендокринни или хормонални смущения, затлъстяване. Често се появяват по време на бременност или през менопаузата. В някои случаи са свързани и с поява на себорейни брадавици.

Фибромите най-често са множествени и се локализират по лицето, шията, под мишниците, под гърдите, в слабините, но могат да са разположени и по други части на тялото. Представляват малки (няколко милиметра) и рядко по-големи (до 1-2 см) сферични, „стегнати” в основата си висулки с кафеникав цвят или с цвета на околната кожа.

Често появата им погрешно се свързва с вирусна инфекция – на този етап няма медицински данни за подобна връзка. Добре е да се знае, че те никога не се променят злокачествено.

Лечението им е безпроблемно и може да стане по няколко начина: 

  1. Изрязване със стерилна ножичка. Бърза, но неестетична процедура, свързана с кървене след отстраняването им;

  2. Криотерапия с течен азот – не се препоръчва заради бавния възстановителен период и честото засягане на околната кожа с поява на белези;

  3. Електрокоагулация – успешен метод, който изисква местна упойка. Резултатът зависи силно от уменията на лекаря;

  4. Лазерна терапия – изпарява се водата в брадавичките, те изсъхват и отпадат след няколко дни. Бърз и прецизен метод, водещ до отлични резултати. Може да се провежда с или без упойка. Могат да се премахват без белези и много малки фиброми – под 0,3 мм.


Независимо от начина на премахване, обикновено след няколко месеца, на други места се появяват нови кожни висулки. Единствено лазерната терапия се провежда на много по-големи интервали – през няколко години. Причината за това е, че се премахват всички налични фиброми, дори и най-малките. 

  • Цената за манипулацията се определя на базата на изразходваното време и варира между 85 и 200 лв. за работа с лазер и между 45 и 150 лв. за работа с електрокаутер

Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета