Лунички

Луничките представляват малки кръгли кафеникави петънца, наблюдаващи се по изложените на слънце области по кожата при генетично предразположени индивиди със светла или рижа коса. Обикновено са видими през слънчевите месеци и избледняват или напълно изчезват през зимния период.

Смята се, че появата им се дължи на клонове мутирали меланоцити, които се активират под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Обикновено се появяват след третата година от живота и започват постепенно да намаляват след 4-то десетилетие.

Въпреки че по природа луничките са напълно безопасни, тяхното количество е пряко свързано с вероятността индивида да развие малигнен меланом (злокачествен пигментен рак на кожата), поради което при наличие на голям брой лунички, особено комбинирани със зелен цвят на очите, се препоръчва периодичен дерматоскопски преглед на бенките по тялото.

Терапията на лунички с медикаменти (кремове, химични пилинги и други) е по-скоро с разочароващи резултати. Стриктното предпазване от слънце, както чрез използване на адекватни фотозащитни кремове, така и чрез подоходящо облекло и поведение, е от значение само за слънчевите месеци от годината.

Единственото успешно лечение на луничките с ясно видими резултати, дори след една процедура, е чрез лазерна терапия. Ето какви са възможностите:

  • Микросекунден александритен или последно поколение PDL (Pulsed Dye Laser) – значително по-евтина алтернатива на Q-switched лазерите, която не отстъпва по ефикасност;

  • Милисекундни александритен или PDL (Pulsed Dye Laser), медицински IPL машини – значително по-слабо ефикасни. Селективността им е по-ниска в сравнение с горните алтернативи, което увеличава възможността за странични ефект (изгаряне на здравата кожа);

Нормално е след процедура с горепосочените апарати цветът на луничките да стане по-изразен за няколко дни, след което увредените от лазера пигментни клетки отпадат и пигментациите намаляват. При достатъчно на брой процедури (около 4) и редовно използване на фотозащитен крем постигнатият резултат се запазва за месеци и години.

  • Аблативни и неаблативни инфрачервени лазери с дължина на вълната над 1000 нанометра – въздействието им е напълно неселективно (въздействат върху цялата кожа, а не само върху пигментациите). Избледняването на луничките се дължи на повърхностното излющване на кожата по цялата третирана област. Поради тази причина ефекта върху пигментациите е най-слаб в сравнение с горните алтернативи
Цената на терапията зависи от тежестта на проблема, обработваната площ и необходимия брой процедури. Началната минимална стойност на единична лазерна процедура е 120 лв.
За улеснение на нашите пациенти и предсказуемост на разходите, единствено в дерматологични центрове "Lege Artis", предлагаме индивидуални терапевтични протоколи.

Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

Всеки делничен ден от 09:00 до 14:00

+359 88 70 77 307, +359 88 87 01 206

за спешни повиквания - +359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета