Терапия на сенилни ангиоми

Червените зрънца по кожата, наречени от медицината „сенилни ангиоми", са изключително често срещани при хората над 30-годишна възраст. Представляват пъпчици с диаметър от един до няколко милиметра, оцветени в различни нюанси на червеното. Наблюдават се по кожата на тялото и по-рядко по крайниците, шията, лицето и скалпа. Обикновено броят и размерът им се увеличава с годините, като могат да достигнат до стотици.

Противно на общо разпространената заблуда, те не са свързани със заболяване на черния дроб.

От медицинска гледна точка, те представляват козметичен дефект, дължащ се на ограничено разрастване на капиляри. Терапията им се извършва по козметични съображения, поради което трябва да се избират най-безвредните методи, които са с минимален риск от формиране на белези:

  1. Лазерната терапия с Pulsed Dye Laser е ефективна и безопасна, но понякога изисква повече от една процедура за премахване на по-големи сенилни ангиоми. Най-подходяща за работа в окосмени зони, защото не въздейства върху окосмяването. За премахването на един ангиом се изискват от 1 до 4 импулса;

  2. Лазерната терапия с NdYAG лазер е много ефективна: премахването на ангиомите става само с една процедура, но при по-големи образувания е възможно да се формира незначителен белег. За премахването на един ангиом се изисква само един импулс.
  • Цената на терапията зависи от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой процедури, като варира от 40 до около 100 лв. за лазерна процедура при стандартна патология.

Lege Artis Стара Загора

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета