„Lege Artis” е българското участие на Международния дерматологичен форум на Pierre Fabre Dermo-Cosmetique в Барселона 2018 – част 4

17.07.2018 г., в: Новини

БАРСЕЛОНА: Както вече Ви представихме в нашите новини, на 28 и 29 юни 2018 г. в Барселона беше проведен 2-рият „Международен форум за дерматология“, организиран от Pierre Fabre Dermo-Cosmetique – фирмата зад водещата световна марка за дермокозметика Avène. На форума присъстваха над 1000 дерматолози от 75 страни по света, а за нас е удоволствие, че главният дерматолог на „Lege Artis” д-р Евгени Христозов осигури и българско присъствие на голямото събитие като гост и модератор на една от 6-те научни сесии.

В рамките на серия от публикации в нашия уебсайт д-р Христозов представя обобщение на актуалната информация по темите на научните сесии, а именно:

  • Акне
  • Фотозащита
  • Онкодерматология
  • Косата и кожата на скалпа
  • Грижи за кожата при деца и хора в напреднала възраст
  • Атопичен дерматит

 

Вече Ви представихме актуалния научен консенсус по темите за акнето, както и от сесиите за фотозащита и онкодерматология, и Ви запознахме с обзора по темите за косата и кожата на скалпа и грижите за кожата при деца и хора в напреднала възраст. В настоящата статия Ви предлагаме обобщение от сесията за атопичен дерматит.

Лекциите на тема „атопичен дерматит“ бяха изключително интересни и очертаха множество нови възможности за терапия на научния хоризонт. И все пак, на този етап основите на терапията, особено в детска възраст, остават утвърдените и до момента: адекватна грижа за кожата още от раждането и разумна употреба на кортикостероиди и калциневринови инхибитори за мазане.

„Кортикофобията“, или широко разпространения необоснован страх от употребата на кортикостероиди за мазане, все още е сред основните фактори за развитие на тежки усложнения на екземата в зряла възраст. Тези усложнения се лекуват много трудно, и то с медикаменти, които са по-скъпи и несравнимо по-опасни от кортикостероидите за мазане. Истината за кортикостероидите за мазане е, че особено в детска възраст те не трябва да се употребяват безконтролно, а да бъдат част от една добре обмислена стратегия за ранно лечение и овладяване на атопичния дерматит.

 

Адекватната хигиена и грижата за кожата при новородените и в бебешка възраст си остава най-важният механизъм за предотвратяване на появата на атопичния дерматит. Поддържащата терапия с безвредни за децата емолиенти, съчетана с правилната хигиена, затвърждава постигнатия с медикаменти резултат и предотвратява повторната поява и влошаването на заболяването. И в тази насока превенцията чрез правилни грижи за кожата си остава най-добрата терапия.

 

Любезно Ви каним да разгледате нашия уебсайт www.legeartisbg.com, за да се запознаете с обзора и на другите теми от Международния форум по дерматология Барселона 2018, а именно:

 

С грижа за Вас,

Дерматологичен център „Lege Artis”

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

Всеки делничен ден от 09:00 до 14:00

+359 88 70 77 307, +359 88 87 01 206

за спешни повиквания - +359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета