Видове лазерна епилация

Видове лазерна епилация

Laser-hair-removal
Автор: д-р Евгени Христозов
Дата на публикация: 23.8.2023 г.
Последна редакция: Албена Христозова. 08.10.2023 г.

Въпреки популярността на термина и процедурата, съществуват значителни разлики в смисъла, който се влага в термина „лазерна епилация“. Смятам, че е важно да се уточни терминологията, защото по този начин пациентите стават по-информирани, което намалява недоразуменията с професионалистите, предлагащи услугата. Тази статия не е кратка и е насочена към любознателни потребители, отнасящи се с уважение и осъзнатост към собственото си здраве,

За да дам известен контекст на написаното – занимавам се с лазерна епилация от 1999 г. Работил съм с почти всички видове лазери за епилация на пазара. С моя екип сме правили лазерна епилация при пациенти с всякакви комбинации от цвят, дебелина и гъстота на окосмяването, при всички видове кожа и във всяка една област на човешкото тяло. Лекували сме множество дерматологични заболявания, при които окончателната лазерна епилация е терапевтичен метод. Сблъсквали сме се и сме лекували повечето, описани в медицинската литература, странични ефекти от лазерна епилация.

В тази статия ще коментирам единствено професионалната лазерна епилация, извършвана грамотно от подготвени служители. Когато обсъждам усложненията, имам предвид неочаквани и/или непредсказуеми събития, настъпили след професионално и коректно проведени процедури от обучен козметичен или медицински персонал.

Преди всичко, ще започна с машините. Най-общо казано, има два вида лазерни машини за епилация – козметични и медицински. Козметичните лазери за епилация са направени, за да бъдат евтини и относително сигурни. Когато се използват по предписанията на производителя, те забавят космения растеж по един безболезнен и безопасен начин, осигурявайки на клиента „гладка кожа“ за 1-3 месеца. От друга страна, медицинските лазери за епилация са сериозни и скъпи машини. Тяхната цена е няколко пъти по-висока от тази на козметичните лазери, а поддръжката им е непрекъсната, трудна и никак не е евтина. Медицинските лазери за епилация са много мощни устройства с разнообразни настройки, които дават възможност за постигане на окончателна епилация, като ефектът им зависи силно от знанията и опита на медицинския специалист.

Нека продължим с изясняване на терминологията, тъй като терминът „лазерна епилация“ се използва безкритично както за чисто козметични, така и за медицински услуги. И при двата вида услуги се постига ефект на „гладка кожа“, което означава, че поне 90% от видимите косми са изчезнали или са се трансформирали в мъховидни. Основната разлика е в продължителността на постигнатия резултат и от там – в цената.

Независимо от многото маркетингови термини, от практическа гледна точка и в зависимост от ефекта съществуват основно само два вида лазерна епилация. Стандартната лазерна епилация постига предимно забавяне на космения растеж и за поддържане на ефекта „гладка кожа“ предполага постоянни процедури, докато при окончателната лазерна епилация постигнатият ефект е „окончателен“. Към 2024 година в нашата практика наблюдаваме 24-годишен ефект при над 90% от пациентите ни без хормонални проблеми. Тоест, пациентите ни, приключили с окончателната лазерна епилация през 2000 година, към 2024 година задържат постигнатия ефект „гладка кожа“ без поддържащи процедури.

Нека сега изясним най-разпространената процедура, свързана с лазерната епилация. Терминът, който въведох преди около 10 години, е „трайна лазерна епилация“, но предвид разпространеността на услугата, смятам, че в момента е по-правилно да я наричаме „стандартна лазерна епилация“. На наш професионален жаргон ние използваме термина „лазерна кола маска“ заради временния ѝ ефект. Стандартната лазерна епилация е по-скоро козметична или естетична процедура и може да се извършва както с козметични, така и с медицински лазери. Основните характеристики на стандартната лазерна епилация са следните:

 1. Не е случайно, че стандартната лазерна епилация е една от най-разпространените процедури. Преди всичко тя е безболезнена. Вероятно повече от 90% от потребителите на тази процедура изпитват минимален или никакъв дискомфорт.
 2. Освен това стандартната лазерна епилация е много бърза процедура, особено когато се работи с хубави машини. Тъй като използваната ниска мощност при стандартната лазерна епилация не е никакво предизвикателство за тях, качествените лазери могат да произведат много импулси в една секунда. Най-често ограниченията във времетраенето на процедурата идват от сръчността на медицинския персонал, а не от бързината на машината.
 3. Отново относително ниските параметри правят стандартната лазерна епилация много безопасна и приложима дори през лятото и при пациенти с тен, като последното е валидно предимно за Nd:YAG и за някои от диодните лазери. Все пак, странични ефекти не са изключени.
 4. Стандартната лазерна епилация е много евтина процедура. Тъй като тя е бърза и не амортизира машината, нейната себестойност е изключително ниска. Това позволява цените на процедурите да са пренебрежимо ниски.

Стандартната лазерна епилация има основно два недостатъка:

 1. Стандартната лазерна епилация осигурява временен ефект. Тоест, когато обръснете кожата и се подложите на стандартна лазерна епилация,  космите ще пораснат след период, който е по-дълъг, отколкото ако само сте ги обръснали. Колко по-дълъг период? Зависи от работните параметри и качеството на машината. Най-често е от няколко седмици до няколко месеца. Основното в случая е, че независимо след колко време израснат космите, те ще бъдат същите като брой и дебелина като и преди процедурата.
 2. Трайната лазерна епилация може да стимулира парадоксален космен растеж. Тъй като при този вид епилация се използват много ниски работни параметри, е възможно лазерната енергия вместо да потисне, да стимулира космения растеж. Този ефект, за съжаление, е до голяма степен непредсказуем, като се наблюдава обикновено (но не задължително) при млади хора с по-тъмна кожа в определени области, специфични за мъже (гръб, рамене и др.) и жени (лице, шия, рамене и др.). Терапията на този феномен е чрез окончателна лазерна епилация.

Интересен въпрос е може ли стандартната лазерна епилация да предизвика окончателен ефект? Оказва се, че е възможно. Както кола маската, повтарящата се стотици пъти травма върху космения фоликул е възможно да доведе до спиране на растежа на някои косми. Тоест, след много процедури стандартна лазерна епилация е възможно (но не и сигурно) окосмяването в областта да се разреди с 10-50% или част от космите да изтънеят много.

Какво може да се каже за „окончателната лазерна епилация“? Съгласно медицинската дефиниция на термина, окончателната (перманентната) лазерна епилация е метод, при който се постига спиране на космения растеж за период, по-дълъг от космения цикъл на растеж за съответната област на тялото. Казано по друг начин – ако след една лазерна процедура „гладка кожа“ за повече от 45 дни (по лицето и шията), за 2-3 месеца в подмишниците, около гениталиите и по краката и след този период израснат по-малко на брой и/или по-тънки косми, тогава можем да говорим за окончателна лазерна епилация. За да направя ситуацията малко по-ясна, нека разгледаме два примерни хипотетични варианта за шест процедури за епилация на подмишници по двата начина: КЛИКНИ ТУК.

Разбира се, цифрите в таблицата не трябва да се възприемат буквално, те по-скоро илюстрират принципната разлика между двата вида лазерна епилация. Разлика, която сме доказали ясно в практиката си – стотици наши пациенти, приключили с окончателната лазерна епилация при нас през 2000-2002 година, все още имат „гладка кожа“ в третираните области, без да са прилагани поддържащи процедури.

За да постигнем окончателната лазерна епилация, трябва да имаме комбинация от:

 • Достатъчно мощни медицински, а не козметични лазери.
 • Подготвен медицински персонал, който знае как да настрои машината за конкретната комбинация от цвят, дебелина и гъстота на космите и конкретната област на тялото (дебелина на кожата, дълбочина на космените фоликули, наличие на „костна подложка“ и др.).
 • Осъзнатост на медицинския персонал за използване на ефективни, а не комфортни параметри.

Означава ли това, че окончателната лазерна епилация е без недостатъци? Разбира се, че не. Като всяка медицинска процедура, тя има показания, противопоказания и странични ефекти. Нека да разгледаме най-важните:

 1. Окончателната лазерна епилация е най-често болезнена и неприятна медицинска услуга. За съжаление, няма вариант за пълно обезболяване при окончателната лазерна епилация. Хубавото е, че процедурите са през голям интервал от време (през който пациентът няма косми) и са ограничен брой (обикновено между 4 и 8).
 2. Окончателната лазерна епилация е бавна процедура. Ефективните работни параметри са често рискови и за кожата, затова е нужно да се работи по-бавно и внимателно, отколкото при трайната лазерна епилация.
 3. Окончателната лазерна епилация е трудна процедура. Тя изисква комбинация от професионални познания, опит и скъп медицински лазер. Практически за всяка комбинация от цвят, дебелина и гъстота на окосмяването, съчетано с особеностите на кожата в различните области на човешкото тяло, трябва да се използват специфични параметри. Когато в една третирана област има косми с различен цвят/дебелина, отново се налага да се използват различни параметри, като в една процедура можем да повлияем само един вид косми. Параметрите зависят и от дълбочината на космения фоликул, и от разстоянието между кожата и подлежащите кости. Например за окончателна лазерна епилация на подбедрици трябва да използваме поне два вида параметри, защото кожата над костта изгаря по-лесно. Затова преди всяко започване на процедури окончателна лазерна епилация се правят тестове. При повечето пациенти отчитаме резултатите 10-15 минути след теста, но при много тъмна кожа резултатите от теста се отчитат най-рано след 24 часа.
 4. Окончателната лазерна епилация е рискова процедура. Понякога параметрите, нужни за окончателна увреда на косъма, са много близки до тези, достатъчни за изгаряне на кожата. Затова се правят тестове, самата процедура изисква повече внимание и е по-бавна.
 5. Окончателната лазерна епилация е скъпа процедура поради високата себестойност, представляваща сбор от високата квалификация на екипа, голямата продължителност на процедурите, високата цена на машините и значителната им амортизация по време на процеса. Обикновено добър медицински специалист по лазерна епилация се подготвя за не по-малко от 3 години интензивно обучение и практика.
 6. При рискови пациенти и области е възможно да се наблюдава парадоксална хипертрихоза (временно засилване на окосмяването), което се лекува отново с допълнителни процедури окончателна лазерна епилация. Този ефект е трудно предсказуем и се наблюдава обикновено когато заради субективните усещания на пациента се налага да се работи с по-ниски параметри.
 7. Броят процедури за постигане на постоянен ефект „гладка кожа“ след окончателна лазерна епилация варира обикновено между 4 и 8. При някои пациенти дори две процедури са достатъчни, а понякога се налагат повече от осем. Нормалното е след всяка процедура да изчезват окончателно не по-малко от 10% от видимите косми. Затова ние отчитаме разреждането на окосмяването след всяка процедура, а не след няколко.
 8. Не при всяка комбинация от цвят, дебелина и гъстота на окосмяването с цвят и дебелина на кожата е възможно да се постигне окончателна лазерна епилация. Проблемните случаи обикновено се разпознават преди началото на терапията или след 1-2 процедури. За такива пациенти се препоръчва трайна лазерна епилация.

В Lege Artis практикуваме както стандартна, така и окончателна лазерна епилация. Стараем се всеки наш пациент да е максимално информиран, за да избере сам най-добрия за него вариант, преди да започне процедурата. Как да изберете сами? Надявам се да ви помогна със следните препоръки:

 1. Изберете трайна лазерна епилация, ако сте готови да правите процедури на всеки един-два месеца, както и ако ниската единична цена и бързата „безболезнена“ процедура са по-важни от окончателния ефект.
 2. Изберете окончателна лазерна епилация, ако за Вас приоритет са окончателният ефект, пестенето на пари и време (сумата от общата продължителност и цена на процедурите при окончателната са по-ниски от тези при стандартната лазерна епилация) и удобството от факта да „забравите“ веднъж завинаги проблема с нежеланото окосмяване.

Затова е добре преди да започнем да сравняваме услугите по цени и усещания, да си изясним какво точно искаме – окончателна или стандартна лазерна епилация. След като изберем услугата, е добре да внимаваме какво е написано в информираното съгласие на предпочетения от нас „център“ или верига от „центрове“, а не какво ни казват устно служителите там.

Тъй като двата вида лазерна епилация се различават много по ефект, болезненост и възможни странични действия, е правилно да има два вида информирани съгласия. Когато изясним предварително на каква услуга се подлагаме, ние намаляваме значително риска от разминаване между нашите очаквания и реалността, което ни пести негативни емоции и стрес.

Искрено се надявам споделените знания и опит да бъдат от полза и помощ на всички, които провеждат или планират лазерна епилация. Твърдо вярвам, че неизменна част от социалния ангажимент на всеки лекар е създаване и разпространяване на обективна информация, която да помага потребителите на медицински услуги да направят действително информиран и осъзнат избор.


Lege Artis Стара Загора

Стара Загора 6000
"Антон Марчин" 64
За ваше улеснение въведете в навигацията ви ул. "ул."Св.Княз Борис I" №158

+359 88 70 77 307, +359 88 26 31 750

+359 88 39 18 802

E-mail: contact@legeartis.bg

Lege Artis София

Връзка с нас

* - Задължителни полета