Лазерна епилация при деца и жени с хормонални проблеми

Лазерна епилация при деца и жени с хормонални проблеми

006

Автор: д-р Евгени Христозов

Редактор: д-р Албена Христозова

Последна редакция: 1.4.2024 година


Лазерната епилация при деца и жени с хормонални проблеми е трудна процедура, изискваща изразен индивидуален подход. Предвид акцента върху безопасността, когато става въпрос за деца, и нуждата от диагностично уточняване, когато става въпрос за жени с хормонални проблеми, може да се каже, че процедурите при тези групи пациенти следва да се извършват в лечебни заведения под контрол на квалифициран дерматолог.

Окончателната лазерна епилация при деца и жени с хормонални проблеми представя определени предизвикателства. Общото е, че и при двете групи пациенти се налагат значително повече от нормалния брой процедури, за да се постигне стабилен и/или окончателен ефект. Причината за този феномен е, че процесът на поява на „нови“ косми продължава успоредно с процедурите, което обезкуражава както пациентите, така и медицинските специалисти.

Преди да преминем към практическите насоки за справяне с тази ситуация, нека дадем малко контекст. Всъщност няма „поява на нови косми“. Космените фоликули в човешката кожа са определен брой и те не се променят с възрастта. Тоест бебето и възрастният човек имат еднакъв брой космени фоликули, но космените стебла са с различна дебелина и цвят, респективно различна видимост. 

Казано по друг начин, „появата на нови косми“ е процес, при който, под влияние основно на половите хормони, космените стебла се променят от тънки, светли и къси /велус косми/ в по-дебели, по-дълги и по-пигментирани /терминални косми/. Лазерната епилация, от своя страна, може да въздейства само върху видимите терминални косми, но не и върху велус космите.

Децата израстват и се променят под въздействието на половите хормони, които стимулират и космения растеж в определени области на тялото, в зависимост от пола. Когато „половото съзряване“ завърши, нивата на половите хормони се нормализират и процесът на „поява на нови косми“ следва динамиката на възрастните хора. Обикновено това се случва във възрастта 18-20 години.

Жените с хормонални проблеми могат да бъдат разделени на две групи. При едната от тях се установяват високи нива на някои от хормоните, повлияващи космения растеж. Следователно при тях непрекъснато ще се появяват „нови косми“, докато не се нормализират нивата на хормоните, отговорни за процеса. При другата група жени с хормонални проблеми не се установяват отклонения в нивата на хормоните, повлияващи космения растеж. Смята се, че при тях е налице рецепторна свръхчувствителност, която е генетично предопределена. Тоест космените фоликули произвеждат повече рецептори за определени хормони и по този начин се свръхстимулират от иначе нормалните нива на хормоните.

Независимо от причината, както при деца, така и при жени с хормонални проблеми, се налагат много повече от стандартния брой процедури лазерна епилация. Основният въпрос при тези групи пациенти е: Как да разберем, че сме на прав път и използваните параметри са действително ефективни и вършат работа?

В Lege Artis имаме разработен алгоритъм, по който проследяваме ефективността и безопасността на лазерната епилация при деца и жени с хормонални проблеми. Проследяването става с помощта на стандартизирани снимки и/или с дигитален дерматоскоп, използващ изкуствен интелект. Параметрите при всяка процедура се променят динамично, в зависимост от от състоянието при всеки конкретен пациент. Този процес е трудоемък и изисква допълнителни ресурси и усилия, но ни помага да практикуваме дейността си етично.

В заключение:

Може да се каже, че засега липсват каквито и да е медицински данни, че правилно проведената лазерна епилация при деца със засилено окосмяване крие рискове за тяхното здраве. Предвид обаче продължаващата поява на видими косми в хода на растежа им, трябва да се има предвид, че за да се постигне ефект на окончателна лазерна епилация, ще се наложат повече от стандартния брой 4-8 процедури. Колкото по-малко е детето, толкова повече процедури ще са нужни. Понякога, и при някои деца, е разумно да се започне с по-достъпни козметични методи (крем депилатоар или избръсване) и да се премине към по-скъпите лазерни процедури, когато позволи мотивацията им.

От своя страна, жените със засилено окосмяване в необичайни области (лице, корем, деколте и др.) много често имат хормонален дисбаланс. Най-правилно е такива пациенти да се изясняват диагностично и лекуват от екип, включващ гинеколог, ендокринолог и дерматолог, които са квалифицирани и имат опит в областта. Лазерната епилация в такива случаи може да започне и преди тяхното диагностично изясняване, като се има предвид, че стабилен ефект можем да очакваме едва след нормализиране на хормоналния статус и/или много на брой ефективни процедури.


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета