Какво представлява рак на кожата?

Онкологичните заболявания или ракът, обикновено се появяват внезапно в живота на човек и го преобръщат из основи. Те налагат драстично разместване на приоритетите и промяна в краткосрочни и дългосрочни планове. Но това не означава, че трябва да живеем със страх и притеснения от тях, а точно обратното - да бъдем спокойни и щастливи. Следвайки един от принципите на класическата приложна психология, спокоен, означава информиран, защото страхът от непознатото се разбива най-ефективно чрез информация и познание.  

Именно по тази причина ние поехме задачата да напишем тази статия, за да бъдем сигурни, че до вас достига проверена и качествена информация за това какво е ракът на кожата и как да сме спокойни при повдигането на тази тема.


Преди да заговорим за промените в структурата на кожата е важно нагледно да покажем какво е здрава кожа.

Какво е рак на кожата?

Онкологично заболяване е всяко, при което има развитие на неопластичен (новообразуващ) процес. При него, под влияние на различни фактори, настъпва промяна (мутация) в генетичния материал на дадена клетка и тя придобива автономномност. Факторите, благоприятстващи развитието на мутация, могат да бъдат наследствена генетична обремененост, излагане на различни химични вещества, радиация, слънчева светлина, неправилно справяне с хроничен стрес и др.  Автономната клетка спира да се подчинява на системите на регулация на целия организъм и започва свой собствен жизнен цикъл, търсейки оцеляване на всяка цена. Тези клетки се делят неконтролируемо, нарастват на размери, стимулират развитието  на нови кръвоносни съдове, които да ги изхранват и избягват имунната система по различни механизми.  

Кожният рак е най-честата форма на рак в световен мащаб, но за щастие е чак на осемнадесето място като причина за смърт. Това се дължи на по-ниския инвазивен потенциал на повечето форми на кожен рак в сравнение с останалите онкологични заболявания и на относително достъпната за диагностика и лечение кожна повърхност. Въпреки това за разлика от други онкологични заболявания, кожните тумори често не предизвикват симптоми, които биха довели човек до консултация с лекар и съответно професионалното им диагностициране е забавено. 

Видове рак на кожата

В най-общ план ракът на кожата се разделя на меланомен и немеланомен. Меланомният рак е едно силно злокачествено заболяване, произлизащо от мелaноцитите - клетките, които произвеждат пигмента меланин в кожата.  За щастие той представлява само около 5% от всички случаи на рак на кожата. Първичното образувание обикновено изглежда като бенка в началото, но може да нарасне значително на размери и да се разпространи в различи органи и системи като: лимфната система, белите дробове, мозъка, костите и др. Сериозно затруднение представлява фактът, че кожният меланом често имитира други образувания или изглежда абсолютно безобидно за неспециализирано око. По статистически данни честотата на меланомния рак на кожата до 50-годишна възраст е по-висока при жените. След 50 и особено след 65-годишна възраст обаче статистиката сериозно се изменя и честотата на меланомен рак на кожата при мъжете значително нараства. Вероятно в следствие на промяна на стила на живот, в последните години се наблюдава тенденция за диагностициране на рак на кожата при все по-млади хора. Що се отнася до локализацията по тялото - меланомът може да се развие по всички части на тялото - скалп, лице, гръб, долни крайници, под нокътната плочка, гениталиите, дори и в ретината и мозъка. Въпреки това се наблюдават следните закономерности: Над 50% от меланомния рак на кожата при мъжете се развива в горната половина на тялото - главата, раменете и гърба, докато при жените се наблюдава повишена честота на меланом по долните крайници, вероятно поради по-често излагане на слънчева светлина и разлики в традиционния начин на обличане. Немеланомният рак се развива по-бавно и има по-нисък инвазивен потенциал, но въпреки това той също налага обстойно лечение и проследяване. Обикновено се манифестира като надигнато образувание, рана или язва, която се задържа продължително време и не отминава от само себе си. В мнозинството от случаите немеланомният кожен рак се развива върху предварително променена кожа или така наречените предракови състояния. Това са лезии по-кожата, където клетките показват признаци на начално изменeние, но все още не са ракови клетки. Именно тези състояния са  основата на профилактиката при немеланомния рак на кожата и именно те в голямa степен се засилват от прекомерно и неправилно излагане на слънце.  

Невус - близка снимка (в ляво) и снимка с дигитален дерматоскоп (в дясно)

Рискови фактори за поява рак на кожата

Факторите, които предразполагат към развитието на злокачествени заболявания наричаме рискови фактори. За рака на кожата това са възраст, ултравиолетова радиация, ниска устойчивост на кожата към нея, фамилна предразположеност, голям брой бенки по тялото, предишни случаи на кожен и некожен рак, някои инфекции с различни вируси, дефицити в имунната система, тютюнопушене и др. Един от най-значимите и същевременно най-вариабилни (променливи) рискови фактори е излагането на ултравиолетова радиация, поради което ще я разгледаме по-подробно. Независимо дали произлиза от естествен (слънцето) или изкуствен (солариуми например) източник, ултравиолетовата радиация има сериозно отражение върху кожата. От една страна тя предизвиква зачервяване, възпаление и стареене на кожата, а от друга директно уврежда генетичния материал на клетките в кожата и стимулира тяхното превръщане в ракови клетки. Стареенето на кожата се изразява в загуба на нормалната структура на колагеновите влакна в кожата и намаляване на нейната еластичност, поява на разширени кръвоносни съдове, разширени пори, различни пигментни петна и образувания, комедони (черни точки) и др. 

Кампания за превенция на рак на кожата на Lege Artis и Eau Thermale Avene

Над 80% от стареенето на кожата е причинено от слънцето, а рак на кожата е последният стадий на увредена от слънцето кожа. В края на летния сезон е най-подходящото време да запазите час за профилактичен преглед при дерматолог.  

Ние, от Дерматологичен център „Lege Artis” и Дерматологични лаборатории Eau Thermale Avene винаги препоръчваме превенция, за да не бъде нужно лечение.  

При запазване на час за преглед за рак на кожата до края на месец септември получавате безплатно дигитална дерматоскопия. Запишете час за преглед предварително, за да можем да Ви приемем в удобно за Вас време. 


Помни ли кожата и това увеличава ли риска от рак на кожата?

Стимулирането на ракообразуването под влиянието на ултравиолетовата радиация се осъществява чрез директно и индиректно предизвикване на увреда в основни гени, включително p53, известен като “Пазителя на генома”. Той има задача да регистрира възникването на мутации (промени в генетичния ни материал) и да предприема съответните действия по отстраняването им. В случай че той е увреден, определени мутации избягват от контролните системи на клетката и водят до нейното израждане. Основен клиничен параметър за фото-индуцираната увреда на генетичния материал на клетките в кожата е броят и честотата на слънчевите изгаряния, особено тези с образуване на мехури и тези в ранна детска възраст. Статистически доказано е, че дори едно изгаряне с образуване на мехури или интензивно белене в детска възраст, удвоява риска от развитие на рак на кожата. Или иначе казано, да, кожата има памет и тя се изразява точно в това. 

Важен ли е типът кожа за потенциално развитие на рак на кожата?

Друг основен рисков фактор е типът кожа. Хора със светла кожа, светли очи, наличие на лунички, руса или рижава коса имат значително по-висок риск от развитие на ракови и предракови образувания по кожата, в сравнение с такива с по-тъмна кожа и коса.

Къде най-често се появява рак на кожата и как изглежда?

Ракът на кожата се развива най-често по откритите  части от тялото. Това са лицето, скалпа, ушните миди, раменете, гърба и краката. Изключително разнообразна е клиничната му картина, което прави разпознаването му от неспециалист трудно. Такива образувания могат да изглеждат като малка раничка с продължително зачервяване, уплътнен участък от кожата, надигната формация с червеникав, виолетов или друг цвят, растяща бенка с неправилна форма, а дори и обикновено бледо петно. Могат да предизвикват симптоми като сърбеж, болка, зачервяване, кървене и други, но могат и да бъдат напълно асимптомни.  

Лечение на рак на кожата

При установяване на подобно образувание се преминава към неговото доказване и лечение. Лечението се извършва строго индивидуално с медикаментозни, лазерни и хирургични средства, като важи правилото, че колкото по-рано се диагностицира злокачествено образувание, толкова по-щадяща е нужната интервенция за неговото лечение и толкова по-нисък е рискът от дълготрайни последствия. Затова и са важни регулярните прегледи, на около 2 години, като спрямо специфичните особености на индивида, те могат да се случват и по-често. Важно е да се отбележи, че за успешното лечение на рака на кожата, е необходимо той да се премахне максимално бързо, а самото премахване не крие рискове, обратно на циркулиращото в обществото мнение. Когато имаме проблеми след опериране на дадена бенка например, то причината е, че операцията е направена прекалено късно, а не че самата хирургична интервенция е предизвикала злокачествено изменение.

Превенция на рак на кожата

В началото на тази статия си поставихме за цел да повишим нивото си на спокойствие при споменаването на рак на кожата. Дотук се информирахме подробно за това какво е ракът на кожата и какво го причинява, следва да разгледаме това как можем да го предотвратим, как всеки от нас може да осъществява превенция. Изхождайки от факта, че основен рисков фактор е излагането на ултравиолетова радиация, това е и основната посока, в която трябва да са концентрирани усилията ни. Абсолютно препоръчително е да се избягват солариуми и източници на изкуствена ултравиолетова светлина, както и часовете с най-интензивно слънцегреене през летните месеци. Това са часовете от 11 до 16 часа. Препоръчва се използването на сертифицирано защитно облекло и шапки при извършване на дейности на открито и ежедневното прилагане на слънцезащитни продукти с широк спектър. През летните сезони факторът трябва да е не по-малък от 50, понеже реалният, който ние получаваме е около 3 пъти по-нисък. В зимните сезони може да бъде и 30. С особено внимание трябва да се подхожда към деца и хора със светла кожа и коса, които трябва да бъдат настойчиви и постоянни в предпазването от ултравиолетовата радиация.  

Какво представлява преглед за рак на кожата?

По време на профилактичен преглед се снема щателна анамнеза за начина на живот на пациента и евентуални рискови фактори и се взима общо решение за това как те да бъдат благоприятствани. Задължително се преглеждат и сравняват всички образувания по кожата с помощта на лупа и дерматоскоп. Дерматоскопът е оптичен уред, комбиниращ оптично увеличение и поляризирана светлина. За разлика от обикновената лупа, която предоставя просто увеличен образ на наблюдавания обект, поляризираната светлина при дерматоскопа премахва отраженията от повърхностните слоеве на кожата и позволява на клинициста да анализира образуванието много по-детайлно и в дълбочина. Въпреки това изследването е напълно безболезнено и безопасно, защото кожата просто се наблюдава. Чрез дерматоскопията (изследване чрез дерматоскоп) значително се подобрява достоверността в поставянето на диагноза и разграничаването на различните кожни образувания. В случай, че някое кожно образувание, бенка или др. се диагностицира като подозрително или рисково, то се фотографира и се насрочва контролен преглед за повторно изследване. Тогава се сравняват снимките и се анализират евентуални промени във формата, големината или цвета на образуванието. В случай, че лезията е разположена на лицето, се прилага и анализът VISIA. При него се правят стандартизирани снимки на кожата на лицето, с които най-добре се наблюдава развитието на дадено образувание във времето. Освен за проследяване на образувание, анализът VISIA дава и информация за състоянието на кожата на лицето и степента на слънчева увреда. Анализите се сравняват с база данни от над 300 хиляди души, за да се установи какви промени по кожата са налице, наблюдават ли се пигментни промени в дълбочина и преждевременно стареене на кожата, каква е реалната възраст на кожата, сравнена с календарната и др. Тази ценна информация помага в идентифицирането на евентуални проблеми и планиране на тяхното лечение.  

Кога е време за профилактичен преглед при лекар-дерматолог?

И все пак превенцията не приключва с предпазването от слънчевата светлина. Най-ефективната профилактика са редовните прегледи от лекар-дерматолог за установяване на подозрителни кожни лезии. Тук възникват въпросите: Кога да посетя лекар-специалист? Няма ясно установени и общоприети срокове, за профилактични прегледи на кожата, но е доказано, че при редовни прегледи, евентуални злокачествени образувания или техни предшественици се установяват на много по-ранен етап и са със значително по-добра прогноза.  

Обобщено, за млади хора без рискови фактори за рак на кожата се препоръчва преглед от дерматолог на всеки 2 години, а при такива с рискови фактори - на всяка година. При установяване на даден рак на кожата са нужни по-чести прегледи. При установяване на подозрителни лезии се насрочва индивидуално контролен преглед с цел проследяване на лезията. Около половината от случаите на меланом в световен мащаб са самозабелязани, тоест пациентите сами са забелязали нещо нередно. Следователно в случай, че забележите промяна, особено такава настъпила за период по-малък от 3 месеца или нещо, което ви притеснява в дадено образувание по кожата е редно да потърсите консултация с лекар-дерматолог. Общоприето схващане е, че травма или леко възпаление на бенка може да я превърне в рак. Това не е така, защото обикновено одраскването или разраняването на бенка е безобидно.  

Как се измерва състоянието на кожата на лицето?

Един от начините за обективно измерване на състоянието на кожата на лицето е анализът с VISIA, при който се правят стандартизирани снимки за анализ на състоянието на кожата и се сравняват с база данни от над 300 хиляди души. По този начин се установява реалната възраст на кожата , кои са евентуалните проблеми и как могат да бъдат третирани.  

Какви са признаците за рак на кожата?

Най-честите признаци за рак на кожата са промяна в размера, формата, границите или цвета на бенка или друга лезия, продължително зачервяване или рана, която не отминава. Възможно е да се появи сърбеж, болка или кървене. Всеки един от тези признаци е достатъчна индикация да се потърси консултация със специалист, защото активната позиция е тази, която ни носи успокоение.  Именно при лекаря човек може да чуе думите “Не е нищо притеснително” или “Хванали сме го в ранен етап” и да предприеме съответните действия за собственото си здраве.    

Ракът на кожата може да бъде страшно заболяване, но с достатъчно информираност и самоотговорност неговото диагностициране и лечение може да бъде контролирано и влиянието му върху живота на отделния човек и неговото семейство да бъде ограничено. 

Автор: Д-р Александра Христозова и Валери Малев 

Книгопис:  

1. Gordon R. Skin cancer: an overview of epidemiology and risk factors. Semin Oncol Nurs. 2013;29(3):160-169. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23958214/ 
2. Linares MA, Zakaria A, Nizran P. Skin Cancer. Prim Care. 2015;42(4):645-659. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26612377/ 
3. Gandhi SA, Kampp J. Skin Cancer Epidemiology, Detection, and Management. Med Clin North Am. 2015;99(6):1323-1335. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26476255/ 
4. Babino G, Lallas A, Longo C, Moscarella E, Alfano R, Argenziano G. Dermoscopy of melanoma and non-melanoma skin cancer. G Ital Dermatol Venereol. 2015;150(5):507-519. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26184795/ 
5. Brunssen A, Waldmann A, Eisemann N, Katalinic A. Impact of skin cancer screening and secondary prevention campaigns on skin cancer incidence and mortality: A systematic review. J Am Acad Dermatol. 2017;76(1):129-139.e10. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27707591/ 
6. Vincent T., Steven A. Rosenberg, and Theodore S. Lawrence. DeVita, Hellman, and Rosenberg's cancer. Lippincott Williams & Wilkins (2018). 
7. Bonerandi, J. J., et al. "Guidelines for the diagnosis and treatment of cutaneous squamous cell carcinoma and precursor lesions." Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 25 (2011): 1-51. 
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1468-3083.2011.04296.x 
8. Guillot, Bernard, et al. "French updated recommendations in Stage I to III melanoma treatment and management." Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 31.4 (2017): 594-602. 
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jdv.14064 
9. Guy Jr, Gery P., et al. "Vital signs: melanoma incidence and mortality trends and projections—United States, 1982–2030." MMWR. Morbidity and mortality weekly report 64.21 (2015): 591. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4584771/ 
10. Stern, RS. Prevalence of a history of skin cancer in 2007: results of an incidence-based model. Arch Dermatol 2010; 146(3):279-282. 
https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/209761 
11. Bolognia, J. L., J. V. Schaffer, and L. Cerroni. "Neoplasms of the skin." Dermatology. 4th Edition. Elsevier, pp1989-2020 (2018). 
12. Burgdorf, Walter. Braun-Falco's dermatology. Heidelberg: Springer, pp1340-1416 (2009). 

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета