Аблативно подмладяване на кожата

Аблативните процедури за подмладяване са едни от най-ефективните методи за заравняване и стягане на кожата с подобряване на релефа, „затваряне“ на разширените пори, лечение на неравномерната пигментация и предраковите промени, предизвикани от стареенето на кожата.

Този ефект се постига чрез прецизно увреждане на повърхностните слоеве на кожата, което предизвиква тяхното обновяване и подмладяване. От друга страна, контролираното загряване на кожата, което се получава при тези процедури, води до отделяне на специфични белтъци, наречени Heat Shock Proteins, които мощно стимулират дермалните фибробласти във всички слоеве, към производството на повече и нови колагенни и еластични влакна, които обновяват дермата и стягат цялата кожа.

В зависимост от технологията, аблативните процедури за подмладяване на кожата се разделят на :

 • Пълен лазерен ресърфисинг (пилинг). Може да се извърши с въгледвуокисен лазер (значително по-ефективен) или с ErbYAG лазер (по-повърхностно и слабо действие). Ефективността е висока, но риска от странични действия е над 10%;
 • Фракселен лазерен ресърфисинг (пилинг) – увреждат се между 5 и 60% от кожната повърхност под формата на малки точици. Има по-слаб ефект от пълния лазерен ресърфисинг, но е значително по-безопасен.
  Внимание – апаратите за фракселен лазерен пилинг не са еднакви! Старото поколение лазери са по-слабо ефективни и по-малко прецизни, което обуславя и високия процент странични действия; 

Типичната процедура продължава около 15 минути за обработване на цялото лице и не е болезнена. Скоро след това започва силно затопляне и пламтене на кожата, което налага охлаждане и престой в клиниката за около час-два след процедурата. В следващите дни е възможно да се получи силен оток на обработваната област – това е нормална реакция. На места по повърхността на кожата се появяват малки корички, които отпадат за няколко дни.

След процедурата е препоръчително да прекарате поне 48 часа вкъщи, като следвате стриктно получените писмени препоръки и изпълнявате коректно предписаната терапия, отразена в рецептата на лекуващия лекар.

Един терапевтичен курс изисква от 1 до 3 процедури с интервал поне 45 дни между тях. За да се получи максималното стягане и заглаждане, е необходимо да минат между 3 и 6 месеца. Както при всички терапии, разчитащи на стимулация на собствените фибробласти, максимални резултати се постигат при хора в добро общо здравословно състояние. Пушенето, стресът, недоспиването, излагането на слънце и солариум, неразумното хранене, напредналата възраст и някои заболявания намаляват ефекта от терапията.

Аблативното подмладяване на кожата се препоръчва при пациенти, които желаят максимален ефект на стягане и повдигане на кожата на лицето и шията и са готови да изтърпят известни неудобства в името на тази цел. Стриктното спазване на изписаната терапия и строгото следване на лекарските предписания са задължително условие за постигане на максимален резултат при минимален риск от странични действия. 


 • Цената на терапията на участъци от лице, шия и деколте се изчислява според времето за работа и работещия лекар, по калкулатор, като варира от 200 до 640 лв.

  Цената за цяло лице е според извършващия процедурата медицински специалист:

  • CO2RE Light  цяло лице - 400 до 450 лв.
  • CO2RE Mid цяло лице - 640 - 768 лв.
  • CO2RE Deep цяло лице - 640 - 768 лв.
  • CO2RE Fusion цяло лице - 640 - 768 лв.
  • CO2RE клепачи - 320 лв.
  • Sublative цяло лице - 630 лв.
  • Sublative горни и долни клепачи - 160 лв.

Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета