„Lege Artis” е българското участие на Международния дерматологичен форум на Pierre Fabre Dermo-Cosmetique в Барселона 2018 – част 2

16.07.2018 г., в: Новини

БАРСЕЛОНА: Както Ви представихме миналата седмица, на 28 и 29 юни 2018 г. в Барселона беше проведен 2-рият „Международен форум за дерматология“, организиран от Pierre Fabre Dermo-Cosmetique – фирмата зад водещата световна марка за дермокозметика Avène. На форума присъстваха над 1000 дерматолози от 75 страни по света, а за нас е удоволствие, че главният дерматолог на „Lege Artis” д-р Евгени Христозов осигури и българско присъствие на голямото събитие като гост и модератор на една от 6-те научни сесии.

В рамките на серия от публикации в нашия уебсайт д-р Христозов представя синтезиран обзор на актуалната информация по темите на научните сесии, а именно:

  • Акне
  • Фотозащита
  • Онкодерматология
  • Косата и кожата на скалпа
  • Грижи за кожата при деца и хора в напреднала възраст
  • Атопичен дерматит

 

Вече Ви представихме актуалния научен консенсус по темата за акнето. Днес ще резюмираме сесиите за фотозащита (включително като превенция срещу рак на кожата) и онкодерматология (терапевтичните възможности при поява на рак на кожата).

Основният акцент в сесията за фотозащитата падна върху безопасността на филтрите, използвани в дермокозметичните продукти. Малко е известно, че далеч не всички продукти за защита от слънчево изгаряне и преждевременно остаряване на кожата, са еднакви. Ако избираме продукт само на базата на това колко ни е комфортно неговото приложение, съществува реален риск да увредим кожата си с поява на фотоалергична реакция. Възможно е дори в организма ни да попаднат вещества, които му вредят в степен, която медицината все още не може да предскаже.

За пореден път стана ясно, че употребата на фотозащитни кремове върху ежедневно излаганите на слънце области – лице, шия и деколте, уши, предмишниците и опакото на дланите не носи риск от недостиг на витамин D, а за сметка на това със сигурност предпазва от развитието на рак на кожата. За да направят фотопротекторите по-комфортни за употреба, през последните години фирмите-производители на дермокозметика използват минерални филтри, микронизирани до наночастици. В публичното пространство понякога витаят спекулации, според които тези изключително малки частици могат да преминат през кожата и да нанесат вреди на организма. Добре е да се знае, че към момента категорично липсват доказателства за нещо подобно.

По друг начин стоят нещата, ако фотопротекторите се употребяват върху увредена кожа. Затова употребата на фотозащитни кремове при лица с атопичен дерматит трябва да става или след излекуване, или след внимателна оценка на съотношението риск/полза от страна на лекуващия лекар.

До голяма степен именно заради неадекватна фотозащита, в сесията за онкодерматология беше представен тъжният факт, че тенденцията към увеличаване на броя пациенти с рак на кожата продължава в цял свят. Основните причини остават ултравиолетовите лъчи (слънце и солариуми) и другите мутагенни фактори (цигари, замърсяване на околната среда, непълноценно хранене и др.). Новите открития в областта на човешкия геном позволяват създаването на медикаменти, които са по-ефективни и по-специфично действащи на раковите клетки в организма.

Отново се постави акцент и върху лечението на съседната на раковия процес кожа, както и на кожа с предракови промени (т. нар. „старчески петна“). В тази връзка е добре да припомним, че „подмладяването” на кожата не е само подобряване на външния ѝ вид, а същевременно профилактика и лечение на предраковите промени, както и профилактика на немеланомните видове рак на кожата.

Любезно Ви каним да разгледате нашия уебсайт и да следите новините на www.legeartisbg.com, за да се запознаете с обзора и на другите теми от Международния форум по дерматология Барселона 2018, а именно:

 

С грижа за Вас,

Дерматологичен център „Lege Artis”

 


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

Всеки делничен ден от 09:00 до 14:00

+359 88 70 77 307, +359 88 87 01 206

за спешни повиквания - +359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета