Белези след изгаряне

Белезите след изгаряне се образуват, когато увредените от високата температура или химични субстанции участъци от тялото се заместят от съединителна тъкан. Обикновено в началото те са червени, като след месеци или години изсветляват или се пигментират.
  
За съжаление, особено при дълбоките изгаряния, пълното възстановяване на вида и функцията на засегнатите тъкани не е възможно.

Основните проблеми, свързани с белезите от изгаряне, са следните:

  • Зачервяване – може да продължи с месеци или години;
  • Болка, сърбеж, боцкане, мравучкане, свръхчувствителност при натиск или температурни промени;
  • Пигментни промени – редуване на кафеникави, червеникави и обезцветени участъци;
  • Увреждане на функциите. Тъканта, от която е изграден белегът, не притежава еластичността на нормалната кожа и може силно да затрудни и ограничи движенията при засягане на крайници, длани, стъпала и пръсти.

Лечението на белезите след изгаряне е трудно, продължително и понякога разочароващо, защото не съществува универсална терапия, която да разреши напълно проблема. Обикновено се използва комбинирано лечение с препарати за мазане и/или инжектиране и дерматологични лазери.

Използването на дерматологични лазери за лечение на белези след изгаряния започва във военните болници на САЩ, където това е един от най-често срещаните и тежки проблеми. Въпреки че не може да се постигне пълно възстановяване, няма друго лечение, което да повлиява толкова успешно всички проблеми, свързани с белезите след изгаряне – зачервяване, пигментация, еластичност, болка, сърбеж и др. Основните дерматологични лазери, за чието въздействие има достатъчно медицински доказателства към момента, са PDL (Pulsed Dye Laser) и новото поколение СО2 (въгледвуокисни) лазери във фракселен режим с много висока пикова мощност, без температурно увреждане на тъканите.

Обикновено се правят няколко процедури през около 3 седмици до постигане на необходимия ефект. Лазерната терапия на белези е безболезнена и може да се прилага дори при деца. Продължителността на процедурата се определя от размера на белега, но рядко е повече от 10-15 минути. В много редки случаи, при изключително чувствителни индивиди се използва местна упойка под формата на крем. Лекуващият дерматолог избира вида на лазера, с който се лекува белега, като често се използва и комбинация от два или повече лазера, както и препарати за мазане, за да се постигне максимален ефект за възможно най-кратко време.

  • Цената на терапията зависи от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой процедури, като варира от 50 до около 150 лв за лазерна процедура при стандартна патология.
За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове „Lege Artis” предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6003
Ул. „Цар Калоян“ 18 – партер

Работно време:
Понеделник - Петък: 10:00 - 18:00ч.
Събота : почивен ден
Неделя: почивен ден

+359 88 70 77 307, +359 42 601 206, +359 42 601 621

E-mail: legeartisbg1999@gmail.com

Lege Artis София

София 1407
Ул. „Любата“ 12, офис 4

Работно време:
Понеделник и Сряда: 11:00 - 19:00ч.
Вторник, Четвъртък и Петък: 10:00 - 18:00ч.
Събота: 09:00 - 17:00ч.
Неделя: почивен ден

+359 88 60 92 944, +359 2 434 1999

E-mail: legeartissofia@gmail.com

Връзка с нас

* - Задължителни полета